SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 28. Četvrtak, 8. rujna 2011.
OPĆINA MOŠĆENIČKA DRAGA

45.

Na temelju članka 35. točka 4. i članka 53. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01, 106/03, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09) i članka 32. Statuta Općine Mošćenička Draga (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/ 09, 30/09-Ispravak) Općinsko vijeće Općine Mošćenička Draga na sjednici održanoj dana 8. rujna 2011. donosi

ODLUKU
o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog
odjela Općine Mošćenička Draga

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se ustrojstvo, naziv i djelokrug rada Jedinstvenog upravnog odjela Općine Mošćenička Draga kao upravnog tijela (u daljnjem tekstu: Upravni odjel).

Članak 2.

Upravni odjel obavlja upravne, stručne i ostale poslove iz samoupravnog djelokruga Općine te povjerene mu poslove državne uprave (u daljnjem tekstu: poslovi) sukladno zakonu, Statutu i općim aktima Općine.

Članak 3.

Upravni odjel prilikom obavljanja poslova iz članka 2. ove Odluke izvršava zakone i druge propise, opće i druge akte Općine, prati stanje u upravnim područjima za koje je osnovan, rješava u upravnim stvarima, provodi nadzor, poduzima mjere na koje je zakonom ili drugim propisima ovlašten, priprema opće i druge akte te obavlja druge poslove u skladu s propisima.

Članak 4.

Općinski načelnik usmjerava djelovanje Upravnog odjela u obavljanju poslova iz njegovog samoupravnog djelokruga i nadzire njegov rad.

Poslovi državne uprave koji se obavljaju u Općini, određuju se zakonom.

Članak 5.

Sredstva za rad Upravnog odjela osiguravaju se u Proračunu Općine Mošćenička Draga i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

II. UNUTARNJE USTROJSTVO, ORGANIZACIJA I NAČIN RADA UPRAVNOG ODJELA

Članak 6.

Unutarnje ustrojstvo Upravnog odjela, nazivi i opisi poslova radnih mjesta, stručni i drugi uvjeti za raspored na radna mjesta, broj izvršitelja i druga pitanja od značaja za rad Upravnog odjela utvrđuju se Pravilnikom o unutarnjem redu.

Pravilnik o unutarnjem redu donosi Općinski načelnik na prijedlog pročelnika Upravnog odjela.

Članak 7.

Upravnim odjelom upravlja pročelnik, koji se imenuje i razrješuje na način propisan zakonom kojim se uređuje lokalna i područna (regionalna) samouprava te zakonom kojim se uređuju radni odnosi službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

U razdoblju od upražnjenja radnog mjesta pročelnika do imenovanja pročelnika na način propisan zakonom, a najduže na 12 mjeseci, Općinski načelnik može iz redova službenika Upravnog odjela koji ispunjavaju uvjete za raspored na odnosno radno mjesto privremeno imenovati vršitelja dužnosti pročelnika.

U razdoblju duže odsutnosti pročelnika, a najduže do njegova povratka na posao, Općinski načelnik može iz redova službenika Upravnog odjela koji ispunjavaju uvjete za raspored na odnosno radno mjesto privremeno imenovati vršitelja dužnosti pročelnika.

Općinski načelnik može u svako doba opozvati imenovanje vršitelja dužnosti pročelnika.

U odnosu na službenike raspoređene u Upravnom odjelu pročelnik ima položaj čelnika tijela određen propisima o službeničkim i radnim odnosima.

Članak 8.

Upravni odjel u svom djelokrugu izvršava i nadzire provođenje općih i pojedinačnih akata Općinskog vijeća, predlaže mjere i radnje za provedbu istih, predlaže mjere za poboljšanje stanja u pojedinim oblastima samoupravnog djelokruga te obavlja i druge poslove u sklopu svoje nadležnosti.

Upravni odjel u izvršavanju općih akata Općinskog vijeća može donositi pojedinačne akte kojima rješava o pravima, obvezama i pravnim interesima fizičkih i pravnih osoba.

III. DJELOKRUG UPRAVNOG ODJELA

Članak 9.

Upravni odjel obavlja upravne, stručne, materijalno- financijske, računovodstvene i druge poslove, koji se odnose na:

- funkcioniranje i razvoj komunalnog gospodarstva (obavljanje komunalnih djelatnosti i održavanje komunalnih objekata i uređaja u stanju funkcionalne ispravnosti, koordinacije rada pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju pojedine komunalne djelatnosti, donošenje programa održavanja i gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture),

- utvrđivanje obveznika i razrez komunalne naknade, komunalnog doprinosa, kao i prisilnu naplatu istih,

- provođenje komunalnog reda,

- uređenje prometa na području Općine Mošćenička Draga, organizaciju prijevoza u lokalnom cestovnom prometu,

- poslove provođenja mjera zaštite i uređenja prostora vezane uz druge propise (držanje kućnih ljubimaca, zaštitu od požara, vatrogastvo, civilnu zaštitu i drugo),

- pripreme za projektiranje i izgradnju, ishođenje lokacijskih i građevinskih dozvola, praćenje investicija i kontrola utroška sredstava iz Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture,

- koordinaciju sa tijelima, ustanovama i trgovačkim društvima u čijoj je nadležnosti izgradnja i održavanje infrastrukture i drugih javnih prostora od interesa za Općinu Mošćenička Draga (telefon, elektrodistributivna mreža, državne i županijske ceste i dr.),

- investicijsko održavanje imovine Općine,

- upravljanje i raspolaganje nekretninama i pokretninama u vlasništvu Općine,

- rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, parcelacije i geodetske podloge,

- zakup poslovnih prostora i najam stanova u vlasništvu Općine,

- ugovaranje zakupa javno-prometnih površina i naplata istih,

- postupke javne nabave, sudjelovanje Općine u sudskim postupcima te imovinsko-pravnim upravnim postupcima,

- obavljanje stručnih, pravnih, protokolarnih, savjetodavnih i administrativno-tehničkih poslova u svezi s radom Općinskog načelnika, predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća, članova radnih tijela Općinskog vijeća,

- osiguranje ostvarivanja prava na pristup informacijama,

- sudjelovanje u izradi akata iz nadležnosti Upravnog odjela i Općinskog vijeća,

- izradu i izvršavanje proračuna Općine Mošćenička Draga,

- izradu polugodišnjeg izvještaja i godišnjeg obračuna proračuna te financijskih izvještaja tijekom godine

- vođenje knjigovodstvenih evidencija,

- financijsku operativu,

- pripreme te praćenja izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja,

- osiguravanje uvjeta za gospodarenje, zaštitu i upravljanje prostorom Općine, kroz prostorno planiranje i uređenje u cilju razvoja gospodarskih, društvenih, komunalnih i drugih djelatnosti na području Općine te zaštite kulturnih i prirodnih dobara,

- pripreme i praćenja izrade dokumenata potrebnih za realizaciju izgradnje općinskih razvojnih projekata, osim projekata obuhvaćenih programom izgradnje komunalne infrastrukture (izrada idejnog rješenja, ishođenje lokacijske dozvole, odnosno drugoga odgovarajućeg akta),

- suradnje s Turističkom zajednicom Općine Mošćenička Draga radi vođenja koordinacije nad planovima i mjerama podrške svih oblika razvoja općinskog turizma,

- osiguravanje lokalnih potreba u oblasti predškolskog odgoja i naobrazbi,

- osiguravanje lokalnih potreba u oblasti kulture (utvrđivanje i praćenje programa javnih potreba u kulturi, pomoć u financiranju tiskanja knjiga, razvijanje kulturnog stvaralaštva)

- osiguravanje lokalnih potreba u sportu i tjelesnoj kulturi (utvrđivanje i praćenje programa javnih potreba, pomoć u financiranju sportskih klubova, udruga),

- osiguravanje lokalnih potreba stanovnika u oblasti socijalne skrbi i primarne zdravstvene zaštite,

- osiguravanje lokalnih potreba u oblasti obrazovanja i odgoja,

- zaštite kulturne baštine,

- obavljanje i drugih poslova kada je to utvrđeno posebnim zakonom, drugim propisima i Statutom Općine Mošćenička Draga.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 10.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke sa njenim odredbama uskladit će se Pravilnik iz članka 6. stavka 1. ove Odluke.

Članak 11.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o ustrojstvu i djelokrugu Općinske uprave Općine Mošćenička Draga (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 28/97).

Članak 12.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 023-01/11-01/03

Ur. broj: 2156/03-11-1

Mošćenička Draga, 8. rujna 2011.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE
MOŠĆENIČKA DRAGA

Predsjednik
Nedjeljko Dražul, dipl. ing., v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=738&mjesto=51417&odluka=45
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr