SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 36. Petak, 17. rujna 2010.
GRAD DELNICE
Moscenicka_draga-001

 

25.

Gradsko vijeće Grada Delnica, temeljem članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 - vjerodostojno tumačenje, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09) i članka 60. Statuta Grada Delnica (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 28/09 i 41/09), na današnjoj sjednici donijelo je

ODLUKU
o stipendiranju redovnih učenika i studenata sportaša

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti za stjecanje prava, kriteriji za dodjelu te postupak dodjele sportskih stipendija redovnim učenicima i studentima (u daljnjem tekstu: sportske stipendije) u Gradu Delnicama.

Članak 2.

Stipendije se dodjeljuju svim sportašima I., II. ili III. kategorije, a ostalim sportašima ukupno 4 stipendije.

U slučaju nedovoljnog broja prijava učenika ili studenata, a vezano uz odredbe ovog članka, zajedničkim dogovorom, predsjednici Komisija za dodjelu stipendija Grada Delnica i gradonačelnik mogu napraviti preraspodjelu u okviru ukupnog broja stipendija.

Visinu mjesečnog iznosa stipendije utvrđuje nadležno izvršno tijelo Grada Delnica za svaku školsku godinu posebno, a u skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima.

Članak 3.

Stipendije se dodjeljuju za razdoblje unutar 12 mjeseci, a u vrijeme trajanja školske godine i to od trenutka stjecanja prava za dobivanje iste.

II. PRAVO NA DOBIVANJE STIPENDIJA

Članak 4.

Pravo na stipendiju imaju sportaši koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

- da su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Grada Delnica najmanje pet godina prije dana podnošenja molbe,

- da su redovni učenici ili studenti,

- da su članovi sportske udruge čije je sjedište na području Grada Delnica.

Iznimno se sportska stipendija može dodijeliti kandidatu koji nema prebivalište u Gradu Delnice, a koji je postigao vrhunski sportski rezultat kao član sportske udruge koja djeluje na području Grada Delnica, no mora biti njezin član najmanje 3 godine prije dana podnošenja zamolbe i ne imati više od 27 godina života.

Članak 5.

Ukoliko se neki kandidat prijavi na više raspisanih natječaja za dodjelu stipendija Grada Delnica i ostvari pravo na više stipendija dodijeliti će mu se ona koju je u prijavi naveo kao prioritet.

Članak 6.

Pravo na stipendiju nemaju sportaši koji:

- ostvaruju neku drugu stipendiju, bez obzira po kojoj osnovi (u Gradu Delnicama, kao i u bilo kojoj drugoj Instituciji) ili neko drugo pravo u Gradu Delnicama bez obzira na osnovu,

- su apsolventi duže od godinu dana,

- ponavljaju godinu školovanja, ali samo za godinu koju ponavljaju,

- imaju prosjek ocjena manji od 3,00

- su registrirani korisnici stimulativnih ili opojnih sredstava.

Članak 7.

Stipendije se dodjeljuju bespovratno osim u slučaju ako:

- stipendist u vrijeme dobivanja stipendije pravomoćno bude osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora,

- stipendist u vrijeme dobivanja stipendije više ne bude član niti jedne sportske udruge na osnovi koje može ostvariti pravo na sportsku stipendiju,

- se utvrdi da je u vrijeme dobivanja stipendije stipendist uzimao ili uzima nedozvoljena stimulativna sredstva,

- u vrijeme dobivanja stipendije, bez opravdanih razloga stipendist odbije nastupiti na nacionalnu selekciju kao i ako bez opravdanih razloga odbije na bilo koji način zastupati interese Grada Delnica ili Zajednice športova Grada Delnica,

- stipendistove aktivnosti i rezultati, prema ocjeni nadležnog tijela Grada Delnica i uz mišljenje Zajednice športova Grada Delnica, nisu zadovoljavajući unatrag 12 mjeseci,

- stipendist svojim nedoličnim ponašanjem bude narušavao ugled kluba, Grada ili Države.

Ako se utvrdi da su ispunjeni uvjeti iz stavka 1. ovog članka, nadležno izvršno tijelo Grada Delnica donijet će Odluku o raskidu ugovora te povratu cjelokupnog isplaćenog iznosa stipendije.

III. KRITERIJI ZA DOBIVANJE STIPENDIJA

Članak 8.

Sportašima I., II. ili III. kategorije stipendije se dodjeljuju kada se steknu potrebni uvjeti, a ostale sportske stipendije dodjeljuju se javnim natječajem, tako da se zbroje bodovi kriterija na osnovi kojih se one dodjeljuju.

Članak 9.

Vrste sportskih stipendija i kriteriji na temelju kojih se iste dodjeljuju su:

A. Stipendije na temelju statusa sportaša I., II. ili III. kategorije

Stipendija na temelju statusa sportaša Hrvatske ostvaruje se temeljem važećeg rješenja o kategorizaciji za sportaše I., II. ili III. kategorije, a u trenutku dostave dokumenata kojima se dokazuje zadovoljavanje svih kriterija potrebnih za dobivanje stipendije. Ista se dodjeljuje sve dok su ispunjeni svi potrebni uvjeti, ali samo za vrijeme trajanja školske, odnosno akademske godine.

Kandidati iz stavka 1. ovoga članka moraju biti članovi kluba s područja Grada Delnica, kako bi ostvarili pravo na stipendiju te sportski rezultati moraju biti postignuti za klub s područja Grada Delnica.

B. Ostale sportske stipendije temeljem natječaja

1. Postignuti sportski rezultati u zadnjih 12 mjeseci od raspisivanja natječaja, a da je natjecanje službeno evidentirano u kalendaru nadležnoga saveza, kako slijedi:

 

 

*tablica se nalazi na kraju dokumenta*

Članak 10.

Da bi kandidat mogao dobiti stipendiju mora sakupiti najmanje 20 bodova, a koji se odnose na zbroj svih navedenih kriterija, osim dodatnoga, odnosno prosjeka ocjena.

Ukoliko se dogodi da i nakon što se zbroje bodovi kriterija dva ili više kandidata imaju isti broj bodova, prednost će se dati kandidatu koji ima više bodova temeljem rezultata na natjecanjima.

Odnosno ukoliko dogodi da i nakon što se zbroje bodovi kriterija dva ili više kandidata imaju isti broj bodova, prednost će se dati kandidatu koji je član kluba koji u svom rangu ima veći stupanj natjecanja.

Članak 11.

Iz jedne sportske udruge može se kandidirati više kandidata, ali stipendija se može dodijeliti samo jednom.

Iznimno, ako se ne prijavi dovoljan broj kandidata, stipendija se može dodijeliti dvama iz iste sportske udruge.

U slučaju prijave više kandidata iz jedne udruge, sportska udruga pismeno može dati prednost jednom svom članu, za kojega će se očitovati o postignućima i perspektivnosti istoga te će kandidat navedeno očitovanje priložiti svojoj kandidaturi za stipendiju Grada.

Sportska udruga koja djeluje na području Grada Delnica, dužna je, na zahtjev Grada, dostaviti potrebne podatke o sportašima razvrstanima u neku od kategorija Gradu Delnicama kako bi se dobila slika o njegovoj sportskoj aktivnosti u proteklom razdoblju.

U slučaju da sportska udruga ne postupi prema prethodnim stavcima ovog članka kao i ako uskrati svoga člana (kandidata za stipendiju) za potrebne podatke, komisija donosi odluku o valjanosti kandidature, a udruga se može kazniti smanjenjem sredstava Javnih potreba Grada Delnica za tekuću godinu i to za puni novčani iznos sportske stipendije.

Članak 12.

Udovoljavanje uvjetima ove Odluke dokazuje se preslikama sljedećih isprava:

- domovnicom,

- uvjerenjem o prebivalištu, ne starijim od tri mjeseca,

- uvjerenjem o redovnom upisu u tekuću školsku/akademsku godinu,

- odgovarajućim potvrdama (uvjerenjima) nadležnih tijela kojima se potvrđuju kriteriji iz članaka 8., 10. i 11. ove Odluke,

- izjavom da ne prima stipendiju po niti jednoj drugoj osnovi.

Članak 13.

Izuzetno, iz opravdanih razloga (npr. iznenadno povećanje troškova treniranja i natjecanja sportaša, pogoršanje njegovih socijalnih i materijalnih prilika koji nisu izazvani njegovom krivnjom i sl.). Grad zadržava pravo da na prijedlog sportske udruge iz koje sportaš dolazi, te uz pozitivno mišljenje Zajednice športova Grada Delnica, osigura dodatnu stipendiju sportašu, bez obzira je li isti redovan učenik ili student, najdulje za razdoblje do raspisivanja novoga natječaja, a sve u skladu s Proračunskim sredstvima.

IV. POSTUPAK DODJELE STIPENDIJA

Članak 14.

Sportske stipendije za sportaše I, II ili III kategorije dodjeljuju se najkasnije u roku od 30 dana od podnošenja molbe Gradu Delnicama.

Nadležno izvršno tijelo Grada Delnica stipendije dodjeljuje na temelju javnog natječaja kojeg raspisuje svake godine, a otvoren je do kraja listopada za učenike i studente sportaše.

Tekst natječaja objavljuje se u sredstvima javnog priopćavanja te na web stranici Grada.

Članak 15.

Komisija za dodjelu sportskih stipendija (u daljnjem tekstu: Komisija), radno, savjetodavno i stručno je tijelo nadležnog izvršnog tijela Grada Delnica, koje se sastoji od neparnog broja i to u pravilu od predsjednika i najmanje četiri člana, od kojih je jedan zamjenik predsjednika.

Članove Komisije imenuje nadležno izvršno tijelo Grada sa zadaćom obavljanja poslova u svezi dodjele stipendija propisanih ovom Odlukom.

Predsjednik Komisije odgovoran je za svoj rad i rad Komisije nadležnom izvršnom tijelu Grada i treba nastojati da isti zadovoljava najviše moralne, pedagoške, ljudske i

stručne kvalitete koje su potrebne za obavljanje poslova u svezi dodjela stipendija.

Članovi Komisije isto tako trebaju zadovoljavati moralne, pedagoške, ljudske i stručne kvalitete koje su potrebne za obavljanje ovih poslova.

Članak 16.

Komisija radi na sjednicama.

Sjednice saziva i njima rukovodi predsjednik Komisije, a u slučaju njegove odsutnosti, odnosno spriječenosti, njegov zamjenik.

Sjednica Komisije može se održati ako joj je nazočna većina od ukupnog broja članova.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Članak 17.

Nakon objavljivanja natječaja, otvaranje zamolbi, bodovanje i rangiranje kandidata obavlja Komisija svake godine do kraja studenoga.

O nepravodobno dostavljenim zamolbama Komisija ne raspravlja.

Komisija za svoj rad odgovara nadležnom izvršnom tijelu Grada Delnica.

Članak 18.

Mandat članova Komisije traje do isteka trajanja mandata članovima nadležnog izvršnog tijela Grada koji su je imenovali.

Članovima Komisije mandat može prestati i ranije na osobni zahtjev ili na prijedlog ostalih članova Komisije odnosno nadležnog izvršnog tijela Grada.

Rješenje o razrješenju člana Komisije donosi nadležno izvršno tijelo Grada Delnica.

Članak 19.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju obavljaju nadležni službenici Jedinstvenog upravnog odjela.

Članak 20.

Natječaj sadrži:

- naziv tijela koje objavljuje natječaj,

- trajanje natječaja,

- naziv tijela kojemu se zahtjevi (molbe) podnose,

- rok u kojem će kandidati biti izvješteni o rezultatima natječaja i na koji način će biti izvješteni,

- dokaz o ispunjavanju uvjeta za dobivanje stipendije.

Članak 21.

Komisija utvrđuje prijedlog rang liste svih kandidata u skladu s bodovima svakog kandidata.

Prijedlog rang liste s obrazloženjem, dostavlja se nadležnom izvršnom tijelu Grada Delnica.

Nadležno izvršno tijelo Grada donosi Odluku o predloženoj rang-listi.

Rang-liste svih kandidata objavljuju se na oglasnoj ploči u zgradi Gradske uprave Grada Delnica i na web stranici Grada Delnica.

Članak 22.

U roku od 8 dana od dana objavljivanja prijedloga liste kandidata, svaki kandidat može podnijeti pisani prigovor na prijedlog liste.

Prigovor se podnosi Komisiji, a o njoj odlučuje nadležno izvršno tijelo Grada.

Nepravodobni prigovor Komisija odbacuje i o njemu se ne raspravlja.

Članak 23.

Pravodobno uloženi prigovor, Komisija je dužna raspraviti najkasnije u roku 15 dana od dana njezina ulaganja.

Zaključak s obrazloženjem i dokumentacijom vezanom uz prigovor, Komisija dostavlja nadležnom izvršnom tijelu Grada koje o njoj odlučuje.

Odluka nadležnog izvršnog tijela Grada o prigovoru je konačna.

Nakon donošenja konačne odluke o prigovoru, nadležno izvršno tijelo Grada ponovno donosi Odluku o rang-listi.

Rang lista je konačna protekom roka za prigovor, odnosno po Odluci nadležnog izvršnog tijela Grada o prigovoru.

Gradonačelnik određuje dan kada će sa stipendistima sklopiti Ugovor o stipendiranju.

Stipendisti, s kojima će se sklopiti ugovor o stipendiranju, na prikladan način i na vrijeme će se putem izvijestiti o danu i mjestu potpisivanja ugovora.

Članak 24.

Korisniku stipendije prestaje pravo na stipendiju zbog bilo kojeg od sljedećih razloga:

- uspješnim završetkom studija, posljednjim danom u mjesecu u kojem je stipendist diplomirao,

- ako stipendist u vrijeme dobivanja stipendije izgubi status redovnog učenika odnosno studenta uslijed izricanja odgojne mjere isključenja, danom izricanja mjere,

- ako samovoljno prekine školovanje, danom prekida školovanja,

- ako tijekom tekuće nastavne godine promijeni prebivalište s područja Grada Delnica, danom promjene prebivališta, osim ako je pravo na stipendiju stekao temeljem članka 4. stavka 2. ove Odluke.

- ako u vrijeme dobivanja stipendije pravomoćno bude osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora, danom pravomoćnosti presude,

- ako u vrijeme dobivanja stipendije više ne bude član niti jedne sportske udruge na osnovi koje može ostvariti pravo na sportsku stipendiju, danom prestanka članstva,

- ako na vrijeme, a najkasnije u roku od 30 dana od nastalih promjena ne dostavi Gradu o promjeni statusa sportaša,

- ako se utvrdi da je u vrijeme dobivanja stipendije uzimao ili uzima nedozvoljena stimulativna sredstva, danom utvrđivanja,

- ako u vrijeme dobivanja stipendije, bez opravdanih razloga odbije nastupiti za nacionalnu selekciju kao i ako bez opravdanih razloga odbije na bilo koji način zastupati interese Grada Delnica ili Zajednice športova Grada Delnica, danom obijanja.

Članak 25.

Ukoliko učenik, odnosno student završi školovanje prije isteka ugovorenog roka, dužan je o tome obavijestiti Grad najkasnije u roku 30 dana od dana završetka školovanja.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 26.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o sportskim stipendijama (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 33/08 i 50/08).

Članak 27.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 604-01/10-01/01

Ur. broj: 2112-01-04-04/04-10-01

Delnice, 14. rujna 2010.

GRADSKO VIJEĆE GRADA DELNICA

Predsjednik
Mladen Mauhar, v.

Odluka o stipendiranju redovnih učenika   


http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=689&mjesto=51300&odluka=25
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr