SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 44. Srijeda, 24. studenog 2010.
GRAD KRK
Moscenicka_draga-001

50.

Na osnovi članka 114. stavak 5. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (»Narodne novine« broj 69/99, 151/03 i 157/03, 87/09 i 88/10) i članka 40. Statuta Grada Krka (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 28/ 09 i 41/09), Gradsko vijeće Grada Krka, na sjednici održanoj dana 22. studenoga 2010. godine, donijelo je

ODLUKU
o visini spomeničke rente Grada Krka

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti za plaćanje spomeničke rente na području Grada Krka i to posebice:

-obveznici plaćanja spomeničke rente,

-nepokretna kulturna dobra i kulturno-povijesne cjeline u kojima se plaća spomenička renta kada se u njima obavljaju gospodarske djelatnosti,

-visina spomeničke rente i

-utvrđivanje i način plaćanja spomeničke rente.

II. OBVEZNICI PLAĆANJA SPOMENIČKE RENTE

Članak 2.

Obveznici plaćanja spomeničke rente su fizičke i pravne osobe koje su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit i koje obavljaju gospodarsku djelatnost u zaštićenom nepokretnom kulturnom dobru ili na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline na području Grada Krka.

Fizičke i pravne osobe koje u svom sastavu imaju poslovne jedinice koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno- povijesne cjeline obveznici su plaćanja spomeničke rente za svaku poslovnu jedinicu zasebno.

III. NEPOKRETNA KULTURNA DOBRA I KULTURNO-POVIJESNE CJELINE

Članak 3.

Spomenička renta plaća se za obavljanje gospodarske djelatnosti u nepokretnim objektima i kulturno-povijesnim cjelinama, na području Grada Krka, kojima je nadležno državno tijelo utvrdilo svojstvo nepokretnog kulturnog dobra ili zaštićene kulturno-povijesne cjeline i to Rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Klasa: UP-IÊ-612-08/06-06/0125, Urbroj:532-04-01- 1/4-06-2 od 23. ožujka 2006. godine, te Izvoda iz registra kulturnih dobara RH, br. 2/06, Lista zaštićenih kulturnih dobara (»Narodne novine« broj 124/06).

Kulturno-povijesna urbanistička cjelina grada Krka iz prednjeg stavka obuhvaća tri zone i to:

-Zona A - potpuna zaštita povijesnih struktura;

-Zona B - djelomična zaštita povijesnih struktura i

-Zona C - ambijentalna zaštita

Kartografski prikaz Zone A, B i C sa označenim granicama zona sastavni je dio ove Odluke, ali nije predmet objave.

IV. VISINA SPOMENIČKE RENTE

Članak 4.

Visina spomeničke rente za obavljanje gospodarske djelatnosti u pojedinačnim nepokretnim kulturnim dobrima i na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline u Gradu Krku, iznosi 1,00 (jednu) kunu mjesečno po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora u kojem se obavlja djelatnost.

V. UTVRĐIVANJE I NAČIN PLAĆANJA SPOMENIČKE RENTE

Članak 5.

Obveza plaćanja spomeničke rente utvrđuje se po prijavi vlasnika odnosno zakupnika prostora, ili po službenoj dužnosti temeljem podataka prema kojima je utvrđena komunalna naknada, ako prijava korisnika ili zakupnika izostane.

Spomenička renta obračunava se za kalendarsku godinu, a iznos godišnje obveze određuje se rješenjem o određivanju spomeničke rente koje donosi Jedinstveni upravni odjel, Odsjek za komunalno gospodarstvo.

Spomenička renta plaća se u jednokratnom godišnjem iznosu u korist Proračuna Grada Krka, u roku 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju spomeničke rente.

Članak 6.

Obveznik spomeničke rente koji u tijeku kalendarske godine počinje ili prestaje obavljati gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno- povijesne cjeline, plaća spomeničku rentu samo za vremensko razdoblje u godini u kojem je obavljao gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Ako tijekom kalendarske godine fizička ili pravna osoba počne ili prestane obavljati djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, dužna je Jedinstvenom upravnom odjelu, Odsjeku za komunalno gospodarstvo prijaviti tu promjenu u roku od 15 dana od dana njezina nastanka.

Članak 7.

Ako tijekom godine neka građevina ili dio Grada dobije ili izgubi svojstvo kulturnog dobra ili kulturno-povijesne cjeline, obveznik spomeničke rente u obvezi je platiti spomeničku rentu za razdoblje godine u kojem je obavljao djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Članak 8.

Prihod od spomeničke rente raspoređuje se temeljem godišnjeg Plana raspodjele sredstava spomeničke rente koji donosi Gradsko vijeće na prijedlog Gradonačelnika.

Članak 9.

Na ovršni i žalbeni postupak u svezi naplate spomeničke rente primjenjuju se odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu.

VI. OSLOBAĐANJE PLAĆANJA SPOMENIČKE RENTE

Članak 10.

Korisnici koncesije na kulturnom dobru te fizičke i pravne osobe koje obavljaju prerađivačku ili proizvodnu djelatnost kao pretežitu djelatnost oslobođeni su plaćanja spomeničke rente.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 11.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2011. godine.

Klasa: 412-05/10-01/1

Ur. broj: 2142/01-01-10-3

Krk, 22. studenoga 2010.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KRKA

Predsjednik
Josip Staničić, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=697&mjesto=51500&odluka=50
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr