SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 26. Petak, 30. srpnja 2004.
GRAD KRK
26

21.

Na temelju članka 11. i 13. stavka 2. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (»Narodne novine« broj 66/01 i 87/02) i članka 21. Statuta Grada Krka (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 19/01), Gradsko vijeće Grada Krka, na sjednici održanoj 28. srpnja 2004. godine, donijelo je

ODLUKU
o mjerama za korištenje poljoprivrednog zemljišta
na području Grada Krka

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuju se agrotehničke mjere poljoprivrednog i drugog zemljišta koje se koristi kao poljoprivredno zemljište u Gradu Krku u slučajevima kad bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo ili umanjilo poljoprivrednu proizvodnju i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina.

II. AGROTEHNIČKE MJERE

Članak 2.

U cilju sprječavanja šteta na poljoprivrednom zemljištu, u smislu članka 1. ove Odluke, kao potrebne, propisuju se sljedeće agrotehničke mjere:

1. obvezno korištenje obradivog poljoprivrednog zemljišta,

2. mjere za sprječavanje erozije;

3. mjere za sprječavanje zakorovljenosti;

4. čišćenje kanala;

5. zabrana, odnosno obveza uzgoja pojedinih vrsta biljaka na određenom području;

6. suzbijanja biljnih bolesti i štetnika;

7. korištenje i uništavanje biljnih otpadaka;

8. primjena metoda ekološke (organske, biološke) poljoprivrede.

Članak 3.

Obradivim poljoprivrednim zemljištem u smislu članka 2. točke 1. ove Odluke smatraju se oranice, vrtovi, voćnjaci, maslinici, vinogradi i livade.

Vlasnici odnosno ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su obradivo poljoprivredno zemljište održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju.

Pod održavanjem obradivog poljoprivrednog zemljišta smatra se sprječavanje njegove zakorovljenosti i obrastanje višegodišnjim raslinjem.

Članak 4.

U svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta od erozije utvrđuju se sljedeće zabrane, ograničenja i obveze:

1. potpuna zabrana sječe višegodišnjih nasada, osim sječe iz agrotehničkih razloga na poljoprivrednim površinama;

2. zabrana preoravanja livada, pašnjaka i neobrađenih površina na strmim zemljištima i njihovo pretvaranje u oranice s jednogodišnjim kulturama;

3. zabrana skidanja humusnog, odnosno oraničnog sloja poljoprivrednog zemljišta na čitavom području Grada Krka;

4. zabrana proizvodnje jednogodišnjih kultura, odnosno obveza sadnje dugogodišnjih nasada i višegodišnjih kultura na zemljištu u širini od tri metara uz odvodne kanale;

5. zabrana nasipavanja poljoprivrednog zemljišta građevinskim otpadom ili drugim materijalima bez posebnog odobrenja;

6. obveza vlasnika odnosno ovlaštenika da na strmom poljoprivrednom zemljištu provede mjeru zatravnjivanja.

Članak 5.

U cilju sprječavanja zakorovljenosti vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su pridržavati se osnovnih agrotehničkih mjera obrade zemljišta prema kulturi zemljišta.

Vlasnik susjedne parcele dužan je redovito, posebice u neposrednoj blizini međe, kositi travu i korov, te ukloniti sve biljne ostatke, kako ne bi došlo do ometanja razvoja susjednih kultura.

Članak 6.

U cilju osiguranja nesmetanog protoka oborinskih voda prirodnim i umjetnim kanalima vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta koji koriste kanale dužni su iste održavati u stanju funkcionalne sposobnosti.

Agrotehnička mjera čišćenja prirodnih i umjetnih vodenih kanala provodi se radi sprječavanja odrona zemlje i zarastanja korovima, tako da se omogući prirodni tijek oborinskih voda.

Članak 7.

U cilju suzbijanja bolesti i štetočina obvezna je primjena zaštitnih sredstava na način određen zakonom, odnosno korištenjem zaštitnih sredstava dozvoljenih osnovnim standardima proizvodnje ekološke poljoprivrede.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su ambalažu od utrošenih sredstava za zaštitu bilja (posebice pesticida) uništiti, odnosno odlagati prema uputama koje su priložene uz ta sredstva zaštite.

Članak 8.

Zaštita poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja provodi se radi omogućavanja proizvodnje zdrave hrane, radi zaštite zdravlja ljudi, životinjskog i biljnog svijeta, nesmetanog korištenja i zaštite čovjekovog životnog okoliša. S time u svezi potiče se primjena metoda ekološke (organske, biološke) poljoprivrede kao agrotehnička mjera zaštite okoliša i poljoprivrednog zemljišta.

Članak 9.

Agrotehničke mjere korištenja i uništavanja biljnih otpadaka obuhvaćaju:

1. obvezno uklanjanje biljnih ostataka na poljoprivrednom zemljištu nakon žetve u roku od 15 dana od žetve;

2. obveza uklanjanja suhih biljnih ostataka nakon provedenih agrotehničkih mjera u trajnim nasadima do 1. lipnja tekuće godine;

3. obvezno odstranjivanje biljnih ostataka nakon sječe i čišćenja šuma, puteva i međa na šumskom zemljištu, koje graniče s poljoprivrednim zemljištem.

Spaljivanje i uništavanje biljnog otpada i korova na poljoprivrednom zemljištu može se vršiti samo uz poduzimanje odgovarajućih mjera zaštite od požara sukladno zakonu.

Spaljivanje biljnog otpada i korova zabranjeno je u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada kao i u razdobljima kada je za područje Primorsko-goranske županije proglašena povećana, velika i vrlo velika opasnost od požara.

III. MJERE ZA UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE POLJOPRIVREDNIH RUDINA

Članak 10.

Pod poljoprivrednim rudinama u smislu ove Odluke smatraju se parcele na određenom lokalitetu odnosno zaokružena cjelina parcela.

Članak 11.

Mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina su:

1. održavanje živica i međa;

2. održavanje i zaštita gromača;

3. održavanje poljskih puteva;

4. uređivanje i održavanje kanala;

5. sprječavanje zasjenjivanja susjednih čestica;

6. sadnja i održavanje vjetrobranih pojasa.

Članak 12.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta koji zasade živicu dužni su je redovito održavati i obrezivati na način da se spriječi njihovo širenje na susjedno obradivo zemljište.

Živice uz poljske putove i međe mogu se zasaditi najmanje 40 cm od ruba poljskog puta odnosno međe i ne mogu biti šire od 40 cm, te se u svrhu sprječavanja zasjenjivanja susjednih parcela moraju obrezivati tako da njihova visina ne prelazi 1 m.

Živica ne može služiti kao međa poljoprivrednih parcela.

Članak 13.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su vidno obilježiti granice svojih parcela međnim kamenom, ogradom ili na drugi prikladan način, te iste održavati tako da budu vidljivo označene, očišćene od korova i višegodišnjeg raslinja, te da ne ometaju provedbu agrotehničkih mjera.

Članak 14.

Zaštita tradicionalnog - autohtonog sustava ograđivanja poljoprivrednih površina sa kamenim zidovima (suhozidi) - gromače i autohtoni sustav kamenih nakupina, kumulusa - gomila, kao osobite vrijednosti prirode i krajolika, uživaju posebnu zaštitu, te se zabranjuje:

1. devastacija sustava gromača i upotreba tog kamena kao sirovine u građevinarstvu;

2. devastacija sustava gomila - kamenih kumulusa i upotreba tog kamena kao sirovine u građevinarstvu.

Članak 15.

U svrhu iskorištavanja poljoprivrednog zemljišta koriste se poljski putevi.

Održavanje poljskih puteva od interesa je za sve korisnike poljoprivrednog zemljišta koji su zajednički dužni brinuti se o njihovom održavanju.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su:

1. redovito održavati i uređivati poljske putove tako da ne ometaju provođenje agrotehničkih mjera i prolazak vatrogasnih vozila;

2. čistiti poljske putove od korova i višegodišnjeg raslinja.

Članak 16.

Radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje dozvoljava se rekonstrukcija profila povijesnih puteva te izgradnja novih, na način i pod uvjetima propisanim dokumentima prostornog uređenja (odredbama PPU Grada Krka i dr. prostornim planovima), uz prethodnu suglasnost Poglavarstva Grada.

Članak 17.

Radi sprječavanja zasjenjivanja susjednih parcela na kojima se vrši poljoprivredna proizvodnja zabranjena je sadnja visokog raslinja neposredno uz među.

Članak 18.

Za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina obvezna je mjera sadnje i održavanja vjetrobranih pojasa.

Vlasnik odnosno ovlaštenik poljoprivrednog zemljišta može u vidu vjetrobrana, ako je zemljište izloženo jakom vjetru, određeni pojas zemljišta zasaditi stablašicama, na način da se spriječi zasjenjivanje susjednih parcela.

Odobrenje za mjere i radove iz stavka 1. ovoga članka izdaje nadležno upravno tijelo za poljoprivredu Primorsko-goranske županije.

Stablašice koje čine vjetrobrani pojas vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su redovito održavati i obnavljati.

Članak 19.

Ovlaštenici i vlasnici poljoprivrednog i drugog zemljišta koje se koristi kao poljoprivredno, dužni su poduzimati agrotehničke mjere iz članka 2. do 9. ove Odluke, kao i mjere za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina iz članka 10. do 18. ove Odluke radi zaštite tog zemljišta.

Ovlaštenici i vlasnici poljoprivrednog i drugog zemljišta koje se koristi kao poljoprivredno, a koji ne provedu mjere propisane ovom Odlukom, dužni su omogućiti ovlaštenim pravnim osobama poduzimanje mjera radi provođenja agrotehničkih mjera na zemljištu u njihovom vlasništvu.

Ovlaštenici i vlasnici iz stavka 1. i 2. ovoga članka, odnosno druge osobe koje postupaju protivno propisanim zabranama dužne su izvršiti povrat u prijašnje stanje, a osobito glede zabrana iz članka 4. točke 3. i članka 14. ove Odluke.

IV. NADZOR

Članak 20.

Nadzor nad provedbom odredbi ove Odluke provode poljoprivredna inspekcija i inspekcija zaštite od požara, Državni inspektorat i Komunalno redarstvo Grada Krka.

U provedbi nadzora nad odredbama ove Odluke nadležne inspekcije iz stavka 1. ovog članka mogu odrediti vlasnicima i posjednicima zemljišta poduzimanje određenih mjera iz ove Odluke.

V. KAZNENE ODREDBE

Članak 21.

Globom od 500,00 do 1.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba, a fizička osoba globom od 50,00 kn do 200,00 kn za prekršaj ako:

1. ne održavaju obradivo poljoprivredno zemljište u stanju sposobnom za proizvodnju (članak 3. stavak 2. Odluke):

2. izvrši sječu višegodišnjih nasada, osim sječe iz agrotehničkih razloga (članak 4. točka 1. Odluke);

3. preore livadu, pašnjak i neobrađene površine na strmim zemljištima i poduzme mjere radi njihova pretvaranja u oranice s jednogodišnjim kulturama (članak 4. točka 2. Odluke);

4. skida humusni, odnosno oranični sloj poljoprivrednog zemljišta (članak 4. točka 3. Odluke), odnosno ne izvrši povrat u prijašnje stanje (članak 19. st. 3. Odluke);

5. proizvodi jednogodišnje kulture, odnosno ne provede obvezu sadnje dugogodišnjih nasada i višegodišnjih kultura na strmim zemljištima (članak 4. točka 4. Odluke);

6. nasipava poljoprivredno zemljište građevnim ili drugim materijalima bez posebnog odobrenja (članak 4. točka 5. Odluke);

7. ne izvrši obvezu zatravljivanja strmog zemljišta (članak 4. točka 6. Odluke);

8. ne provodi mjere za sprječavanje zakorovljenosti (članak 5. Odluke);

9. ne provodi mjeru čišćenja prirodnih i umjetnih vodenih kanala radi sprječavanja odrona zemlje i zaraštanja korova tako da se omogući prirodni tijek oborinskih voda (članak 6. Odluke);

10. ne provodi mjere za suzbijanje bolesti i štetnika na poljoprivrednim kulturama (članak 7. Odluke);

11. ne provodi metode ekološke (organske, biološke) poljoprivrede (članak 8. Odluke);

12. ne ukloni biljne ostatke na poljoprivrednom zemljištu nakon žetve u roku od 15 dana od žetve (članak 9. stavak 1. točka 1. Odluke);

13. ne ukloni suhe biljne ostatke nakon provedenih agrotehničkih mjera u trajnim nasadama do 01. lipnja tekuće godine (članak 9. stavak 1. točka 2. Odluke);

14. ne odstrani biljne ostatke nakon sječe i čišćenja šuma, puteva i međa na šumskom zemljištu, koje graniče s poljoprivrednim zemljištem (članak 9. stavak 1. točka 3. Odluke);

15. izvrši spaljivanje biljnjih otpadaka i korova u vrijeme zabrane spaljivanja određeno u članku 9. stavak 3. Odluke;

16. ne održava živice, međe i poljske puteve na način određen u članku 12., 13. i 15. ove Odluke;

17. izvrši devastaciju gromača (suhozida) i gomila - kamenih kumulusa i koristi kamen od istih kao sirovinu u građe

vinarstvu ( članak 14. Odluke), odnosno ne izvrši povrat u prijašnje stanje (članak 19. st. 3. Odluke);

18. izvrši sadnju visokog raslinja neposredno uz među (članak 17. Odluke);

19. ne provodi mjere sadnje i održavanja vjetrobranih pojaseva (članak 18. Odluke).

Globom u iznosu od 200,00 kn kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka.

Globom u iznosu od 100,00 kn kaznit će se i zaposlenik u pravnoj osobi koji učini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 22.

Način i postupak uređivanja međa, živica, gromača i drugih ograda, te postupanje sa stablima i drugim raslinjem, granjem i korijenjem na međi i druga susjedska prava i obveze u cilju provedbe i poduzimanja mjera propisanih ovom Odlukom uređeni su pravilima i odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (»Narodne novine« broj 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00 i 114/01).

Članak 23.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju vrijediti odredbe Odluke o poljoprivrednom zemljištu na području Općine Krk (»Službene novine« broj 24/92 i 4/93) u odnosu na Grad Krk.

Članak 24.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 320-02/04-01/3

Ur. broj: 2142/01-01-04-4

Krk, 28. srpnja 2004.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KRKA

Predsjednik

Gradskog vijeća

Ivan Jurešić, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=96&mjesto=51500&odluka=21
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr