SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 56. Utorak, 28. prosinca 2010.
OPĆINA MRKOPALJ
Moscenicka_draga-001

25.

Na temelju članka 78. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07 i 38/09) i članka 29. Statuta Općine Mrkopalj (»Službene novine Primorsko- goranske županije« broj 24/09, 34/09 - ispr.), Općinsko vijeće Općine Mrkopalj, na svojoj sjednici održanoj dana 27. prosinca 2010. donijelo je

ODLUKU
o izradi Detaljnog plana uređenja turističkog naselja
T2
1
u Sungeru - DPU 5

Uvodne odredbe

Članak 1.

Donosi se Odluka o izradi Detaljnog plana uređenja turističkog naselja T21 u Sungeru - DPU 5 (u daljnjem tekstu: detaljni plan uređenja, DPU ili plan).

Članak 2.

Nositelj izrade, odgovoran za postupak izrade i donošenja DPU-a je općina Mrkopalj.

Stručni izrađivač planskog dokumenta može biti pravna osoba ili ovlašteni arhitekt ako ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti prostornog uređenja, sukladno člancima 39. i 40. Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Pravna osnova za izradu detaljnog plana uređenja

Članak 3.

Pravna osnova za izradu plana sadržana je u odredbama; Zakona o prostornom uređenju i gradnji, Prostornog plana uređenja Općine Mrkopalj (»Službene novine PGŽ« broj 46/04), Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Mrkopalj (»Službene novine PGŽ« broj 26/07), i ove Odluke.

Razlozi za izradu detaljnog plana uređenja

Članak 4.

Razlog izrade plana je uređenje i opremanje izdvojenog građevinskog područja ugostiteljsko-turističke namjene - turističkog naselja u Sungeru T21.

Odluka o izradi plana donosi se sukladno člancima 25.,26., 35., 48. i 50. Odluke o donošenju Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Mrkopalj (»Službene novine PGŽ« broj 26/07).

Prijedlog za izradu plana je obrazložen i dokumentiran u sklopu »Projekta gorasnke drvene kuće - dizajn i izrada prototipa«, kojim se lokacija za izgradnju prototipa goranske drvene kuće predlaže u sklopu turističkog naselja uT21 u Sungeru. Temeljem članka 81. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, na prijedlog Načelnika Općine Mrkopalj projekt je prihvatilo Općinsko vijeće Općine Mrkopalj na sjednici koju je održalo 26. studenog, 2010. Zaključak Općinskog vijeća i Projekt goranske drvene kuće su sastavni dijelovi ove Odluke.

Detaljni plan uređenja se izrađuje u skladu s odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji i Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova (»Narodne novine« broj 106/98, 39/04, 45/04 - ispravak 163/04).

Obuhvat detaljnog plana uređenja

Članak 5.

Obuhvat izrade detaljnog plana uređenja čini granica izdvojenog građevinskog područja ugostiteljsko-turističke namjene - turističkog naselja u Sungeru T21 površine oko 1,5 ha.

Obuhvat je određen u kartografskim prikazima 1. KORIŠTENJE I NAMJENA POVRŠINA (u mjerilu 1:25000) i 4. GRAĐEVINSKA PODRUČJA, 4.2. SUNGER (u mjerilu 1:5000) Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Mrkopalj.

Ocjena stanja u obuhvatu detaljnog plana uređenja

Članak 6.

Izmjenom i dopunom Prostornog plana uređenja Općine Mrkopalj označeno je izdvojeno građevinsko područje ugostiteljsko-turističke namjene - turističkog naselja u Sungeru T21 na katastarskoj podlozi u mjerilu 1:5000, na katastarskim česticama u vlasništvu Općine Mrkopalj i fizičkih osoba.

Planirano građevinskog područje ima vrlo povoljan položaj neposredno uz sjevernu granicu građevinskog područja naselja Sunger. Duž sjeverne i zapadne granice je u neposrednom kontaktu sa stoljetnom smrekovom šumom Sungeski lug.

Prostor je u cijelosti neizgrađen i raspoloživ za planiranu izgradnju turističkog naselja s potrebnim pratećim sadržajima.

Istočnom granicom obuhvaćenog prostora prolazi postojeća asfaltirana cesta u čijem se trupu nalazi komunalna infrastruktura uključujući elektroopskrbu, vodoopskrbu, odvodnju sanitarnih otpadnih voda i elektronički komunikacijsku mrežu.

Za uređenje građevinskog područja ugostiteljsko-turističke namjene, turističko naselje T21 u Sungeru je sukladno članku 48. Odluke o Izmjeni i dopuni Prostornog plana uređenja Općine Mrkopalj (»Službene novine PGŽ« broj 26/07), utvrđena obveza izrade detaljnog plana uređenja DPU 5.

Ciljevi i programska polazišta

Članak 7.

Ciljevi i programska polazišta za izradu DPU turističkog naselja T21 u Sungeru predstavljaju trajno opredjeljenje Općine Mrkopalj za prostorno uređenje i gospodarski razvoj svog administrativnog područja. Poseban interes se iskazuje za gospodarski razvoj koji uključuje razvoj šumarstva i drvne industrije, poljoprivrede i ruralnog turizma.

Izgradnja i uređenje turističkog naselja u Sungeru je zahvat u prostoru od izravnog ili posrednog značaja za razvoj navedenih gospodarskih grana te time povećanje produktivnosti lokalnih poduzetnika, povećanje zaposlenosti i jači ukupan razvoj Općine Mrkopalj.

Izgradnju turističkog naselja u Sungeru je potrebno planirati u više vremenski i prostorno definiranih faza.

U okviru turističkog naselja je potrebno planirati ugostiteljsko-turističke, rekreacijske, kulturne, edukativne i druge slične sadržaje javnog korištenja za potrebe gostiju, posjetitelja i stanovnika općine Mrkopalj, posebno naselja Sunger.

U sklopu turističkog naselja u Sungeru je potrebno planirati građevnu česticu za izgradnju prototipa drvene goranske kuće, njene gospodarske građevine te uređenje vrta s autohtonim kulturama, u cijelosti prema Do izgradnje turističkog naselja u cjelini, prototip drvene goranske kuće planirati u javnoj funkciji kao promotivni turistički i izletnički punkt s turističko-ugostiteljskim, kulturnim, edukativnim i sličnim sadržajima za potrebe naselja i posjetitelja.

Smještajne i prateće sadržaje je također potrebno planirati i u kućama koje se grade na osnovu tradicijske drvene goranske kuće.

Navedeno se određuje s ciljem očuvanja i poticanja autohtonog načina gradnje u drvu u skladu s načelima održivog razvoja, očuvanja okoliša, s ciljem čuvanja krajolika uklapanjem novih građevina u prostor i s ciljem sprječavanja prisutnog trenda unosa neautohtone drvene kuće na područje Općine Mrkopalj i šire.

Stručna podloga za izradu detaljnog plana uređenja

Članak 8.

DPU turističkog naselja T21 u Sungeru koristiti će se stručne podloge iz elaborata Prostornog plana uređenja Općine Mrkopalj (»Službene novine PGŽ« broj 46/04 i 26/07) te Projekt goranske drvene kuće sa pripadajućim stručnim podlogama i projektima.

Način pribavljanja stručnih rješenja

Članak 9.

Stručne podloge (podaci, planske smjernice i propisani dokumenti), potrebne za izradu DPU turističkog naselja T21 u Sungeru, osiguravaju tijela i osobe određeni posebnim propisima, svaki iz svog djelokruga, a pribaviti će se u skladu s odredbom članka 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji u roku 15 dana od dana dostave poziva i ove Odluke.

Vrsta i način pribavljanja odgovarajućih geodetskih podloga

Članak 10.

DPU turističkog naselja T21 u Sungeru izraditi će se na katastarskom planu u mjerilu 1:1000.

Geodetsku podlogu iz stavka 1. ovog članka za potrebe izrade DPU turističkog naselja T21 u Sungeru osigurava Općina Mrkopalj kao Nositelj izrade plana.

Pri izradi plana koristiti će se digitalni ortofoto i druge raspoložive podloge.

Popis tijela i osoba određenih posebnim propisima koja daju zahtjeve za izradu detaljnog plana uređenja te drugih sudionika koji će sudjelovati u izradi plana

Članak 11.

Utvrđuje se popis tijela i osoba određenih posebnim propisima koji će sudjelovati u izradi DPU turističkog naselja T21 u Sungeru iz područja svog djelokruga:

1. PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA, Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostava Delnice, Ante Starčevića 4, 51300 DELNICE,

2. URED DRŽAVNE UPRAVE U PGŽ, Služba za gospodarstvo, Ispostava Delnice, Ante Starčevića 4, 51300 DELNICE,

3. HRVATSKE VODE, VGO za područje primorsko- istarskih slivova RIJEKA, Vodnogospodarska ispostava »Gorski kotar«, Ante Starčevića 4, 51300 DELNICE,

4. KD »Komunalac« Delnice, Supilova 173, 51300 DELNICE,

5. HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d., DP Elektroprimorje RIJEKA, Pogon Skrad, Goranska 11, 51311 SKRAD,

6. HT - HRVATSKE TELEKOMUNIKACIJE d.d. - REGIJA ZAPAD, Ciottina 17a, 51000 RIJEKA

7. ŽUPANIJSKE CESTE d.o.o., Nikole Tesle 9, 51000 RIJEKA,

8. MUP, PU PRIMORSKO-GORANSKA, Sektor zaštite od požara i civilne zaštite, Policijska postaja Delnice, Školska 25, 51300 DELNICE.

Rok za izradu detaljnog plana uređenja

Članak 12.

Rokovi za izradu pojedinih faza DPU turističkog naselja T21 u Sungeru su:

- upit i dostava zahtjeva za izradu plana 20 dana

- odabir stručnog izrađivača plana 15 dana

- izrada nacrta prijedloga plana 40 dana

- prethodna rasprava i izrada Izvješća 10 dana

- izrada nacrta prijedloga plana 20 dana

- utvrđivanje prijedloga plana i upućivanje
na javni uvid 5 dana

- javni uvid 30 dana

- izrada Izvješća s javne rasprave 10 dana

- izrada nacrta konačnog prijedloga plana 10 dana

- dostava mišljenja tijela i osoba
određenih posebnim propisima 15 dana

- utvrđivanje konačnog prijedloga plana 5 dana

- donošenje plana na Općinskom vijeću 10 dana

Ukupan rok za izradu DPU-a iznosi 190 dana.

Izvor financiranja izrade detaljnog plana uređenja

Članak 13.

Sredstva za izradu DPU turističkog naselja T21 u Sungeru osigurati će se iz proračuna Općine Mrkopalj.

Završne odredbe

Članak 14.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana po objavi u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/10-01/01

Ur. broj: 2112-05-01-10-48

Mrkopalj, 27. prosinca 2010.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE MRKOPALJ

Predsjednik

Mario Blašković, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=709&mjesto=51315&odluka=25
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr