SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 40. Petak, 2. prosinca 2011.
GRAD CRIKVENICA
Moscenicka_draga-001

56.

Na temelju članka 28. stavak 1. Zakona o zaštiti i spašavanju (»Narodne novine« broj 174/04, 79/07, 38/09 i 127/10) i članka 25. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/09 i 34/09 - isp.), Gradsko vijeće Grada Crikvenice na 29. sjednici održanoj dana 29. studenoga 2011. godine donijelo je

ANALIZU STANJA
Sustava zaštite i spašavanja na području
Grada Crikvenice u 2011. godini

I. UVOD

Sustav zaštite i spašavanja je oblik pripremanja i sudjelovanja sudionika zaštite i spašavanja u reagiranju na katastrofe i velike nesreće, te ustrojavanja, pripremanja i sudjelovanja operativnih snaga zaštite i spašavanja u prevenciji, reagiranju na katastrofe i otklanjanju mogućih uzroka i posljedica katastrofa.

Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, u okviru svojih prava i obveza utvrđenih Ustavom i zakonima, ureduju, planiraju, organiziraju, financiraju i provode zaštitu i spašavanje.

Odredbom članka 28. Zakona o zaštiti i spašavanju (»Narodne novine« broj 174/04, 79/07, 38/09 i 127/10), u daljnjem tekstu ZZS, određeno je da predstavnička tijela

jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave najmanje jednom godišnje (npr. pri donošenju proračuna) u cjelini razmatraju stanje sustava zaštite i spašavanja, donose smjernice za organizaciju i razvoj istog na svom području i utvrđuju izvore i načine financiranja.

U provedbi navedenih zadaća Gradsko vijeće Grada Crikvenice razmatralo je predmetnu problematiku na 39. sjednici 2008. godine te utvrdilo Analizu sustava zaštite i spašavanja na području Grada Crikvenice u 2008. godini i donijelo Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Grada Crikvenice za 2008. 2010. godine (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj7/09).

Ova analiza uključuje sve poduzete aktivnosti u području zaštite i spašavanja u razdoblju nakon donošenja navedenih dokumenata.

II. STANJE SUSTAVA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

1. STOŽER ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Temeljem članka 9. Zakona o zaštiti i spašavanju Gradsko vijeće donijelo je Odluku o osnivanju Stožera zaštite i spašavanja za područje Grada Crikvenice kao i Odluku o izmjeni iste (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 31/09 i 15/10) nakon čega je Gradonačelnik Grada Crikvenice usvojio i Plan pozivanja stožera zaštite i spašavanja Grada Crikvenice (akt klasa: 810-01/10-01/ 02, ur.broj: 2107/01-03/1-10-2 od 27. listopada 2010. godine.

Stožer zaštite i spašavanja je stručno, operativno i koordinativno tijelo koje pruža stručnu pomoć i priprema akcije zaštite i spašavanja. Osniva se za upravljanje i usklađivanje aktivnosti operativnih snaga i ukupnih ljudskih i materijalnih resursa u slučaju neposredne prijetnje, katastrofe i velike nesreće s ciljem sprječavanja, ublažavanja i otklanjanja posljedica katastrofe i velike nesreće. Načelnik Stožera zaštite i spašavanja temeljem posebnih propisa po funkciji je zamjenik Gradonačelnika. Stožer se poziva u pravilu putem Županijskog centra 112 Područnog ureda u Rijeci.

U proteklom razdoblju nije bilo potrebe za izvanrednim sazivanjem Stožera.

2. PROCJENA UGROŽENOSTI I PLAN ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Temeljem Zakona o zaštiti i spašavanju i Pravilnika o metodologiji za izradu procjena ugroženosti i planova zaštite i spašavanja (»Narodne novine« broj 40/08 i 44/ 08) izrađena je i donesena Procjena ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i zaštite okoliša (Odluka Gradskog vijeća Grada Crikvenice sa 26. sjednice od 16. lipnja 2011. godine klasa: 804-04/11-01/08, ur broj: 2107/01-07/2-11-5).

Procjenom su utvrđene vrste, intenzitet, učinci i posljedice djelovanja katastrofa i velikih nesreća kao što su poplava, potres, tehničko - tehnoloških katastrofa u gospodarskim objektima, tehničko - tehnoloških katastrofa izazvanih nesrećama u prometu, prolomi hidroakumulacijskih brana i epidemiološko - sanitarnih opasnosti. Također su utvrđenje moguće posljedice za kritičnu infrastrukturu a naročito potrebne snage za zaštitu i spašavanje.

Sastavni je dio ovog akta i dokument pod nazivom Zahtjevi zaštite i spašavanja u dokumentima prostornog uređenja koji je ujedno i sastavni dio dokumenata prostornog uređenja kojim se utvrđuju i propisuju preventivne mjere čijom se implementacijom umanjiti posljedice i učinci djelovanja prirodnih i antropogenih katastrofa i velikih nesreća po kritičnu infrastrukturu te povećati stupanja sigurnosti stanovništva, materijalnih dobara i okoliša.

Elaborat Plan zaštite i spašavanja u završnoj je fazi izrade od strane izrađivača (ovlaštenikom izrade) DLS d.o.o. Rijeka s time da je osnovni tekst izrađen paralelno s izradom Procjene ugroženosti a u tijeku je noveliranje odredbi imajući u vidu iskazane primjedbe službi DUZS kao i Grada Crikvenice iskazane u fazi donošenja Procjene ugroženosti.

3. VATROGASTVO

Za Grad Crikvenicu izrađena je Procjena ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija kao i Plan zaštite od požara koji dokumenti su usvojeni na sjednici Gradskog vijeća Grada Crikvenice 21.06.2007. godine (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 27/07).

Navedenim dokumentima utvrđena je Javna vatrogasna postrojba Grada Crikvenice kao središnja vatrogasna postrojba za područje Grada Crikvenice sa zadaćom gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, pružanja tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama, obavljanje drugih poslova u nezgodama, ekoloških i drugih nezgoda i sudjelovanje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i tehnoloških eksplozija.

Javna vatrogasna postrojba Grada Crikvenice osnovana je 1999. godine kao postrojba od 15 profesionalnih vatrogasaca s opremom i sredstvima koja su potrebna (6 vozila) sukladno Pravilniku o minimumu tehničke opreme i sredstava i vatrogasnih postrojbi što odgovara tzv. VRSTI »1«.

Procjenom ugroženosti i Planom o zaštiti od požara za područje Grada Crikvenice utvrđena je potreba za vatrogasnom postrojbom VRSTE »2« (22 profesionalna vatrogasca i 8 vozila). Obzirom na neusaglašenost postojećeg stanja s Planom i Procjenom o zaštiti od požara utvrđenog minimuma, u tijeku je izrada elaborata kojim će se ažurirati postojeće stanje i potrebe te isto novelirati imajući u vidu važeće zakonske odredbe. odredbe. Po dovršetku navedenih radnji bit će moguće poduzeti danje aktivnosti, posebice glede donesenog rješenja Državne uprave za zaštitu i spašavanje klasa: UP/Io-214-03/10-02/10, od 10.06.2010. godine kojim je JVP Grada Crikvenice određeno provedbe mjere usklađenja ustroja i organizacije s Procjenom i Planom zaštite o požara i tehnoloških eksplozija za područje Grada Crikvenice.

Sukladno rezultatima iz navedenog elaborata biti će potrebno od strane Gradskog vijeća Grada Crikvenice donijeti novu Procjenu i i Plan o zaštiti od požara a u suprotnom će biti potrebno sada važeći ustroj usuglasiti s odredbama važećeg Plana te isto dogovoriti s nadležnim ministarstvom RH glede načina financiranja sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara te odredbama Zakona o vatrogastvu.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Crikvenica (20 dobrovoljnih operativnih vatrogasaca s opremom i sredstvima) djeluje uz i kao ispomoć JVP Grada Crikvenice i s kojim zajednički koristi oprema i sredstva.

Postupajući po Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH koji program donosi Vlada RH za svaku tekuću godinu Gradonačelnik Grada Crikvenica je redovito donosio zaključke temeljem kojih su stvoreni preduvjeti za uspješnu provedbu i efikasno obavljanje svih zadaća u prošlim godinama i tekućoj godini, sto je rezultiralo uspješnim stanjem protupožarne zaštite na području Grada Crikvenice.

Vatrogastvo grada Crikvenice je po stručnosti, opremljenosti, osposobljenosti i spremnosti, najkvalitetnija postojeća operativna i organizirana snaga zaštite i spašavanja i njen glavni nositelj na ovom području, pa je kroz posebne proračunske stavke potrebno predvidjeti financijska sredstva za vatrogastvo za 2009. i 2010. godinu uz neophodna

procijenjena uvećanja sukladno propisima, strukovnim zahtjevima i funkcionalnim potrebama.

Djelatnost JVP Grada Crikvenice i DVD-a Crikvenica financira se redovnim i dodatnim prihodima iz Proračuna Grada Crikvenice imajući pri tome u vidu da se kao izvor financiranja koriste sredstva Proračuna RH kao sredstva pomoći jedinicama lokalne samouprave izravnanja za decentralizirane funkcije vatrogastva.

4. UDRUGE GRAĐANA OD ZNAČAJA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

Na području Grada Crikvenice djeluje više udruga građana od značaja za zaštitu i spašavanje kao što su HGSS - Stanica Rijeka, Ribolovna društva, Klub podvodnih aktivnosti, lovačka društva, razni športski klubovi koji u okviru svojeg djelovanja imaju kontinuirano organizirane materijalno - tehničke i iznimno važne kadrovske potencijale koji se mogu u vrlo kratkom roku mobilizirati i staviti u funkciju zadaća zaštite i spašavanja u širem smislu postupanja. Navedene udruge financiraju se iz Proračuna Grada Crikvenice te je moguće uticati na programe rada i ostvarenje istih u usporedbi s predviđenim sredstvima.

5. SLUŽBE I PRAVNE OSOBE KOJE SE ZAŠTITOM I SPAŠAVANJEM BAVE U OKVIRU REDOVNE DJELATNOSTI

Službe i pravne osobe koje se zaštitom i spašavanjem bave u okviru redovne djelatnosti predstavljaju okosnicu sustava zaštite i spašavanja na području Grada Crikvenice.

Službe i pravne osobe koje imaju zadaće u sustavu zaštite i spašavanja, a osobito one u vlasništvu i suvlasništvu Grada Crikvenice imaju obvezu uključivanja u sustav zaštite i spašavanja kroz redovnu djelatnost, posebno u slučajevima angažiranja prema Planu djelovanja civilne zaštite.

Preostaje procjenom ugroženosti i planovima zaštite i spašavanja (civilne zaštite) utvrditi načine dogradnje i jačanja dijela njihovih sposobnosti koji su posebno značajni za sustav zaštite i spašavanja.

Mora se posebno naglasiti uloga i aktivnosti prilikom angažiranja na poslovima zaštite i spašavanja: Doma zdravlja Crikvenice i Turističke ambulante, Ustanove hitne medicinske pomoći, Gradskog društva Crvenog kriza Crikvenice, Veterinarska ambulanta Crikvenica, i dr.

Hrvatski crveni križ, Gradsko društvo Crikvenica, 51260 Crikvenica, Preradovićeva 6/1 provodi djelatnost unapređenja osjećaja uzajamnosti i solidarnosti, prosvjećivanjem i odgojem svojih članova, svekolikog stanovništva a osobito mladeži. društvo aktivno djeluje prema poticanju zdravstvene kulture i socijalne skrbi stanovništva, organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi, tečajeve prve pomoći, tečajeve zaštite na radu a vodi i posebnu skrb o žrtvama oružanih sukoba i drugih izvanrednih situacija. Organiziran je temeljem odredbi Zakona o crvenom križu (»Narodne novine« broj 71/10) i provodi aktivnosti iz plana djelovanja.

U provedbi programa zdravstvene zaštite (djelatnost zdravstva financira se za razini države i županije) Grad Crikvenica sudjeluje u sufinanciranju hitne medicinske pomoći, rada turističke ambulante i rada izdvojene ambulante u Jadranovu zajedno s odjelima i ustanovama Primorsko - goranske županije imajući u vidu pojačane potrebe stanovnika i turista na području grada.

Sve na višim razinama utvrđene obveze nositelja zadaća u zaštiti i spašavanju javnih društava državne i županijske razine (ovdje nisu spomenute), na snazi su i sukladne donesenoj Procjeni ugroženosti ljudi, materijalnih i kulturnih dobara a bit će ugrađene u Plan zaštite i spašavanja za područje nadležnosti Grada.

6. ZAKLJUČAK

Temeljem ove analize stanja sustava zaštite i spašavanja na području grada Crikvenice moglo bi se zaključiti:

- za Grad Crikvenicu postoji Procjena ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara a Plana zaštite i spašavanja i civilne zaštite potrebno je izraditi i donijeti najkasnije do kraja 2011. godine;

- potrebno je u čim skorijem roku a najkasnije istovremeno s donošenjem Proračuna Grada Crikvenice za 2012. godinu donijeti Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Grada Crikvenice u 2012. godini.

Klasa: 351-01/11-01/07

Ur. broj: 2107/01-07/2-11-4

Crikvenica, 29. studenoga 2011.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik

dr. sc. Dragan Magaš, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=750&mjesto=10003&odluka=56
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr