SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 40. Petak, 2. prosinca 2011.
GRAD CRIKVENICA
Moscenicka_draga-001

53.

Na temelju članka 60. Zakona o proračunu (»Narodne novine« broj 87/08.) i članka 30. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/ 09. i 34/09.) Gradsko vijeće Grada Crikvenice na sjednici održanoj 29. studenoga 2011. godine, donosi

ODLUKU
o sustavu glavne knjige riznice te načinu vođenja
jedinstvenog računa riznice Grada Crikvenice

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Odlukom o sustavu glavne knjige riznice te načinu vođenja jedinstvenog računa riznice (u daljnjem tekstu: Odluka) uređuje se sustav glavne knjige riznice, prikupljanje i naplata javnog novca, kontrola i upravljanje javnim izdacima, funkcioniranje jedinstvenog računa riznice, službeni dokumenti te prijelazne i završne odredbe.

Odluka je osnova za sustavno i informatičko rješavanje poslova riznice, napose upravljanje javnim novcem i javnim dugom, te poslova u vezi s pripremom i izvršavanjem gradskog proračuna.

Odlukom se propisuje postupak odgovornih osoba pri uplati svih prihoda i primitaka gradskog proračuna na jedinstveni račun riznice.

Odlukom se propisuje u kojim će slučajevima pročelnik Upravnog odjela za financije naputkom podrobnije propisati sadržaj pojedine odredbe iz ove Odluke u skladu sa Zakonom o proračunu.

Članak 2.

Sustav glavne knjige riznice čini sustavna evidencija transakcija i poslovnih događaja prihoda, primitaka, izdataka i drugih plaćanja te stanja imovine, obveza i izvora vlasništva što su u svezi s gradskim proračunom nastali tijekom fiskalne godine, odnosno do određenog datuma, koji pruža informacije o transakcijama i poslovnim događajima na razini funkcionalne klasifikacije odnosno djelatnostima i na razini ekonomske klasifikacije prema podjeli transakcija i poslovnih događaja, u skladu s propisanim računskim planom.

Glavna knjiga riznice zajedno s jedinstvenim računom riznice osnova je sustava upravljanja javnim izdacima.

Jedinstveni račun riznice je račun koji služi za primanje, čuvanje, plaćanje i prijenos svih prihoda, primitaka, izdataka i drugih plaćanja gradskog proračuna i proračunskih korisnika.

Članak 3.

1) Podnositelj zahtjeva za trošenje novca sa računa riznice je odgovorna osoba proračunskog korisnika ili osoba na koju je prenesena ovlast podnošenja zahtjeva.

2) Ovjerovitelj isplata je osoba odgovorna za ovjeravanje zahtjeva isplata odnosno ovjerava trošenje javnog novca za namjene utvrđene proračunom, zakonom ili propisom, i to učinkovito i djelotvorno. Osobu za ovjeravanje isplata određuje pročelnik nadležnog upravnog tijela kod kojeg su planirana sredstva proračunskog korisnika. Ako pročelnik nije odredio osobu za ovjeravanje isplata onda se ovjeroviteljem isplata smatra nadležni pročelnik. Nakon preuzimanja zahtjeva ovjerovitelj isplata prvi ovjerava zahtjev.

3) Kontrolor isplata je osoba odgovorna za kontrolu zahtjeva i odobravanje prijedloga odnosno zahtjeva za isplatu ako je u skladu sa proračunom, te postupkom određenim ovom Odlukom. Kontrolor isplata je pročelnik nadležnog upravnog tijela koji drugi ovjerava zahtjev.

4) Računovodstveni ovjerovitelj isplata je osoba zadužena za računovodstvenu kontrolu odnosno provjeru trošenja javnog novca i preuzetih obveza u skladu sa namjenama utvrđenim proračunom i pozitivnim propisima. Računovodstveni ovjerovitelj isplata je osoba u Upravnom odjelu za financije koja u opisu poslova ima ovaj zadatak.

5) Financijski kontrolor je osoba odgovorna za ovjeravanje kako bi se isplata mogla izvršiti. Financijski kontrolor je je osoba u Upravnom odjelu za financije koja u opisu poslova ima ovaj zadatak.

II. SUSTAV GLAVNE KNJIGE RIZNICE

Članak 4.

Sustav glavne knjige riznice osigurava evidenciju transakcija i poslovnih događaja prihoda i izdataka te stanja i promjena imovine, obveza i izvora vlasništva prema proračunskim klasifikacijama sukladno propisima kojima se uređuje računovodstvo proračuna.

Sastavni dio glavne knjige su pomoćne knjige kao dodatni izvor analitičkih podataka potrebnih za efikasno upravljanje financijama i kontrolu izvršenih rashoda i izdataka.

Glavna knjiga riznice vodi se u Upravnom odjelu za financije.

Članak 5.

Proračunski korisnici čija se financijska izvješća konsolidiraju financijskim izvješćima grada obvezni su svoje poslovanje obavljati putem računa riznice.

Odlukom o izvršavanju proračuna može se propisat izuzeće obveze iz stavka 1. ovog članka.

U Upravnom odjelu za financije vodi se glavna knjiga za sve transakcije i poslovne događaje, odnosno imovinu i obveze koje se odnose na proračunskog korisnika.

Jedinstveni račun riznice je instrument upravljanja likvidnošću gradskog proračuna putem kojeg se upravlja transakcijama prema mjestu nastanka događaja (glavna knjiga proračuna i proračunskih korisnika), te omogućuva provođenje financijske kontrole na razini riznice.

Sva plaćanja unutar riznice prema dobavljačima proračunskih korisnika izvršavaju se izravno, temeljem zahtjeva proračunskih korisnika za plaćanje.

Transakcije i poslovni događaji u glavnoj knjizi proračunskog korisnika moraju biti sukladni sadržaju i iznosu transakcija i poslovnih događaja sustava glavne knjige

Grad Crikvenica


G R A D O V I


riznice, osim onih koji nisu u vezi s gradskim proračunom već se vežu za državnu riznicu.

Članak 6.

Cjelovitost sustava riznice postiže se upotrebom jedinstvene aplikacije i središnje baze podataka.

Povezanost dislociranih korisnika ostvaruje se primjenom koncepta web aplikacije i interneta kao komunikacijskog medija.

III. PRIKUPLJANJE I NAPLATA JAVNOG NOVCA

Članak 7.

Svi prihodi i primici koji pripadaju gradskom proračunu, sukladno Zakonu o proračunu, obvezno se uplaćuju na jedinstveni račun riznice.

Odlukom o izvršavanju proračuna može se propisat izuzeće obveze iz stavka 1. ovog članka.

Novac iz prethodnog stavka ovog članka prikuplja se i naplaćuje na način i u skladu sa zakonom, Odlukom o izvršavanju proračuna, ovom Odlukom i drugim važećim propisima.

IV. KONTROLA I UPRAVLJANJE JAVNIM IZDACIMA

Članak 8.

Uz trošenje novca, utvrđenog gradskim proračunom, obvezno se provodi financijska i računovodstvena kontrola u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Financijska kontrola poseban je postupak kontrole i odobrenja prijedloga odnosno zahtjeva koji se odnosi na potrošnju javnog novca prije nego što je obveza preuzeta ili izvršena.

Računovodstvena kontrola obuhvaća ovjeravanje zahtjeva za plaćanje.

Isplate s jedinstvenog računa riznice, ne mogu se obavljati ako prethodno nisu ispunjeni uvjeti i postupci predviđeni zakonom, ovom Odlukom i drugim propisima.

Odlukom o izvršavanju proračuna može se propisat izuzeće obveze iz stavka 1. I 2. ovog članka.

V. SLUŽBENI DOKUMENTI

Članak 9.

Za sva poslovanja i transakcije unutar same riznice koriste se vjerodostojne knjigovodstvene i elektroničke isprave.

Obrazac zahtjeva za isplatu s jedinstvenog računa riznice izradit će Upravni odjel za financije i dostaviti korisnicima.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 10.

Zadužuje se pročelnica Upravnog odjela za financije da nakon stupanja na snagu ove Odluke donese naputke o postupnoj primjeni odredaba koje se odnose na glavnu knjigu riznice i jedinstveni račun riznice.

Članak 11.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 400-06/11-01/11

Ur. broj:2107/01-05/02-11-4

Crikvenica, 29. studenoga 2011.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik

Dr. sc. Dragan Magaš, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=750&mjesto=10003&odluka=53
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr