SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 53. Četvrtak, 23. prosinca 2010.
GRAD CRES
Moscenicka_draga-001

49.

Na temelju članka 12. i 14. st. 1. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (»Narodne novine« broj 152/08, 21/10), članka 4. Pravilnika o agrotehničkim mjerama (»Narodne novine« broj 43/10), članka 8. st. 2. Zakona o zaštiti od požara (»Narodne novine« broj 92/10), te članka 29. Statuta Grada Cresa (»Službene novine« Primorsko-goranske županije« broj 29/09), Gradsko vijeće Grada Cresa, na sjednici održanoj dana 20. prosinca 2010. godine donosi

ODLUKU
o agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom
zemljištu, mjerama o uređivanju i održavanju
poljoprivrednih rudina te mjerama zaštite od požara
na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom
zemljištu na području Grada Cresa

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuju se:

- agrotehničke mjere na poljoprivrednom zemljištu u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju,

- mjere o uređivanju i održavanju poljoprivrednih rudina,

- mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu koje se moraju provoditi u cilju sprečavanja pojava i širenje požara.

Članak 2.

Poljoprivrednim zemljištem u smislu ove odluke smatraju se poljoprivredne površine: oranice, vrtovi, livade, pašnjaci, voćnjaci, maslinici, vinogradi, kao i drugo zemljište koje se može privesti poljoprivrednoj proizvodnji.

Članak 3.

Poljoprivredno zemljište mora se održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju.

Članak 4.

Pod održavanjem poljoprivrednog zemljišta sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju smatra se sprječavanje njegove zakorovljenosti i obrastanje višegodišnjim raslinjem.

Članak 5.

Poljoprivredno zemljište čestice unutar građevinskog područja površine preko 1000 m2 i zemljište izvan građevinskog zemljišta planirano dokumentima prostornog uređenja za izgradnju koje su u Katastru označene kao poljoprivredna kultura, mora se održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju i u tu svrhu koristiti do konačnosti akta kojim se odobrava gradnja.

Članak 6.

U svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta zabranjeno je nasipavati poljoprivredno zemljište građevinskim otpadom i drugim materijalom.

Članak 7.

Agrotehničke mjere na poljoprivrednom zemljištu i mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu propisane ovom Odlukom dužni su provoditi vlasnici, posjednici ili korisnici poljoprivrednog zemljišta (u daljnjem tekstu: vlasnici) te vlasnici šuma i šumskog zemljišta.

II. AGROTEHNIČKE MJERE

Članak 8.

Pod agrotehničkim mjerama iz članka 1. smatraju se mjere koje se moraju provoditi na poljoprivrednom zemljištu i to:

- minimalna razina obrade i održavanja poljoprivrednog zemljišta

- sprječavanje zakorovljenosti i obrastanja višegodišnjim raslinjem

- suzbijanje biljnih bolesti i štetočina

- korištenje i uništavanje biljnih i životinjskih ostataka

- održavanje organske tvari u tlu

- održavanje povoljne strukture tla

- zaštita od erozije

III. OPIS AGROTEHNIČKIH MJERA

Minimalna razina obrade i održavanja poljoprivrednog zemljišta

Članak 9.

Minimalna razina obrade i održavanja poljoprivrednog zemljišta podrazumijeva provođenje najnužnijih mjera u okviru prikladne tehnologije, osobito:

- redovito obrađivanje i održavanje poljoprivrednog zemljišta sukladno određenoj biljnoj vrsti, odnosno katastarskoj kulturi poljoprivrednog zemljišta

- održavanje plodnosti tla

- održivo gospodarenje trajnim pašnjacima

- održavanje maslinika, voćnjaka i vinograda u dobrom vegetativnom stanju

Sprječavanje zakorovljenosti i obrastanja višegodišnjim raslinjem

Članak 10.

U cilju sprječavanja i obrastanja višegodišnjim raslinjem vlasnici su dužni provoditi sljedeće mjere:

- redovito preoravati, okopavati i kositi korov te krčiti višegodišnje raslinje,

- spaljivanjem uništavati korov i višegodišnje raslinje u skladu s odredbama ove Odluke koje se odnose na zaštitu od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu,

- u neposrednoj blizini međa kositi travu i korov, kako ne bi došlo do ometanja razvoja susjednih kultura.

U maslinicima i na drugom poljoprivrednom zemljištu, vlasnici će sukladno tradicijskim običajima provoditi napasanje ovaca, kao prirodnog mehaničkog sredstva za sprečavanje zakorovljenosti i obrastanja poljoprivrednog zemljišta višegodišnjim raslinjem.

Članak 11.

U cilju provođenja mjera iz čl 10. ove Odluke primjena kemijskih sredstava (herbicida i pesticida) mora biti svedena na najmanju moguću mjeru, uz uvažavanje održavanja prirodne ravnoteže, sukladno pravilima poljoprivredne i agronomske struke. S time u svezi potiče se primjena metoda ekološke (organske, biološke) poljoprivrede kao agrotehnička mjera zaštite okoliša i poljoprivrednog zemljišta.

Suzbijanje biljnih bolesti i štetočina

Članak 12.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su provoditi postupak za sprječavanje širenja biljnih bolesti i štetočina na način propisan Zakonom o zaštiti bilja (NN 10/94, 19/ 94, 117/03).

Nakon provođenja postupka iz st. 1. vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su ambalažu od korištenih sredstava za zaštitu bilja obavezno uništiti, odnosno odlagati sukladno uputama proizvođača.

Korištenje i uništavanje biljnih i životinjskih ostataka

Članak 13.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su bez odgode nakon provedenih agrotehničkih mjera ukloniti sa zemljišta sav biljni otpad koji bi mogao biti uzrokom širenja biljnih štetočina.

Isto tako, vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su sa zemljišta ukloniti ostatke vune nakon obavljenog striženja (šišanja) ovaca.

Održavanje razine organske tvari u tlu

Članak 14.

Organska tvar u tlu održava se provođenjem minimalno trogodišnjeg plodoreda prema pravilima struke, kojim se osigurava redovita izmjena poljoprivrednih kultura i utječe na održavanje plodnosti tla.

Održavanje strukture tla

Članak 15.

Korištenje mehanizacije mora biti primjereno stanju poljoprivrednog zemljišta i njegovim svojstvima.

Zaštita od erozije

Članak 16.

U svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta od erozije zabranjuje se:

- sječa dugogodišnjih nasada podignutih radi zaštite tla od erozije vodom, osim sječe iz agrotehničkih razloga,

- preoravanje livada i pašnjaka na zemljištu čiji je nagib veći od 15% i preoravanje istih u oranice s jednogodišnjom kulturom,

- skidanje humusnog odnosno oraničnog sloja na poljoprivrednom zemljištu, osim u slučajevima prenamjene poljoprivrednog zemljišta.

Radi ostvarenja svrhe iz st. 1. vlasnici su dužni održavati pregradne kamene suhozide (gromače), podzide (barbakane), i menike na mjestima gdje postoji neposredna opasnost od pomicanja ili urušavanja tla.

IV. MJERE ZA UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE POLJOPRIVREDNIH RUDINA

Članak 17.

Mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina jesu:

- održavanje međa i živica,

- održavanje poljskih putova,

- uređivanje i održavanje kanala,

- sprječavanje zasjenjivanja susjednih čestica

Održavanje međa i živica

Članak 18.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su:

- održavati međe tako da budu vidljivo označene, očišćene od korova i višegodišnjeg raslinja kako ne bi došlo do ometanja razvoja kultura na susjednom zemljištu niti provedbe agrotehničkih zahvata

- održavati i čuvati od oštećenja pregradne kamene suhozide (gromače) koji čine prirodne međe susjednih zemljišta, kao tradicionalnog - autohtonog sustava ograđivanja poljoprivrednih površina, osim u slučajevima okrupnjavanja poljoprivrednih parcela te u slučajevima iz čl. 19. st. 3.

Održavanje poljskih puteva

Članak 19.

U cilju održavanja poljskih i šumskih puteva, vlasnici poljoprivrednog odnosno šumskog zemljišta dužni su zajednički brinuti o održavanju poljskih odnosno šumskih puteva ukoliko to nije uređeno posebnom odlukom o nerazvrstanim cestama.

Poljskim odnosno šumskim putem u smislu st. 1. ovog članka smatra se svaki nerazvrstani put koji se koristi za promet ili prilaz poljoprivrednom odnosno šumskom zemljištu i kojim se služi veći broj korisnika.

Radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje dozvoljava se rekonstrukcija poljskih i šumskih puteva te izgradnja novih, sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Uređivanje i održavanje kanala

Članak 20.

U cilju održavanja kanala u funkciji odvodnje suvišne vode i održavanja izvedenih sustava drenaže, vlasnici su dužni održavati i čistiti prirodno stvorene ili izgrađene kanale, tako da se spriječi odronjavanje zemlje, zarastanje korovima, odnosno omogući prirodni tok oborinskih voda.

Sprječavanje zasjenjivanja susjednih čestica

Članak 21.

Radi sprječavanja zasjenjivanja susjednih parcela na kojima se vrši poljoprivredna proizvodnja, zabranjuje se sadnja visokog raslinja neposredno uz među.

V. MJERE ZAŠTITE OD POŽARA NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU, ŠUMAMA I ŠUMSKOM ZEMLJIŠTU

Članak 22.

Radi sprječavanja požara na poljoprivrednom zemljištu vlasnici su dužni:

- uklanjati suhe biljne ostatke nakon provedenih agrotehničkih mjera i nakon žetve, berbe i sl. najkasnije do 1. lipnja tekuće godine,

- uz među preorati ili očistit zemljište zatravljeno suhim biljem i biljnim otpadom radi sprječavanja širenja požara na susjedno zemljište.

Članak 23.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su prilikom uništavanja korova i biljnog otpada:

- spaljivati korov i biljni otpad na najmanjoj udaljenosti od dvjesto (200) m od ruba šumskog zemljišta, te najmanje na udaljenosti od sedam (7) m od krošnji stabala i nasada na susjednim parcelama i petnaest (15) m od stupova i vodiča dalekovoda,

- tlo na kojem se loži vatra radi spaljivanja korova i biljnog otpada mora se očistiti od trave i drugog gorivog materijala,

- kod spaljivanja korova i biljnog otpada moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe moraju imati osnovna sredstva i opremu za početno gašenje požara,

- osoba koja je zapalila vatru dužna ju je ugasiti i tek tada može napustiti to mjesto.

Članak 24.

Radi sprječavanja požara na šumskom zemljištu vlasnici su dužni:

- suhe biljne ostatke nakon sječe i čišćenja šuma, puteva i međa odstraniti,a ostatke nakon sječe šume i čišćenja šume sakupiti u hrpe ili redove ravnomjerno raspoređene po cijeloj površini,

- održavati i čistiti poljske i šumske puteve najmanje u opsegu potrebnom za prilaz pješice ili radnim strojevima i vatrogasnim vozilima ukoliko je to moguće s obzirom na strukturu zemljišta i svojstva podloge.

- napraviti potrebne prosjeke kroz šumu i uredno ih održavati, a ukoliko je izrada prosjeka od većeg značaja, omogućiti Hrvatskim šumama i Gradu Cresu da to učine na svoj trošak.

Članak 25.

Zabranjuje se uklanjanje i spaljivanje korova i biljnog otpada na poljoprivrednom i šumskom zemljištu u vremenu od 1. lipnja do 31. listopada tekuće godine, a izvan tog razdoblja ukoliko je na području Primorsko - goranske županije proglašena velika i vrlo velika opasnost od požara na otvorenom prostoru.

VI. NADZOR

Članak 26.

Nadzor nad provođenjem ove Odluke obavljaju poljoprivredna i šumarska inspekcija te inspekcija zaštite od požara.

Članak 27.

Inspektori u nadzoru nad provedbom ove Odluke ovlašteni su:

- izricati usmene i pismene opomene;

- rješenjem zabraniti ili ograničiti određene radnje i postupke ili utvrditi određene obveze;

- rješenjem odrediti treću osobu koja će na prekršiteljev trošak poduzeti određenu radnju ili postupak;

- pokrenuti prekršajni postupak radi kažnjavanja počinitelja.

VII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 28.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje se primjenjivati Odluka o agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom zemljištu i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 29/08 i 37/08).

Članak 29.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 011-01/10-1/28

Ur. broj: 2213/02-01/01-10-3

Cres, 20. prosinca 2010.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRESA

Predsjednik

Marčelo Damijanjević, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=706&mjesto=10002&odluka=49
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr