SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 9. Četvrtak, 31. ožujka 2011.
GRAD CRIKVENICA
Moscenicka_draga-001

7.

Na temelju članka 51. Zakona o najmu stanova (»Narodne novine« broj 91/96, 48/98, 66/98 i 22/06 ) i članka 30. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/09 i 34/09 - ispravak) Gradsko vijeće Grada Crikvenice, dana 16. ožujka 2011. godine donijelo je

ODLUKU
o davanju stanova u najam

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuju se uvjeti i mjerila, postupak i tijela za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Crikvenice (u daljnjem tekstu: Grad), visina najamnine te prava i obveze ugovornih strana.

II. UVJETI I MJERILA ZA DAVANJE STANOVA U NAJAM

Članak 2.

Pravo na podnošenje zahtjeva za davanje stana u najam ima državljanin Republike Hrvatske koji ispunjava slijedeće uvjete:

1. da ima prebivalište na području Grada Crikvenice;

2. da on ili članovi obiteljskog domaćinstva navedeni u zahtjevu nemaju stan u najmu ili stan ili kuću u privatnom vlasništvu ili suvlasništvu na području Republike Hrvatske;

3. da on ili članovi obiteljskog domaćinstva navedeni u zahtjevu ne koriste stan u vlasništvu Grada Crikvenice bez valjane pravne osnove;

4. da on ili članovi obiteljskog domaćinstva navedeni u zahtjevu nisu otkupili stan po odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i isti otuđili po bilo kojoj pravnoj osnovi;

5. da ukupni prosječni mjesečni netto prihod obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva ostvaren u prethodnoj godini (sva sredstva ostvarena po osnovu rada, imovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način) ne prelazi dvostruki iznos prosječne mjesečne neto plaće u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini, a kod samaca iznos jednostrukog iznosa prosječne mjesečne neto plaće u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini.

Uvjete iz stavka 1. ovoga članka trebaju ispuniti kumulativno svi članovi obiteljskog domaćinstva navedeni u zahtjevu.

Članom obiteljskog domaćinstva smatra se bračni drug te osoba koja sa njim stanuje: srodnici po krvi u pravoj liniji, pastorčad i usvojenici, usvojitelj i osobe koje je podnositelj zahtjeva prema odredbama posebnog zakona dužan uzdržavati te osoba koja živi sa njim u izvanbračnoj zajednici ako se takva zajednica može izjednačiti sa bračnom zajednicom.

Status izvanbračne zajednice dokazuje se odlukom nadležnog suda.

Članak 3.

Stan iz članka 1. ove Odluke daje se u najam podnositelju zahtjeva prema redoslijedu utvrđenom Listom reda prvenstva za davanje stanova u najam (u daljnjem tekstu: Lista prvenstva).

Lista reda prvenstva za davanje stanova u najam utvrđuje se na osnovu slijedećih uvjeta i mjerila:

1. dužina prebivanja na području Grada Crikvenice;

2. godina radnog staža;

3. socijalno-imovnog stanja;

4. sudjelovanja u Domovinskog rata;

5. broja članova obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva;

6. zdravstvenog stanja;

7. godina života.

Članak 4.

Podnositelju zahtjeva za svaku godinu prebivanja na području Grada Crikvenice pripadaju 3 boda.

Članak 5.

Podnositelju zahtjeva za svaku godinu radnog staža ostvarenog u Republici Hrvatskoj pripada 1 bod.

Pod radnim stažom smatra se staž osiguranja ostvaren u Republici Hrvatskoj (prema propisima o mirovinskom osiguranju RH), a dokazuje se potvrdom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o ostvarenom ukupnom radnom stažu.

Članak 6.

Podnositelju zahtjeva, ovisno o vremenu sudjelovanja u Domovinskom ratu pripada:

1. za svaki puni mjesec u razdoblju od

5. 8. 1990. do 15. 1. 1992. godine 3 boda

2. za svaki puni mjesec u razdoblju od

16. 1. 1992 do 30. 6. 1996. 1 bod

Podnositelju zahtjeva čiji je član obiteljskog domaćinstva poginuo, zatočen ili nestao u Domovinskom ratu, pripada 30 bodova.

Sudjelovanje u Domovinskom ratu dokazuje se potvrdom nadležnog ministarstva.

Članak 7.

Podnositelju zahtjeva, hrvatskom vojnom invalidu, prema utvrđenom postotku oštećenja organizma pripadaju bodovi i to:

1. I. i II. skupina 25 bodova

2. III. do VI. skupina 20 bodova

3. VII. do X. skupina 15 bodova

Članak 8.

Prema broju članova obiteljskog domaćinstva podnositelju zahtjeva pripada:

1. samac 3 boda

2. dva člana obitelji 6 bodova

3. tri člana obitelji 9 bodova

4. četiri člana obitelji 12 bodova

5. pet i više članova obitelji 15 bodova

Podnositelju zahtjeva - samohranom roditelju pripada 15 bodova. Samohranim roditeljem smatra se roditelj koji sam, isključivo iz vlastitih prihoda uzdržava najmanje jedno dijete koje sa njim živi u domaćinstvu.

Članak 9.

Prema zdravstvenom stanju podnositelja zahtjeva odnosno članova njegovog obiteljskog domaćinstva, podnositelju zahtjeva pripada:

1. invalidima s više od 50% invaliditeta 15 bodova

2. invalidima s manje od 50% invaliditeta 10 bodova

3. bolesnicima koji boluju od kroničnih bolesti 5 bodova

Okolnosti iz prethodnog stavka dokazuju se rješenjem nadležne službe Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja (točke 1. i 2.) i mišljenjem i nalazom odgovarajućeg liječnika specijaliste (točka 3).

Članak 10.

Podnositelju zahtjeva starijem od 60 godina pripada 10 bodova.

Članak 11.

Prema imovinskom stanju podnositelja zahtjeva i njegovog obiteljskog domaćinstva, podnositelju zahtjeva pripada:

1.ako podnositelj zahtjeva prima stalnu novčanu pomoć nadležnog tijela za socijalnu skrb 20 bodova

2.ako ostvareni mjesečni prihod po
članu obiteljskog domaćinstva
podnositelja zahtjeva ne prelazi 50%
iznosa određenog u članku 2. st. 1.
točki 5. ove Odluke 10 bodova

3.ako ostvareni mjesečni prihod po
članu obiteljskog domaćinstva
podnositelja zahtjeva ne prelazi 80%
iznosa određenog u članku 2. st. 1.
točki 5. ove Odluke 5 bodova

4.ako ostvareni mjesečni prihod po članu
obiteljskog domaćinstva podnositelja
zahtjeva iznosi između 80 i 100% iznosa
određenog u članku 2. st. 1. točki 5.
ove Odluke 1 bod

Ispunjavanje uvjeta iz stavka 1. točke 1. ovog članka dokazuje se uvjerenjem Centra za socijalnu skrb.

Ispunjavanje uvjeta iz stavka 1. točaka 2., 3. i 4. ovog članka dokazuje se potvrdom o ukupnim primanjima ovjerena pečatom i potpisima od poslodavaca, uvjerenjem porezne uprave o visini neto prihoda za prethodnu godinu i sl.

Članak 12.

Utvrđeni bodovi prema uvjetima i mjerilima koji su utvrđeni iz članka 4. do članka 11. ove Odluke zbrajaju se, te se na temelju ukupnog broja bodova utvrđuje redoslijed na Listi reda prvenstva.

Ako dva ili više podnositelja zahtjeva imaju jednaki broj bodova, prednost u ostvarivanju prava na dodjelu stana u najam ima onaj koji ima više bodova na temelju uvjeta i mjerila iz članka 4. ove Odluke.

Članak 13.

Odgovarajućim stanom u smislu ove Odluke smatra se stan u kojemu svakom članu obiteljskog domaćinstva pri

pada jedna soba, osim supružnicima kojima pripada samo jedna soba odnosno za dvoje djece istog spola jedna soba.

Sobom se, u smislu odredbi ove Odluke , smatra prostorija veća od 7 m2 odnosno prostorija šira od 2 metra, bez obzira na površinu prostorije.

Podnositelj zahtjeva koji odbije primiti odgovarajući stan briše se sa utvrđene Liste reda prvenstva, a ukoliko ne primi stan koji ne odgovara potrebama njegovog obiteljskog domaćinstva, zadržava utvrđeno mjesto na Listi reda prvenstva s time što se stan nudi slijedećem podnositelju zahtjeva na Listi.

III. POSTUPAK ZA DAVANJE STANOVA U NAJAM

Članak 14.

Odluku o davanju stana u najam donosi Gradonačelnik Grada Crikvenice (u daljnjem tekstu: Gradonačelnik) na prijedlog nadležnog Odjela (u daljnjem tekstu: Odjel).

Članak 15.

Postupak za utvrđivanje Liste reda prvenstva pokreće Gradonačelnik, na prijedlog odjela, objavom Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za davanje stanova u najam koji obavezno sadrži:

- uvjete za sudjelovanje u postupku,

- kriterije za utvrđivanje reda prvenstva,

- isprave i dokaze koji se prilažu uz zahtjev,

- naznaku roka i mjesta podnošenja zahtjeva.

Javni poziv objavljuje se na oglasnoj ploči Grada Crikvenice i na web stranicama Grada Crikvenice uz prethodnu obavijest o objavljivanju javnog poziva u javnom glasilu.

Članak 16.

Zahtjev za davanje stanova u najam podnosi se nadležnom Odjelu na posebnom obrascu kojeg svi zainteresirani mogu dobiti u nadležnom Odjelu ili na web stranici Grada.

Uz popunjeni obrazac se prilažu sve isprave i dokazi na osnovu kojih se utvrđuje osnovanost zahtjeva za uvrštenje na Listu reda prvenstva koji su utvrđeni u članku 2. ove Odluke te se na temelju uvjeta i mjerila iz članka 3. ove Odluke, obavlja bodovanje.

Članaka 17.

Podnositelj zahtjeva za davanje stana u najam mora zahtjevu priložiti:

1. domovnicu,

2. uvjerenje o prebivalištu (ne starije od 6 mjeseci) izdano od Ministarstva unutarnjih poslova za podnositelja zahtjeva i članove njegovog obiteljskog domaćinstva s naznakom dužine prebivanja na području Grada Crikvenice,

3. izvadak iz matice rođenih za podnositelja zahtjeva i članove njegova obiteljskog domaćinstva, izvadak iz matice vjenčanih za dokazivanje bračnog statusa kao i druge odgovarajuće isprave kojima se dokazuje odnos podnositelja zahtjeva sa članovima njegovog obiteljskog domaćinstva iz članka 2. stavak 3. ove Odluke (ne starije od 6 mjeseci),

4. ovjerenu izjavu da ne postoje zapreke za stjecanje prava na stan iz članka 2. stavak. 1. točke 2, 3 i 4 ove Odluke,

5. potvrdu poslodavca o ukupnom radnom stažu za zaposlene ili potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o ostvarenom ukupnom radnom stažu za nezaposlene,

6. potvrdu nadležnog ministarstva o vremenu sudjelovanja u Domovinskom ratu,

7. rješenje nadležne službe Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja kojim je kod podnositelja zahtjeva ili članova njegovog obiteljskog domaćinstva utvrđena invalidnost ili potvrdu liječnika specijaliste o postojanju kronične bolesti kod podnositelja zahtjeva ili člana njegovog obiteljskog domaćinstva,

8. potvrdu o visini primanja i potvrdu porezne uprave o ostvarenim izvanrednim prihodima za prethodnu godinu za sve punoljetne članove obiteljskog domaćinstva,

9. rješenje nadležnog tijela kojim je podnositelju zahtjeva ili članu obiteljskog domaćinstva priznat vojni invaliditet;

10. rješenje nadležnog tijela za socijalnu skrb o primanju stalne novčane pomoći.

Isprave iz stavka 1. točke 1, 3 i 7 dostavljaju se u izvorniku ili u preslici uz predočenje izvornika.

Članak 18.

Prijedlog Liste reda prvenstva utvrđuje Gradonačelnik na prijedlog nadležnog Odjela.

Podnositelji zahtjeva imaju pravo davanja primjedbi pismenim putem na prijedlog Liste reda prvenstva u roku od 8 dana od dana objave prijedloga Liste na oglasnoj ploči Grada Crikvenice.

Nakon razmatranja primjedbi Gradonačelnik je dužan u roku od 30 dana od isteka roka iz prethodnog stavka utvrditi i objaviti konačnu Listu reda prvenstva za davanje stanova u najam na oglasnoj ploči i web stranicama Grada Crikvenice.

Članak 19.

Lista reda prvenstva utvrđuje se redom po ukupnom zbroju bodova svakog podnositelja zahtjeva posebno i to od većeg ukupnog zbroj bodova prema nižem, a sadrži:

1. redni broj,

2. ime i prezime, OIB i adresu podnositelja zahtjeva,

3. broj članova obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva,

4. ukupan broj bodova za svakog podnositelja zahtjeva,

5. mjesto i datum utvrđivanja liste reda prvenstva,

6. potpis gradonačelnika.

Članak 20.

Lista reda prvenstva utvrđuje se za vrijeme od 4 godine.

Osobe koje u vrijeme važenja Liste prestanu ispunjavati uvjete na osnovu kojih su uvrštene na Listu, brišu se.

Osobe koje su podnijele neistinite dokaze o ispunjavanju uvjeta za uvrštenje na Listu reda prvenstva, brišu se.

Ukoliko za vrijeme važenja Liste dođe do promjene broja članova obiteljskog domaćinstva, podnositelj zahtjeva dužan je o tome izvijestiti nadležni Odjel, te po zahtjevu nadležnom Odjelu dostaviti dokaze o nastaloj promjeni, radi utvrđivanja prava podnositelja zahtjeva na odgovarajući stan.

Članak 21.

Izuzetno, izvan Liste reda prvenstva, Gradonačelnik na prijedlog nadležnog Odjela, može dati stan u najam građanima koji već imaju u vlasništvu ili koriste stan na području Grada Crikvenice i to u slijedećim slučajevima:

1. osobama koji koriste stan koji je onesposobljen za redovitu uporabu uslijed elementarnih nepogoda (potres, poplava, požar i sl.);

2. osobama kojima je pravomoćnim rješenjem nadležnog državnog tijela utvrđeno da zbog ruševnosti zgrade stan opasan po život i zdravlje njegovih korisnika;

3. najmoprimcima, radi oslobađanja stanova koje koriste, a koji su od posebnog interesa za Grad;

Stanovi iz prethodnog stavka daju se u najam na osnovi pisanog naloga Gradonačelnika na prijedlog nadležnog Odjela.

Članak 22.

Prije sklapanja ugovora o najmu stana obavlja se provjera da li podnositelj zahtjeva odnosno članovi njegovog domaćinstva i dalje udovoljavaju uvjetima iz članka 2. ove Odluke.

Ukoliko se utvrdi da ne udovoljavaju uvjetima u smislu prethodnog stavka, brišu se sa Liste reda prvenstva.

Podnositelj zahtjeva koji odbije sklopiti ugovor o najmu stana, gubi pravo na sklapanje ugovora o najmu za vrijeme važenja Liste.

Odluku o brisanju podnositelja zahtjeva sa Liste u slučajevima iz članka 20. i ovog članka Odluke, donosi Gradonačelnik na prijedlog Odjela.

IV. PRAVA I OBVEZE UGOVORNIH STRANA

1. Ugovor o najmu stana

Članak 23.

Na temelju odluke o davanju stana u najam zaključuje se ugovor o najmu stana.

Ugovor o najmu stana sklapa sa najmoprimcem Gradonačelnik koji zastupa Grad Crikvenicu.

Ugovor o najmu stana se zaključuje u pisanom obliku kao ovršna isprava u smislu Zakona o javnom bilježništvu.

Članak 24.

Ugovor o najmu stana sklapa se na određeno vrijeme u trajanju od 10 godina.

Ugovor o najmu prestaje na način određen Zakonom, ovom Odlukom i ugovorom.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog članka Odluke Gradonačelnik može odobriti sklapanje ugovora o najmu stana na određeno vrijeme u trajanju kraćem od 10 godina, posebice u slučajevima iz članka 21. ove Odluke.

Članak 25.

Pravo na useljenje u stan najmoprimac stječe nakon sklapanja ugovora o najmu stana.

Najmoprimac je dužan useliti u stan u roku od 30 dana od dana sklapanja ugovora o najmu, o čemu se sastavlja zapisnik.

Ukoliko najmoprimac ne useli u stan u roku iz stavka 2. ovog članka raskida se ugovor o najmu stana i u tom slučaju se podnositelj zahtjeva - najmoprimac briše sa Liste reda prvenstva na osnovu odluke Gradonačelnika, po prijedlogu nadležnog Odjela.

Članak 26.

Najmoprimac ili njegov bračni drug dužan je obavijestiti Grad Crikvenicu kao najmodavca ukoliko stekne u vlasništvo ili suvlasništvo useljivu obiteljsku kuću ili stan kao poseban dio zgrade u Republici Hrvatskoj te iz tog razloga predlaže raskid ugovor o najmu stana.

Ukoliko ne postupi sukladno stavku 1. ovog članka, a najmodavac dođe do saznanja o okolnostima iz tog stavka te iste dokumentira vjerodostojnim dokazima, ugovor o najmu se po odluci Gradonačelnika, na prijedlog nadležnog Odjela, odmah raskida.

Najmoprimac je dužan stan predati u posjed najmodavcu slobodan od osoba i stvari u roku od 30 dana od dana kad je najmodavac izvijestio najmoprimca o raskidu ugovora o najmu stana te se o istome sastavlja zapisnik o primopredaji.

Članak 27.

Najmoprimac je dužan koristiti stan samo u svrhu stanovanja i na način utvrđen ugovorom.

Najmoprimac je dužan ovlaštenim osobama Grada Crikvenice dopustiti ulazak u stan radi kontrole korištenja stana. O obavljenoj kontroli ovlaštena osoba sastavlja zapisnik.

Kontrola se posebice obavlja u slučaju dojave o nekorištenju stana od strane najmoprimca, izvođenju radova na uređenju stana od strane najmoprimca bez suglasnosti najmodavca, prenamjeni prostora ili davanju prostora u podnajam.

Članak 28.

Najmoprimac je dužan snositi troškove tekućeg održavanja stana, kao i o svom trošku izvršiti popravak kvarova koje je sam uzrokovao.

2. Najamnina

Članak 29.

Za korištenje stana najmoprimac je dužan plaćati najamninu i druge troškove vezane za korištenje stana, zajedničkih prostorija i uređaja zgrade.

Visinu najamnine za stanove u vlasništvu Grada Crikvenice utvrđuje Gradonačelnik svojom odlukom, na prijedlog Odjela.

Najamnina iz stavka 1. ovog članka prihod je proračuna Grada Crikvenice.

Članak 30.

Najmoprimac je dužan plaćati najamninu od dana utvrđenog ugovorom o najmu.

Najamnina se plaća do 15-tog dana u mjesecu za tekući mjesec.

Najmoprimac koji ne plati najamninu u roku iz stavka 2. ovog članka, plaća i zateznu kamatu.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 31.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o davanju stanova u najam (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 4/01 i 14/02).

Članak 32.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 022-01/10-01/51

Ur. broj: 2107/01-04/05-11-4

Crikvenica, 16. ožujka 2011.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik
dr. sc. Dragan Magaš, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=719&mjesto=10003&odluka=7
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr