SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 11. Petak, 2. travnja 2010.
GRAD RIJEKA
7

39.

Na temelju članka 11. stavka 2. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (»Narodne novine« broj 29/02 i 63/07), Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 56/08, 40/09 i 6/10) i članka 46. Statuta Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 24/09), Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 1. travnja 2010. godine, donijelo je

PROGRAM
kreditiranja gospodarskih subjekata s područja grada
Rijeke u funkciji razvoja gradskog turizma i proizvodnje
u 2010. godini

I. CILJ PROGRAMA

Članak 1.

Cilj ovoga Programa je omogućavanje povoljnijih uvjeta financiranja gospodarskih subjekata koji namjeravaju ostvariti investicijske projekte u funkciji razvoja proizvodnje i gradskog turizma (razvojni krediti) te pružanje pomoći poduzetnicima u proizvodnoj djelatnosti kako bi u uvjetima recesije opstali na tržištu i zadržali postojeći broj zaposlenih (krediti za trajna obrtna sredstva).

Ostvarenje cilja iz stavka 1. ovoga članka, omogućit će se putem novčanog pologa Grada Rijeke (u daljnjem tekstu: Grad) u iznosu od 1/3 odobrenog kredita kod banaka koje sudjeluju u Programu te kroz neposredno subvencioniranje kamatne stope.

Subvencije kamatne stope po ovome Programu dodjeljuju se sukladno pravilima sadržanim u Odluci Vlade Republike Hrvatske o objavljivanju pravila o potporama male vrijednosti.

II. KORISNICI PROGRAMA

Članak 2.

Korisnici ovoga Programa mogu biti subjekti malog gospodarstva utvrđeni zakonom kojima se uređuje poticanje razvoja malog gospodarstva, koji ispunjavaju slijedeće uvjete:

- da su u cijelosti u privatnom vlasništvu,

- da imaju sjedište na području Grada,

- da su u prethodnoj godini ostvarili više od 50% prihoda od proizvodnje (proizvodni poduzetnici) ili da namjeravaju realizirati projekte u funkciji razvoja gradskog turizma na području grada (projekti u funkciji gradskog turizma).

Članak 3.

Gospodarski subjekti koji se sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o objavljivanju pravila o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje smatraju poduzetnicima u teškoćama, ne mogu biti korisnici ovoga Programa.

III. IZVRŠITELJI PROGRAMA

Članak 4.

Izvršitelji ovoga Programa su Odjel gradske uprave za poduzetništvo (u daljnjem tekstu: Odjel) te banke koje su iskazale interes i dostavile svoje ponude za sudjelovanjem u Programu, i to:

- Splitska banka d.d.,

- Croatia banka d.d.,

- Volksbank d.d.,

- Zagrebačka banka d.d.,

- Erste&Steiermärkische bank d.d.,

- Privredna banka Zagreb d.d.,

- Raiffeisen bank d.d.,

- Hypo bank d.d.,

- Podravska banka d.d.

Članak 5.

Odjel kao izvršitelj Programa:

- obavlja promociju Programa,

- objavljuje javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobrenje kredita,

- donosi prethodne odluke o kreditu iz proizvodnih programa,

- prati broj zaposlenih kod korisnika kredita,

- prati namjensko korištenje kredita u suradnji s bankom,

- u slučaju ostvarivanja uvjeta određenog ovim Programom daje pisani nalog banci za ukidanje subvencije kamatne stope,

- izvještava korisnika potpore male vrijednosti o dodijeljenoj potpori te Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja,

- vodi evidenciju o dodijeljenim potporama po pojedinim korisnicima potpore,

- obavlja ostale administrativno-tehničke poslove u svrhu operativne provedbe Programa.

Banke, kao izvršitelji Programa, dodjeljuju kredite u skladu s uvjetima određenim ovim Programom.

IV. SREDSTVA PROGRAMA

Članak 6.

Sredstva Grada za provedbu ovoga Programa iznose 1.000.000,00 kuna (slovima: milijunkuna) i ista će se, temeljem ugovora o novčanom pologu sa bankama, sukcesivno deponirati na račune banaka nakon odobravanja kredita i

subvencije kamate, i to na vrijeme do isteka redovnog roka povrata kredita odobrenih po ovom Programu.

V. UVJETI KREDITA

1. Opći uvjeti kredita

Članak 7.

Opći uvjeti korištenja kredita utvrđuju se kako slijedi:

- najviši iznos kredita iznosi 300.000,00 kuna (slovima: tristotisućakuna), a u iznimnim slučajevima i više (ako gospodarski subjekt to dodatno obrazloži i odgovarajućim dokazima opravda svoj zahtjev),

- ukupan rok povrata kredita iznosi do pet godina, a unutar tog roka je poček do jedne godine,

- rok iskorištenja kredita je šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu,

- krediti se ne mogu koristiti za kupovinu dionica i udjela u trgovačkim društvima, ulaganja u kockarnice, kladionice i igračnice, ulaganja u vrijednosnice, financiranje ekološki neprihvatljivih projekata, refinanciranje postojećih kredita i refundaciju investicija iz prijašnjih godina,

- krediti se odobravaju u kunama, uz valutnu klauzulu u EUR-ima, prema tečaju koji određuje banka koja dodjeljuje kredit.

2. Uvjeti banaka

Članak 8.

Banke koje sudjeluju u Programu dodjeljivat će kredite iz ovoga Programa uz redovnu kamatnu stopu banke i naknadu za obradu kredita, kako slijedi:

3. Subvencija kamatne stope

Članak 9.

Redovnu kamatnu stopu banaka iz članka 8. ovoga Programa, Grad će gospodarskim subjektima koji ispunjavaju uvjete iz ovoga Programa subvencionirati sa dva postotna poena te se za toliko umanjuje redovna kamatna stopa banaka korisniku kredita.

Interkalarna kamata koju utvrđuje banka nije subvencionirana i korisnik kredita ju plaća banci u punom iznosu.

Grad će donijeti odluku o ukidanju subvencije kamatne stope u sljedećim slučajevima:

- nenamjenskog korištenja sredstava, u kojem slučaju se odluka o ukidanju subvencije primjenjuje od dana otkaza ugovora od strane banke s tog osnova,

- ispunjenja uvjeta iz članka 11. stavka 2. ovoga Programa, u kojem slučaju se odluka o ukidanju subvencije primjenjuje od dana njezina donošenja.

4. Dodatni uvjeti za razvojne kredite

Članak 10.

Kredit se može koristiti za ulaganja u osnovna sredstava sukladno ponuđenom programu, time da se najviše 40% iznosa kredita može koristiti i za obrtna sredstva u funkciji investicije.

Dio kredita namijenjen za nabavu osnovnih sredstava, banka će doznačiti na račun dobavljača ili izvršitelja usluga na osnovi ovjerene situacije, predračuna, računa ili ugovora o isporuci ili kupnji.

5. Dodatni uvjeti za kredite za trajna obrtna sredstva

Članak 11.

Korisnik kredita je dužan do konačne otplate kredita zadržati broj zaposlenih.

Ako korisnik kredita smanji broj zaposlenih u razdoblju otplate kredita, Grad će donijeti odluku o ukidanju odobrene subvencije kamatne stope.

Za potrebe praćenja broja zaposlenih, gospodarski subjekt je dužan uz zahtjev za kredit dostaviti presliku zadnjeg R-S obrasca te presliku obrasca za siječanj u svakoj godini dok traju obveze po odobrenom kreditu iz ovoga Programa.

6. Instrumenti osiguranja povrata kredita

Članak 12.

Instrumente osiguranja povrata kredita dogovaraju korisnik kredita i banka koja dodjeljuje kredit.

VI. NAČIN PROVEDBE PROGRAMA

Članak 13.

Za vrijeme trajanja ovoga Programa, Odjel raspisuje javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobivanje kredita i subvenciju kamatne stope.

Zahtjev se podnosi na propisanom obrascu i sa odgovarajućom dokumentacijom koja je utvrđena u obrascu.

Korisnik je dužan uz zahtjev dostaviti i izjavu o korištenim državnim potporama i potporama male vrijednosti.

Odjel, sukladno pravilima o potporama male vrijednosti, ocjenjuje dopuštenost potpore te pozitivno ocjenjene zahtjeve priprema za donošenje prethodnih odluka o kreditu.

Na osnovi provedenog javnog poziva i ocjene dopuštenosti iz stavka 4. ovoga članka Gradonačelnik Grada, na prijedlog Odjela, dodjeljuje potporu male vrijednosti.

VII. DONOŠENJE ODLUKA O KREDITU I SUBVENCIJI KAMATE

1. Donošenje prethodnih odluka o kreditu

Članak 14.

Prethodnu odluku o kreditu iz programa u funkciji gradskog turizma donosi Povjerenstvo za donošenje prethodnih odluka o kreditu (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo se sastoji četiri člana i istog broja zamjenika, a čine ga po jedan predstavnik Turističke zajednice Grada Rijeke, Obrtničke komore Primorsko-goranske županije - Udruženja obrtnika Rijeke, Hrvatske gospodarska komora - Županijske komora Rijeka i Odjela.

Predstavnik Odjela u Povjerenstvu ujedno je i voditelj Povjerenstva, koji saziva sjednice Povjerenstva i priprema dokumentaciju za rad Povjerenstva.

Povjerenstvo može valjano odlučivati ako je sjednici nazočna većina svih članova Povjerenstva, a odluke se donose većinom nazočnih članova Povjerenstva.

Svaki član Povjerenstva ima jedan glas.

Članak 15.

Prethodnu odluku o kreditu iz programa u funkciji proizvodnje neposredno donosi Odjel.

2. Donošenje konačnih odluka o kreditu

Članak 16.

Nakon dobivene pozitivne prethodne odluke o kreditu, korisnik Programa ima pravo po vlastitom izboru zatražiti kredit od banaka koje sudjeluju u Programu, pri čemu je dužan priložiti dokumentaciju prema zahtjevu banke.

Konačnu odluku o kreditu donosi banka.

3. Donošenje odluka o subvenciji

Članak 17.

Ocjenu dopuštenosti potpore iz ovoga Programa daje Odjel, a odluku o dodjeli potpore (subvenciji kamatne stope) donosi Gradonačelnik Grada nakon donošenja konačne odluke o kreditu iz članka 16. ovoga Programa.

VIII. TRAJANJE PROGRAMA

Članak 18.

Ovaj Program traje do iskorištenja sredstava osiguranih u Proračunu Grada za 2010. godinu, koja su namijenjena za realizaciju Programa.

Sredstva koja Grad deponira na račun banke, vraćaju se u Proračun Grada nakon isteka redovnog roka povrata odobrenih kredita iz ovoga Programa.

IX. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 19.

Ovaj Program stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/09-01/70

Ur.broj: 2170-01-16-00-10-3

Rijeka, 1. travnja 2010.

GRADSKO VIJEĆE GRADA RIJEKE

Predsjednica
Gradskog vijeća
Dorotea Pešić-Bukovac, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=664&mjesto=51000&odluka=39
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr