SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 15. Petak, 30. travnja 2004.
GRAD KRALJEVICA
18

16.

Na temelju članka 14. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi (»Narodne novine« broj 90/92, 94/93, 117/93 i 5/97), članka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine« broj 59/96) - pročišćeni tekst) i članka 29. Statuta Grada Kraljevice (»Službene novine« broj 34/01), Gradsko vijeće Grada Kraljevice, na sjednici održanoj dana 27. travnja 2004. godine, donijelo je

ODLUKU
o uređenju prometa na području Grada Kraljevice

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuju se uvjeti i pravila odvijanja prometa na javno prometnim površinama u Gradu Kraljevici, te mjere za njihovo provođenje.

Članak 2.

Javno prometnim površinama (u daljnjem tekstu: prometne površine), u smislu ove Odluke, smatraju se sve javne i nerazvrstane ceste, ulice, trgovi, parkirališta, pješački nogostupi, stepeništa i druge prometne površine koje su u funkciji kretanja ili mirovanja vozila i pješaka na području Grada Kraljevice (u daljnjem tekstu: Grad).

Članak 3.

Promet na prometnim površinama dopušten je svima pod jednakim uvjetima i u granicama propisanim zakonima i ovom Odlukom.

Na prometnim površinama ne smiju se poduzimati bilo kakve radnje ili djelatnosti koje bi mogle oštetiti prometnu površinu ili ugroziti sigurnost ili protočnost prometa.

Članak 4.

Izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i upravljanje prometnim površinama vrše Grad, Županijska uprava za ceste i Hrvatske ceste.

Gradsko poglavarstvo daje i sva odobrenja vezana uz osnovne ili prateće sadržaje prometnih površina, kao i za sve radnje koje se na njima obavljaju.

Sva mišljenja i suglasnosti vezane uz sigurnost prometa na javnim prometnim površinama izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova - Policijska uprava Primorsko-goranska (u daljnjem tekstu: Policijska uprava).

II. PROMETNO-TEHNIČKI ELEMENTI PROMETNIH POVRŠINA

Članak 5.

Osnovni prometno-tehnički elementi javnih cesta na području Grada moraju udovoljavati odredbama članaka 5., 6., 7. i 8. Zakona o sigurnosti prometa (»Narodne novine« broj 59/96 -Pročišćeni tekst).

Članak 6.

Osnovni prometno-tehnički elementi nerazvrstanih cesta, te drugih prometnih površina na području Grada određeni su Prostornim planom uređenja Grada Kraljevice (»Službene novine« broj 01/ 03).

Članak 7.

Iznimno, postojeće javne i nerazvrstane ceste, te druge prometne površine mogu pri korištenju do prve rekonstrukcije, imati i manje prometno-tehničke elemente od propisanih.

Članak 8.

Fizičke i pravne osobe koje izvode rekonstrukcije ili druge radove na nerazvrstanim cestama, te na drugim prometnim površinama, dužne su prije početka radova pribaviti odobrenje Jedinstvenog upravnog odjela Grada i osigurati privremenu regulaciju prometa.

Investitor je dužan odmah nakon završetka radova prekopanu površinu dovesti u prijašnje stanje.

Ako se tijekom odvijanja radova ili po završetku radova na prometnim površinama ne može kolna površina dovesti istog dana u prijašnje stanje, a postoji potreba da se po istoj odvija promet vozila, investitor je dužan svako uleknuće dublje od 5 centimetara privremeno prekriti odgovarajućim i učvršćenim čeličnim limom.

Članak 9.

Kada se u svezi sa gradnjom ili rekonstrukcijom građevinskog objekta zauzima nogostup ili kolnik, mora se ostaviti najmanje 1 metar slobodnog prostora za kretanje pješaka i postaviti zaštitnu ogradu, odnosno 3 metra slobodnog prostora za prolaz vozila na kolniku.

Članak 10.

Uz prometnicu je dozvoljena sadnja visokog zelenila (drveća) na najmanjoj udaljenosti 1,50 metara od ruba kolnika, odnosno niskog zelenila (niskog grmlja, živice i sl.) na najmanjoj udaljenosti 0,75 metara od ruba kolnika.

Vlasnik, odnosno korisnik zemljišta uz prometnu površinu, dužan je brinuti se da krošnja stabala i drugo raslinje, kao ni postavljene reklame ne zaklanjaju tijela javne rasvjete, prometne znakove i svjetlosne signale, da ne ometaju preglednost na raskrižjima, te da ne ulaze u slobodne profile kolnika i nogostupa.

III. PROMETNA I TURISTIČKA SIGNALIZACIJA, ZAŠTITNA I PRATEĆA OPREMA

Članak 11.

Prometni znakovi i oznake na kolniku na javnim i nerazvrstanim cestama, te drugim prometnim površinama postavljaju se u skladu s odredbama Zakona i drugim pratećim pravilnicima, propisima, odredbama i Hrvatskim normama.

O postavljanju i uklanjanju prometnih znakova Jedinstveni upravni odjel Grada vodi trajnu evidenciju na situacionoj podlozi u mjerilu 1:1.000, s upisanim vremenom (da

tumom i satom) promjene. Znakovi koji se postavljaju moraju na svojoj poleđini imati datum postavljanja znaka.

Članak 12.

Turističku i ostalu sličnu signalizaciju definira Pravilnik o turističkoj i ostaloj signalizaciji na cestama (»Narodne novine« broj 87/02).

Turistička i ostala slična signalizacija, kiosci i drugi montažni objekti, kao ni bilo kakvo visoko raslinje ne smije se postavljati tako da zaklanja pogled na standardnu prometnu signalizaciju, kao ni unutar trokuta preglednosti na raskrižjima, te mora biti osigurana dobra preglednost raskrižja.

Za postavljanje kioska, oglasnih stupova ili panoa i drugih objekata uz prometne površine, potrebno je odobrenje Jedinstvenog upravnog odjela Grada.

Članak 13.

Javna rasvjeta prometnih površina postavlja se u naseljenim mjestima na način da bude u funkciji povećane sigurnosti odvijanja prometa i održavanja javnog reda, pri čemu treba koristiti i primijeniti normative propisane za javnu rasvjetu.

Žarulje i rasvjetna tijela javne rasvjete moraju se održavati tako da je osigurana kvalitetna osvijetljenost, a najmanje 800svijetljenosti od projektom predviđene javne rasvjete.

Članak 14.

Na mjestima gdje postoji pješački prijelaz javna rasvjeta mora biti tako postavljena da je pješak osvijetljen s one strane s koje nailaze vozila.

IV. REGULACIJA PROMETA

0. OPĆENITO

Članak 15.

Regulacijom prometa u smislu ove Odluke smatra se:

1. određivanje cesta s prednosti prolaza,

2. određivanje organizacije prometnih tokova (dvosmjerni, jednosmjerni promet),

3. sustav tehničkog uređenja prometa u užem smislu,

4. ograničenje brzine kretanja,

5. određivanje prometa pješaka, biciklista, vozača mopeda i zaprežnih vozila, gonjenje i vođenje stoke,

6. određivanje parkirališnih površina i načina parkiranja, zabrane parkiranja i prometne površine ograničenog parkiranja,

7. određivanje zone smirenog prometa i načina smirivanja prometa,

8. postavljanje i održavanje zaštitnih ograda za pješake na opasnim mjestima,

9. određivanje pješačkih zona, sigurnih pravaca za kretanje školske djece, posebnih tehničkih mjera za sigurnost pješaka i biciklista u blizini obrazovnih, zdravstvenih i drugih organizacija, igrališta, kinodvorana i sl.,

10. otklanjanje dotrajalih, oštećenih i napuštenih vozila.

Članak 16.

Provedbena rješenja regulacije prometa određene ovom Odlukom utvrđuje Poglavarstvo Grada temeljem prometnog projekta uz prethodnu suglasnost Policijske uprave.

Izvršenje Odluka iz stavka 1. ovog Članka te brigu o ispravnosti tehničkih elemenata provodi Jedinstveni upravni odjel Grada.

1. CESTE S PREDNOSTI PROLAZA NA RASKRIŽJIMA

Članak 17.

Ceste sa prednošću prolaza na raskrižjima na dan stupanja na snagu ove Odluke su:

1. U Bakarcu

. Jadranska magistrala (D8)

2.U Kraljevici

. Jadranska magistrala (D8) odnosno Fara

. Ulica Uglica (Ž5189) i nastavak iste županijske ceste do spoja sa D102

. Ulica Kalina (Ž5065)

. Ulica Palih boraca (Ž5065)

. Ulica Rovina

. Ulica Turkovićeva

. Ulica Josipa Jurja Strossmayera(Ž5065)

. Ulica Filipa Pavešića,

. Ulica Bakarački put

. Ulica Vrtić

. Ulica Oštro

. Ulica Milana Šenoe

3. U Šmriki

. Jadranska magistrala (D8)

. Dio ceste D501

. Burićeva ulica (L58057)

. Modrčinski put (L58057)

. Črišnjeva

4. U Križišću

. Dio ceste Hreljin - Crikvenica (D501)

. Dio ceste Križišće - čvor Šmrika (D523)

. Cesta Križišće - Tribalj (Ž5064)

Na međusobnim raskrižjima navedenih cesta prednost ima ona cesta koja je prije navedena.

2. ORGANIZACIJA PROMETA (JEDNOSMJERNI PROMET)

Članak 18.

Na svim cestama Grada dozvoljava se dvosmjerni promet kretanja osim na cestama na kojima se ovom Odlukom određuje jednosmjerni promet.

Određuje se jednosmjerni promet u slijedećim ulicama:

1. U Kraljevici

. Dio ulice Palih boraca od raskrižja sa Ul. Rovina do raskrižja sa Ul. Kalina

. Dio ulice Kovačnica od Strossmayerove ulice do Ulice Uglica

. Ulica Faranski Progon od gospodarskog ulaza u prodavaonicu Brodokomerc (Market) do Ulice Filipa Pavešića.

2. U Šmriki

. Dio Školske ulice uz kbr. 12 i 187

3. SUSTAV TEHNIČKOG UREĐENJA PROMETA U UŽEM SMISLU

Članak 19.

Tehničkim uređenjem prometa u užem smislu iz članka 15. ove Odluke smatra se određenje mjesta, postavljanje vodoravne i okomite signalizacije, semaforskih, parkirnih i drugih signalnih i svjetlosnih uređaja i određivanje načina

rada tih uređaja, te prometne, zaštitne i druge opreme na prometnim površinama.

Za postavljanje i održavanje zadužen je Jedinstveni upravni odjel Grada.

Članak 20.

Sezonska ili privremena regulacija prometa na prometnim površinama zbog izgradnje, rekonstrukcije i popravaka objekata prometnih površina i instalacija u njima, te drugih objekata uz prometne površine utvrđuje se na isti način kako je određeno u članku 16. ove Odluke.

Prema obrazloženoj i opravdanoj potrebi može se privremeno zabraniti ili drugačije ograničiti promet na prometnim površinama, ako se radovi ne mogu izvesti bez obustave prometa ili ako se promet bez toga ne može sigurno odvijati.

4. OGRANIČENJA BRZINE KRETANJA VOZILA

Članak 21.

Na području Grada vozila se na nerazvrstanim cestama izvan naselja ne smiju kretati brzinama većim od 80 km/h, a u naseljima brzinama većim od 50 km/h.

Prema prometno-tehničkim elementima cesta brzina se može ograničiti i na 30 km/h, a prema potrebi i na manje.

Članak 22.

Brzina kretanja vozila ograničava se standardnom prometnom signalizacijom, odnosno napravama za smirivanje prometa.

5. PROMET PJEŠAKA, BICIKLISTA, VOZAČA MOPEDA, ZAPREŽNIH VOZILA, GONJENJE I VOĐENJE STOKE

Članak 23.

Za promet pješaka, biciklista, vozača mopeda i zaprežnih vozila vrijede odredbe Zakona.

Članak 24.

Za promet, biciklista, vozača mopeda i zaprežnih vozila vrijede odredbe Zakona.

6. PARKIRALIŠNE POVRŠINE I NAČINI PARKIRANJA, ZABRANE PARKIRANJA I MJESTA OGRANIČENOG PARKIRANJA

Članak 25.

Parkirališna površina (u daljnjem tekstu: parkiralište) je dio prometne površine namijenjen za parkiranje vozila.

Privatno parkiralište je površina u vlasništvu fizičke ili pravne osobe namijenjena za parkiranje vozila vlasnika ili trećih osoba sa dozvolom vlasnika.

Na svim parkirnim mjestima, osim na privatnim parkiralištima, fizičke prepreke mogu se postavljati samo uz suglasnost Poglavarstva Grada.

Članak 26.

Parkiralište može biti s ograničenjem vrste vozila na njemu, s naplatom ili bez naplate.

Članak 27.

Javna parkirališta Gradsko vijeće daje, uz prijenos javne ovlasti, na upravljanje putem koncesije.

Uspostava javnih parkirališta određena je Odlukom o javnim parkiralištima na kojima se obavlja naplata i načinu naplate na javnom parkiralištu, koju donosi Poglavarstvo Grada.

U Odluci o javnim parkiralištima na kojima se obavlja naplata i načinu naplate na javnom parkiralištu propisane su parkirne površine na kojima se naplaćuje parkiranje, uvjeti korištenja, kao i mogućnost rezervacije na bilo kom javnom parkiralištu.

Članak 28.

Parkiralište sa naplatom parkiranja mora imati oznaku vremena naplate parkiranja, vrijeme dopuštenog trajanja parkiranja (ako je ono ograničeno), visinu naknade za parkiranje i oznaku vozila kojem je dozvoljeno parkiranje (ako je parkiranje ograničeno za neku kategoriju vozila).

Članak 29.

Teretnom vozilu nosivosti veće od 3,5 t, njegovom priključnom vozilu, kamp i drugoj prikolici i radnom stroju, dozvoljeno je parkiranje isključivo na posebnom parkiralištu.

Posebna parkirališta utvrđuje Poglavarstvo Grada.

Članak 30.

Zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje vozila prema odredbama članka 57. Zakona, kao i na sljedećim lokacijama:

1. U Kraljevici

. Zrinski trg - sjeveroistočni dio obostrano od križanja sa Frankopanskom ulicom i Strossmayerovom ulicom do početka Ulice Palih boraca

. Zrinski trg -jugozapadni dio jednostrano od križanja Frankopanske ulice i Strossmayerove ulice do Ulice braće Radić

. Dio Obale kralja Tomislava od bivšeg hotela »Zagreb« do ulaza u Brodogradilište Kraljevica.

Članak 31.

Zabranjuje se parkiranje i zaustavljanje za sva vozila, osim za vozila opskrbe na posebno označenim mjestima, na slijedećim ulicama:

1. U Kraljevici

. Ulica Braće Radić u dijelu od Zrinskog trga do Ulice Mata Valjata

Članak 32.

Zabranjuje se parkiranje za sva vozila:

1. U Kraljevici

. Ulica Braće Radić obostrano u dijelu od Zrinskog trga uzduž crkve Sv. Nikole.

Članak 33.

Zaustavljanje i parkiranje vozila opskrbe na javnim prometnim površinama dozvoljeno je samo na prostoru rezerviranom za vozilo opskrbe, koje mora biti označeno prometnim znakom i oznakom na kolniku. Ova parkirna mjesta uspostavljaju se na temelju prometnog projekta, a utvrđuje ih Poglavarstvo Grada uz prethodnu suglasnost Policijske uprave.

Na prometnom znaku mora biti vidljivo označeno vrijeme u kojem je dozvoljena opskrba.

Motorno vozilo za opskrbu može se zadržavati na označenom mjestu samo za vrijeme obavljanja utovara ili istovara, ali ne duže od 30 minuta.

Članak 34.

Motorno vozilo kojim se obavlja opskrba može biti nosivosti do 3,5 tone. Iznimno se na nekim prometnim površinama može nosivost vozila opskrbe propisati do 5,0 tona, odnosno samo do 1,8 tona.

Članak 35.

Na prometnim površinama ne smije se odlagati roba, predmeti i stvari svih vrsta, izuzev privremeno samo za vrijeme trajanja utovara ili istovara.

Članak 36.

Za vozila kojima se obavlja ugovorni prijevoz putnika određuju se sljedeća stajališta:

. Za djelatnike brodogradilišta Kraljevica parkiralište uz ulicu Uglica

. Za izletničke autobuse na prostoru Obale kralja Tomislava uz hotel »Almis«.

Na prostorima iz prethodnih stavaka ovog članka Odluke zabranjeno je parkiranje drugih vozila.

Ovi prostori trebaju biti označeni odgovarajućim prometnim znakovima koje postavlja Upravni odjel Grada.

Članak 37.

Javni promet putnika organizira se autobusima.

Zaustavljanje vozila javnog prometa, te ukrcaj i iskrcaj putnika, dozvoljeni su samo na mjestima propisanim ovom Odlukom, koja se vidljivo označuju prometnim znakom koje postavlja Upravni odjel Grada, a dopunjuje naljepnicom o osnovnim podacima linije prijevoznik.

Na stajalištima javnog prometa nije dozvoljeno zaustavljanje ni parkiranje turističkih autobusa, ni drugih vozila.

Članak 38.

Određuju se sljedeća stajališta javnog prometa:

Bakarac

. na ugibalištima na državnoj cesti D8

Kraljevica

. na ugibalištima na državnoj cesti D8 u blizini raskrižja sa ulicama: Klančina i Faranski progon

. na ugibalištu i stajalištu na ulici Kalina, u blizini raskrižja sa D8

. na ugibalištu i stajalištu u Ulici Palih boraca u blizini Zrinskog Trga

. na ugibalištima u Strossmayerovoj ulici u blizini sportske dvorane i osnovne škole

. na stajalištima u Strossmayerovoj ulici u blizini raskrižja sa Ž5189

. na okretištu na Oštru

Šmrika

. na ugibalištima na državnoj cesti D8

. na stajalištima u ulici Modrčinski put u blizini raskrižja sa D8

. na stajalištima u Školskoj ulici u blizini osnovne škole

. na ugibalištu i stajališti u Burićevoj ulici u blizini trafo stanice

. na stajalištima u Burićevoj ulici u blizini raskrižja sa D501

Križišće

. na stajalištima na cesti Križišće - Plase (Ž 5068) u blizini raskrižja sa D501

. na stajalištu i ugibalištu u Velom Dolu kraj kapelice

. na okretištu u Ožlaku

7. ZONE SMIRENOG PROMETA I NAČIN SMIRIVANJA

Članak 39.

Određuje se brzina od 20 km/h na slijedećim prometnim površinama koje se određuju kao zone smirenog prometa:

U Bakarcu

. Trg ispred crkve

U Kraljevici

. ulica uz osnovnu školu od zapreke na sjeveroistočnom dijelu do ulaza u javno parkiralište uz sportsku dvoranu.

. Dio Turkovićeve koja je dio obalne šetnice od spoja sa priobalnom ulicom u uvali Carovo do spoja sa Obalom kralja Tomislava.

. Dio Obale kralja Tomislava od dizalice i skalade, do stubišta uz brodogradilište Kraljevica

Šmrika

. Školska ulica uz osnovnu školu.

Članak 40.

Zone smirenog prometa označavaju se standardnom prometnom signalizacijom

8. ZAŠTITNE OGRADE

Članak 41.

Na prometnim površinama mogu se postavljati zaštitne ograde, stupići, betonske polukugle ili druge fizičke prepreke u svrhu zaštite pješaka ukoliko ne smanjuju propisanu minimalnu širinu pješačkog nogostupa.

Na pješačkim nogostupima ispred ustanova za predškolsku djecu, škola, kina, sportskih i drugih javnih dvorana, igrališta te drugih javnih objekata ispred kojih se redovito okuplja veći broj ljudi, posebno djece, moraju se postaviti zaštitne ograde ili stupići.

Članak 42.

Na zahtjev vlasnika ili korisnika stambenog ili poslovnog prostora Jedinstveni upravni odjel Grada može dati suglasnost za postavu zaštitnih ograda, stupića ili drugih prepreka, a radi osiguranja slobodnog pristupa u objekt.

Fizičke prepreke postavljaju se putem Jedinstvenog upravnog odjela Grada na trošak podnositelja zahtjeva.

9. PJEŠAČKE ZONE

Članak 43.

U pješačkim zonama na području Grada zabranjeno je kretanje i parkiranje vozila.

Iznimno se može izdati odobrenje kretanja u pješačkim zonama.

Članak 44.

Odobrenje iz prethodnog članka Poglavarstvo će izdati u slijedećim slučajevima:

1. kada je to neophodno za odvijanje određenih djelatnosti fizičkih i pravnih osoba u Gradu,

Odobrenje iz prethodnog članka Jedinstveni upravni odjel će izdati:

1. Invalidima

2. U slučaju selidbe.

3. Kod izvođenja građevinskih radova radi dovoza i odvoza materijala.

Zabrana kretanja vozilima u pješačkim zonama se ne odnosi na vozila s pravom prvenstva prolaza - interventna vozila (policija, vatrogasci, prva pomoć, vojna vozila), vozila za održavanje čistoće, servisna vozila, te na vozila sa prikolicom za prijevoz plovila.

Članak 45.

Zabrana prometa i iznimke u smislu članka 43. i 44. ove Odluke odnosi se na slijedeće prometne površine koje se određuju kao pješačke zone:

U Kraljevici:

. Priobalna Ulica u uvali Carovo do spoja sa Turkovićevom ulicom

. Obala kralja Tomislava od Lječilišta za alergijske bolesti i rehabilitaciju do Nautičke dizalice i skalade u gradskoj luci.

. Šetalište Vladimira Nazora od kampa »Oštro« do kbr. 21.

10. UKLANJANJE DOTRAJALIH, OŠTEĆENIH I NAPUŠTENIH VOZILA

Članak 46.

Uklanjanje dotrajalih, oštećenih, i napuštenih vozila regulirano je Odlukom o komunalnom redu.

V. PRAĆENJE I NADZOR NAD PROVEDBOM ODLUKE

Članak 47.

Nadzor nad provođenjem ove Odluke obavljaju ovlaštene službene osobe Ministarstva unutarnjih poslova.

Članak 48.

Na prijedlog nadležne policijske uprave organizirat će se prometna jedinica mladeži i školska prometna jedinica.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 49.

Povrede odredbi ove Odluke, koje nisu propisane Zakonom o sigurnosti prometa, reguliraju se Odlukom o komunalnom redu.

Članak 50.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 340-06/04-01/1

Ur. broj: 2170/08-08-04-06

Kraljevica, 27. travnja 2004.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KRALJEVICE

Predsjednik
Marinko Čandrlić, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=85&mjesto=10001&odluka=16
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr