SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 31. Srijeda, 28. srpnja 2010.
OPĆINA VRBNIK
7

17.

Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«, broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09), te članka 42. Statuta Općine Vrbnik (»Službene novine Primorsko-goranske županije«, broj 31/09 i 33/09) Općinsko vijeće Općine Vrbnik, na 10. sjednici održanoj dana 6. srpnja 2010. godine donosi

ODLUKU
o uvjetima, načinu i postupku gospodarenja
nekretninama u vlasništvu Općine Vrbnik

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Predmet ove Odluke je raspolaganje nekretninama u vlasništvu Općine Vrbnik (u daljnjem tekstu: Općina).

Raspolaganje nekretninama u smislu ove Odluke znači prodaja, osnivanje prava služnosti, osnivanje stvarnih tereta, osnivanje prava građenja, osnivanje založnog prava, zakup na nekretninama u vlasništvu Općine.

Članak 2.

Općinsko vijeće i Općinski načelnik upravljaju nekretninama u vlasništvu Općine pažnjom dobrog gospodara, na načelima zakonitosti, svrsihodnosti i ekonomičnosti, u skladu s namjenom nekretnina i u interesu stvaranja uvjeta za gospodarski razvoj Općine, za osiguranje društvenih i drugih interesa, te za probitak i socijalnu sigurnost stanovnika Općine, te donose odluke o stjecanju i otuđenju nekretnina.

II. UVJETI, NAČIN I POSTUPAK RASPOLAGANJA

Članak 3.

Nositelj vlasničkih ovlasti na nekretninama u vlasništvu Općine Vrbnik je Općinsko vijeće i Općinski načelnik Općine Vrbnik.

Općina može nekretnine u svom vlasništvu posjedovati, koristiti i raspolagati njima na načine određene Zakonom, a posebno ih može samostalno koristiti, prodavati, davati u zakup, najam i koncesiju, zamjenjivati ih, dodjelivati ih bez naknade, zasnivati na njima stvarne služnosti i opterećivati ih, a može i stjecati nekretnine.

Članak 4.

Nekretnine u vlasništvu Općine mogu se prodavati ako je takva prodaja u skladu s interesima Općine navedenim u članku 2. ove Odluke, a primjerice:

1. radi privođenja određenog zemljišta i postojećih objekata namjeni utvrđenoj prostornim planovima (ukoliko Općina nije u mogućnosti samostalno iste privesti namjeni)

2. radi pribavljanja sredstava za izgradnju objekata komunalne infrastrukture, poslovnih objekata, objekata društvene djelatnosti i stambenih objekata

3. radi razvrgnuća suvlasničke zajednice isplatom

4. ako se radi o nekretninama čije je održavanje nesvrsishodno i neracionalno i koje su prepuštene propadanju, a čijom prodajom bi se poboljšao opći izgled i iskoristivost nekretnine

5. u drugim slučajevima određenim zakonom ili na prijedlog općinskog načelnika.

Odluku o prodaji nekretnina u vlasništvu Općine Vrbnik donosi Općinsko vijeće.

Članak 5.

Odluku o dodjeljivanju nekretnina bez naknade donosi Općinsko vijeće.

Članak 6.

Nekretnine u vlasništvu Općine Vrbnik prodaju se, daju u zakup, najam i koncesiju ponajprije putem natječaja.

Nekretnine se mogu prodavati i neposrednom pogodbom i to u slučajevima navedenim u članku 12. ove Odluke.

Prodajnu cijenu utvrđuje u svakom pojedinačnom slučaju Općinsko vijeće, a ona ne može biti niža od tržišne cijene.

Tržišna vrijednost se utvrđuje prema cijeni koju određena nekretnina postiže ili može postići na tržištu u vrijeme prometa nekretnine, i to procjenom ovlaštenog sudskog vještaka, podacima nadležne porezne uprave, Općinskog povjerenstva za procjenu nekretnina i statističkih pokazatelja.

Članak 7.

Natječaj za prodaju, zakup, najam i koncesiju nekretnina raspisuje Općinsko vijeće odlukom.

Odluka o raspisivanju natječaja sadrži:

1. pravo učešća u natječaju,

2. oznaku i površinu nekretnine,

3. podatke o opremljenosti nekretnine,

4. početnu cijenu po m2,

5. odredbu o troškovima,

6. rok za zaključivanje ugovora,

7. visinu i način polaganja jamčevine,

8. dokumentaciju koja se mora priložiti uz ponudu,

9. način i rok podnošenja ponude,

10. mjesto i vrijeme otvaranja ponuda,

11. odredbu da se natječaj može okončati odabirom i ako na isti pristigne samo jedna ponuda koja zadovoljava uvjete iz natječaja,

12. odredbu da se najpovoljnijom ponudom smatra ponuda s najvišim iznosom ponuđene cijene,

13. odredbu da se natječaj može okončati i neodabirom ni jedne pristigle ponude.

Tekst natječaja može sadržavati i druge uvjete i podatke.

Odluka o raspisivanju natječaja objavljuje se na oglasnim pločama Općine, internetskoj stranici a u dnevnom tisku obavijest o raspisanom natječaju.

Ako je natječaj raspisan za prodaju, zakup, najam i koncesiju nekretnina koje su namijenjene obavljanju privrednih ili društvenih djelatnosti, osim sadržaja navedenih u st. 2 toč. 1-8 ovog članka, ponuda treba sadržavati i detaljan opis sadržaja koji bi se gradio.

Članak 8.

Natječaj se provodi na temelju pismenih ponuda dostavljenim poštom ili osobno u zatvorenoj omotnici, s naznakom »ne otvaraj«.

Rok za podnošenje pismenih ponuda je 8 dana od dana objave natječaja.

Članak 9.

Prilikom podnošenja ponude na natječaj, mora biti priložen dokaz o uplaćenoj jamčevini.

Jamčevinu utvrđuje za svaki pojedini slučaj načelnik, a u pravilu iznosi 10 posto od utvrđene početne cijene iz članka 6. stavak 3.

Članak 10.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja na temelju najviše ponuđene cijene i koja ispunjava sve uvjete iz natječaja donosi:

- Općinski načelnik ako ponuđena cijena za nekretninu ne prelazi vrijednost od 0,5% iznosa prihoda bez primitaka Općine ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se donosi odluka u smislu ovog članka, a najviše do 1.000.000,00 kuna (jedan milijun kuna),

- Općinsko vijeće ako ponuđena cijena za nekretninu prelazi vrijednost od 0,5% iznosa prihoda bez primitaka Općine ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se donosi odluka u smislu ovog članka, a čija je pojedinačna vrijednost veća od 1.000.000,00 kuna (jedan milijun kuna).

Ukoliko postoji više ponuda s najvišom ponuđenom cijenom, a među njima je jedan s prebivalištem ili sjedištem u Općini Vrbnik, isti ponuđač smatra se najpovoljnijim.

Članak 11.

Neposrednom pogodbom nekretnine u vlasništvu Općine mogu se prodavati u slijedećim slučajevima:

- prilikom razvrgnuća suvlasničke zajednice isplatom

- suvlasniku građevinske parcele

- vlasnicima stanova u kućama koje su bile vlasništvo Općine, kada se prodaje zemljište ispod i oko zgrade, a koje služi njezinoj redovnoj uporabi

- osobi kojoj je dio tog zemljišta potreban za formiranje neizgrađene građevne čestice u skladu s lokacijskom dozvolom ili detaljnim planom uređenja, ako taj dio ne prelazi 20 % površine planirane građevne čestice

- osobi koja je na zemljištu u svom vlasništvu, bez građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta nadležnog tijela državne uprave izgradila građevinu u skladu s detaljnim planom uređenja ili lokacijskom dozvolom, a nedostaje joj do 20% površine planirane građevne čestice, pod uvjetom da se obveže da će u roku od jedne godine od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora ishoditi građevinsku dozvolu.

Članak 12.

Općina može zamjenjivati nekretnine u svrhu razvrgnuća suvlasničke zajednice te stjecanja vlasništva na građevinskom zemljištu ili objektima za namjene iz čl. 4. toč. 1. i 2. ove Odluke.

Zamjena nekretnina obavlja se po tržnoj vrijednosti.

Članak 13.

Neizgrađeno građevinsko zemljište u vlasništvu Općine može se natječajem ili neposrednom pogodbom dati u zakup pravnim i fizičkim osobama u svrhu privremenog korištenja tog zemljišta, do privođenja namjeni određenoj prostornim planom ili lokacijskom dozvolom.

Rok izdavanja tog zemljišta u zakup ne može biti kraći od jedne godine niti duži od pet godina.

Članak 14.

Na nekretninam u vlasništvu Općine mogu se ustanovljavati, ukidati ili predlagati stvarne služnosti u svrhu postavljanja i održavanja mreža komunalne infrastrukture, električne i telekomunikacijskih instalacija za potrebe komunikacijsko-informatičkih sustava i usluga.

Članak 15.

Za izvođenje radova na objektima u kojima je Općina suvlasnik ili etažni vlasnik, investitoru će se dati suglasnost radi poboljšavanja uvjeta života i rada (dogradnja, nadogradnja, oprema, instalacije) i radi ulaganja u zajedničke dijelove objekta.

Izjava o suglasnosti daje se u formi ugovora kojim se utvrđuju prava i obveze investitora i Općine.

Radovima iz st. 1. ovog članka ne smije se narušavati stabilnost ili izgled objekta, umanjivati vrijednost dijela objekta u općinskom vlasništvu, niti smanjiti standarde uvjeta života i rada u objektima.

Načelnik Općine Vrbnik izdaje investitoru prethodnu suglasnost za izvođenje radova, a na osnovi dobivenog idejnog rješenja ili programske skice.

Po dobivanju lokacijske dozvole općinski načelnik daje suglasnost na izvedbenu tehničku dokumentaciju, temeljem koje investitor može zatražiti ishođenje građevinske dozvole.

Članak 16.

Na nekretninama u vlasništvu Općine mogu se ustanovljavati hipoteke za zaduženje Općine kojima se financira investicija koju potvrdi Općinsko vijeće.

Članak 17.

Ova Odluka stupa na snagu osam dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 940-01/10-01/1

Ur. broj: 2142-07-03-10-1

Vrbnik, 6. srpnja 2010.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VRBNIK

Predsjednik
Slavko Zahija, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=684&mjesto=51516&odluka=17
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr