SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 15. Petak, 30. travnja 2004.
GRAD CRES
13

14.

Na osnovi članka 21. stavka 1. i stavka 2. točke 2. Statuta Grada Cresa (»Službene novine« broj 25/01, 29/01 i 15/03), Gradsko vijeće Grada Cresa, na sjednici 26. travnja 2004. godine, donijelo je

ODLUKU
o gradskim stipendijama i učeničkim naknadama

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom odlukom propisuju se uvjeti i način dodjeljivanja stipendije iz proračuna Grada Cresa (dalje u tekstu: gradska stipendija) te učeničke naknade kao pomoći Grada Cresa u snošenju dijela troškova školovanja učenika srednje škole (dalje u tekstu: učenička naknada).

Članak 2.

(1) Gradska stipendija uvjetno je povratni novčani iznos koji se isplaćuje redovitom studentu dodiplomskih studija (dalje u tekstu: stipendist).

(2) Gradska stipendija isplaćuje se od 01. listopada tekuće do 30. lipnja naredne godine, u razdoblju od dodjele gradske stipendije do završetka cijelog odnosno preostalog tijeka studija uz uvjet da stipendist svladava studije bez ponavljanja godine.

(3) Pretpostavke oslobođenja od povrata gradske stipendije, slučajevi mirovanja stečenoga prava na gradsku stipendiju, kao i pretpostavke obveze povrata, te način povrata gradske stipendije utvrđuju se ovom odlukom i ugovorom o stipendiranju.

Članak 3.

(1) Učenička naknada uvjetno je nepovratna novčana pomoć koja se isplaćuje učeniku srednje škole koji se redovito školuje izvan područja Grada Cresa i Grada Malog Lošinja (dalje u tekstu: korisnik naknade).

(2) Učenička naknada isplaćuje od 01. rujna tekuće do 31. svibnja naredne godine, u razdoblju od dodjele učeničke naknade do završetka cijelog odnosno preostalog srednjoškolskog obrazovanja uz uvjet da korisnik naknade svladava upisanu srednju školu bez ponavljanja razreda.

(3) Pretpostavke nepovratnosti učeničke naknade, slučajevi mirovanja stečenoga prava na učeničku naknadu, kao i pretpostavke obveze povrata, te način povrata učeničke naknade utvrđuju se ovom odlukom i ugovorom o isplati učeničke naknade.

Članak 4.

Za svaku akademsku odnosno školsku godinu Poglavarstvo Grada Cresa (dalje u tekstu: Gradsko poglavarstvo), sukladno godišnjem iznosu planiranih sredstava u proračunu Grada Cresa za gradske stipendije i učeničke naknade, posebnim aktom utvrđuje broj gradskih stipendija odnosno učeničkih naknada, kao i visinu pojedinačnog mjesečnog iznosa gradske stipendije odnosno učeničke naknade.

Članak 5.

(1) Za dodjelu gradske stipendije mogu se natjecati redoviti studenti dodiplomskih studija koji su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Grada Cresa.

(2) Za dodjelu učeničke naknade mogu se natjecati redoviti učenici srednjih škola koji su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Grada Cresa.

(3) Ne može ostvariti pravo na dodjelu gradske stipendije odnosno učeničke naknade po odredbama ove odluke student, odnodno učenik srednje škole, koji je po bilo kojoj osnovi već stekao pravo na stipendiju ili kredit kao pomoć za studije odnosno školovanje.

(4) Iznimno stavku 3. ovoga članka, redoviti student dodiplomskih studija odnosno učenik srednje škole koji je državljanin Republike Hrvatske s prebivalištem na području Grada Cresa može ostvariti pravo i na gradsku stipendiju odnosno učeničku naknadu po odredbama ove odluke ako mu je dodijeljena državna stipendija u kategoriji osobito nadarenih redovitih studenata odnosno učenika srednje škole, ili redovitih studenata odnosno učenika srednje škole koji će se nakon završetka studija odnosno školovanja u srednjoj školi zaposliti na poslovima od interesa za Grad Cres.

(5) Što se smatra poslovima od interesa za Grad Cres utvrđuje Gradsko poglavarstvo istovremeno s donošenjem akta iz članka 4. ove odluke.

Članak 6.

Pod pretpostavkom ispunjenja uvjeta utvrđenih odredbama članka 7. i 8. ove odluke, neovisno o redoslijedu na ljestvici prvenstva ostalih kandidata za ostvarivanje prava na gradsku stipendiju odnosno učeničku naknadu, apsolutnu prednost u odnosu na ostale kandidate ima dijete poginuloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i dijete hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

II. GRADSKE STIPENDIJE

1. Opći uvjeti

Članak 7.

(1) Preduvjet je ostvarivanja prava na gradsku stipendiju studentu dodiplomskih studija:

- da je upisao prvu godinu redovitih studija i da nije stariji od dvadesetjedne godine, ili

- da je redoviti student viših godina studija a prethodne je godine studija svladao bez ponavljanja godine.

(2) Iznimno odredbi stavka 1. podstavka 2. ovoga članka student dodiplomskih studija može ostvariti pravo na gradsku stipendiju i ako je neku od prethodnih godina studija ponavljao zbog objektivnih razloga (na primjer, zbog bolesti stipendista, ili teške bolesti ili smrti člana uže obitelji stipendista i dr.).

Članak 8.

Osim preduvjeta iz članka 7. ove odluke student dodiplomskih studija koji se natječe za dodjelu gradske stipendije treba ispuniti i sljedeće uvjete:

1. da se ugovorno obveže da će nakon završetka studija, po potrebi, prihvatiti rad na poslovima u okviru svojega zvanja i stupnja školske spreme na području Grada Cresa najmanje onoliko vremena koliko je primao gradsku stipendiju;

2. da mu redoviti mjesečni prihod po članu kućanstva ne prelazi dvostruki iznos razine novčanih prihoda iz članka 9. Odluke o vrstama socijalne skrbi iz proračuna Grada Cresa i o uvjetima i načinu njihova ostvarivanja (»Službene novine« br. 5/01 i 5/03 - u daljnjem tekstu: Odluka o socijalnoj skrbi).

2. Mjerila za utvrđivanje prednosti za studente

Članak 9.

(1) Između više kandidata za dodjelu gradske stipendije koji ispunjavaju opće uvjete iz članka 7. i 8. ove odluke prednost za dodjelu gradske stipendije ima kandidat koji u odnosu na ostale kandidate zauzima više mjesto u redoslijedu na ljestvici prvenstva za dodjelu gradske stipendije.

(2) Gradske stipendije dodjeljuju se prema odvojenim ljestvicama prvenstva

1. za studente na prvoj godini studija,

2. za studente na višim godinama studija.

Članak 10.

Ljestvica prvenstva studenata na prvoj godini studija sačinjava se na osnovi sljedećih mjerila:

1. za prosjek ocjena u svim razredima srednjoškolskog obrazovanja

do 3,49. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0 bodova

od 3,50 do 4,00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 bodova

od 4,01 do 4,49. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75 bodova

4,50 i više. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 bodova,

2. za uspjeh u natjecanjima

a)za osvojeno I., II. ili III. mjesto
na natjecanjima u znanju na razini škole. . 10 bodova

b)za osvojeno I., II. ili III. mjesto na
natjecanjima u znanju na razini
Primorsko-goranske županije. . . . . . . . . . . . 25 bodova

c)za osvojeno III. mjesto na natjecanjima
u znanju na razini Republike Hrvatske. . . . 50 bodova

d)za osvojeno II. mjesto na natjecanjima
u znanju na razini Republike Hrvatske. . . 75 bodova

e)za osvojeno I. mjesto na natjecanjima
u znanju na razini Republike Hrvatske. 100 bodova,

3. za socijalni status

a)ako su redoviti mjesečni prihodi
po članu kućanstva od 1.001,00 do
1.200,00 kuna. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 bodova

b)ako su redoviti mjesečni prihodi
po članu kućanstva od 701,00 do
1.000,00 kuna. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 bodova

c)ako su redoviti mjesečni prihodi
po članu kućanstva do 700,00 kuna. . . . . . 50 bodova.

Članak 11.

Ljestvica prvenstva studenata na višim godinama studija sačinjava se na osnovi sljedećih mjerila:

1. za prosjek ocjena u svim prethodnim godinama studija

do 3,00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0 bodova

od 3,01 do 3,49. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 bodova

od 3,50 do 4,00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 bodova

od 4,01 do 4,49. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75 bodova

4,50 i više. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 bodova,

2. za socijalni status primjenjuju se mjerila iz točke 3. članka 10. ove odluke.

Članak 12.

Ako više studenata ima jednak broj bodova na ljestvici prvenstva a ne može im se svima dodijeliti gradska stipendija, prednost za dodjelu gradske stipendije ima student koji ima više bodova po osnovi prosjeka ocjena, a ako im je i prosjek ocjena jednak prednost ima student s nižim mjesečnim prihodom po članu zajedničkog kućanstva. Ako su i mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva jednaki, prednost ima student koji živi u zajedničkom kućanstvu s više članova, a ako je i broj članova zajedničkog kućanstva jednak prednost će imati student na višoj godini studija.

III. UČENIČKE NAKNADE

1. Opći uvjeti

Članak 13.

(1) Preduvjet je ostvarivanja prava na učeničku naknadu učeniku srednje škole:

- da je upisao prvi razred srednje škole a nije stariji od šesnaest godina, ili

- da je bez ponavljanja ranijih razreda upisao drugi, treći ili četvrti razred srednje škole.

(2) Osim preduvjeta iz stavka 1. ovoga članka učenik treba dokazati da mu redoviti mjesečni prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos razine novčanih prihoda iz članka 9. Odluke o socijalnoj skrbi.

(3) Iznimno odredbi stavka 1. podstavka 2. ovoga članka učenik srednje škole može ostvariti pravo na učeničku naknadu i ako je ponavljao neki od ranijih razreda srednje škole zbog objektivnih razloga (na primjer, zbog bolesti stipendista, ili teške bolesti ili smrti člana uže obitelji i dr.).

2. Mjerila za utvrđivanje prednosti za učenike

Članak 14.

Ljestvica prvenstva učenika za dodjelu učeničke naknade sačinjava se na osnovi sljedećih mjerila:

1. za prosjek ocjena u svim razredima osnovnog obrazovanja i prethodnim razredima srednje škole, ako ih je bilo

do 3,49. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0 bodova

od 3,50 do 4,00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 bodova

od 4,01 do 4,50. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80 bodova

preko 4,51. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 bodova,

2. za uspjeh u natjecanjima

a)za osvojeno I., II. ili III. mjesto na
natjecanjima u znanju na razini škole. . . . . 10 bodova

b)za osvojeno I., II. ili III. mjesto na
natjecanjima u znanju na razini
Primorsko-goranske županije. . . . . . . . . . . . 25 bodova

c)za osvojeno III. mjesto na natjecanjima
u znanju na razini Republike Hrvatske. . . . 50 bodova

d)za osvojeno II. mjesto na natjecanjima
u znanju na razini Republike Hrvatske. . . 75 bodova

e)za osvojeno I. mjesto na natjecanjima
u znanju na razini Republike Hrvatske. 100 bodova,

3. za socijalni status

a)ako su redoviti mjesečni prihodi
po članu kućanstva od 1.001,00 do
1.200,00 kuna. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 bodova

b)ako su redoviti mjesečni prihodi
po članu kućanstva od 701,00 do
1.000,00 kuna. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 bodova

c)ako su redoviti mjesečni prihodi
po članu kućanstva do 700,00 kuna. . . . . . 50 bodova.

Članak 15.

Ako više učenika ima jednak broj bodova na ljestvici prvenstva a ne može im se svima dodijeliti učenička naknada, prednost za dodjelu učeničke naknade ima učenik koji ima više bodova po osnovi prosjeka ocjena, a ako im je i prosjek ocjena jednak, prednost ima učenik s nižim mjesečnim prihodom po članu zajedničkog kućanstva. Ako su i mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva jednaki prednost ima učenik koji živi u zajedničkom kućanstvu s više članova, a ako je i broj članova zajedničkog kućanstva jednak prednost će imati učenik višeg razreda srednje škole.

IV. POSTUPAK DODJELE GRADSKE STIPENDIJE ODNOSNO UČENIČKE NAKNADE

1. Natječaj

Članak 16.

(1) Dodjela gradske stipendije odnosno učeničke naknade vrši se putem javnoga natječaja.

(2) Odluku o provedbi natječaja za dodjelu gradske stipendije odnosno učeničke naknade donosi Gradsko poglavarstvo sukladno raspoloživim proračunskim sredstvima za tu namjenu.

(3) Odluka o natječaju za dodjelu gradske stipendije odnosno učeničke naknade sadrži osobito:

- ukupan broj gradskih stipendija koje će Grad Cres po tome natječaju dodijeliti za pojedine godine studija, uz eventualnu naznaku smjera studija ili fakulteta,

- ukupan broj učeničkih naknada koje će Grad Cres dodijeliti po tome natječaju;

- pojedinačni mjesečni iznos gradske stipendije odnosno učeničke naknade;

- naznaku općih uvjeta iz članka 7. i 8. ove odluke za ostvarivanje prava na gradsku stipendiju;

- naznaku općih uvjeta iz članka 13. ove odluke za ostvarivanje prava na učeničku naknadu;

- naznaku kategorije studenata odnosno učenika koji imaju apsolutnu prednost u pravu na dodjelu gradske stipendije odnosno učeničke naknade,

- pretpostavke oslobođenja od povrata, odnosno obveze povrata gradske stipendije,

- pretpostavke nepovratnosti, odnosno obveze povrata učeničke naknade,

- rok za podnošenje prijava i prilozi koji se prilažu uz prijavu,

- adresa na koju se predaju prijave,

- rok za obavijest podnositelja prijave o ishodu natječaja.

(4) Natječaj za dodjelu gradske stipendije odnosno učeničke naknade objavljuje se u riječkome Novom listu, te na oglasnim pločama Grada Cresa i Osnovne škole Frane Petrića Cres.

2. Prijava na natječaj za dodjelu gradske stipendije

Članak 17.

(1) Uz prijavu na natječaj za dodjelu gradske stipendije svaki je student obvezan priložiti:

1. presliku domovnice,

2. uvjerenje o prebivalištu,

3. potvrdu o upisu na fakultet ili visoku školu,

4. dokaz o mjesečnim primanjima svih članova zajedničkoga kućanstva u obliku potvrde poslodavca za članove kućanstva koji ostvaruju prihode od nesamostalnog rada, ili potvrde o visini mirovine za umirovljenike, ili javnobilježnič

ki ovjerene izjave o visini primanja za članove zajedničkog kućanstva koji ostvaruju prihode od samostalnog rada.

(2) Želi li dobiti bodove po ostalim mjerilima za ostvarenje prednosti na ljestvici prvenstva za dodjelu gradske stipendije, uz prijavu na natječaj student treba priložiti i:

- svjedodžbe svih razreda srednje škole ako se radi o studentu upisanom na prvu godinu studija, odnosno potvrdu o uspjehu na ranijim godinama studija ako se radi o studentu viših godina studija,

- potvrde o eventualnim nagradama na natjecanjima u znanju tijekom školovanja.

(3) Ako student uz prijavu na natječaj za dodjelu gradske stipendije do isteka roka za podnošenje prijava ne priloži sve dokumente iz stavka 1. ovoga članka, prijava će se smatrati nepotpunom i neće se razmatrati.

(4) Ako student uz prijavu na natječaj za dodjelu gradske stipendije ne priloži dokumente iz stavka 2. ovoga članka, neće biti bodovan po mjerilima za ostvarenje prvenstva iz članka 10. toč. 1. i 2. i članka 11. toč. 1. ove odluke.

(5) Student - dijete poginuloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ili dijete hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata uz prijavu na natječaj za dodjelu gradske stipendije ne mora dostaviti dokumente iz stavka 1. toč. 4. i stavka 2. ovoga članka, ali je obvezan dostaviti dokaz o statusu djeteta poginuloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata odnosno djeteta hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

3. Prijava na natječaj za dodjelu učeničke naknade

Članak 18.

(1) Uz prijavu na natječaj za dodjelu učeničke naknade svaki je učenik obvezan priložiti:

1. presliku domovnice,

2. uvjerenje o prebivalištu,

3. potvrdu o upisu u srednju školu,

4. dokaz o mjesečnim primanjima svih članova zajedničkoga kućanstva u obliku potvrde poslodavca za članove kućanstva koji ostvaruju prihode od nesamostalnog rada, ili potvrde o visini mirovine za umirovljenike, ili javnobilježnički ovjerene izjave o visini primanja za članove zajedničkog kućanstva koji ostvaruju prihode od samostalnog rada.

(2) Želi li dobiti bodove po ostalim mjerilima za ostvarenje prednosti na ljestvici prvenstva za dodjelu učeničke naknade, uz prijavu na natječaj učenik treba priložiti i:

- prosjek ocjena u svim razredima osnovne škole,

- potvrde o eventualnim nagradama na natjecanjima u znanju tijekom školovanja.

(3) Ako učenik uz prijavu na natječaj za dodjelu učeničke naknade do isteka roka za podnošenje prijava ne priloži sve dokumente iz stavka 1. ovoga članka, prijava će se smatrati nepotpunom i neće se razmatrati.

(4) Ako učenik uz prijavu na natječaj za dodjelu učeničke naknade ne priloži dokumente iz stavka 2. ovoga članka, neće biti bodovan po mjerilima za ostvarenje prvenstva iz članka 14. toč. 1. i 2. ove odluke.

(5) Učenik - dijete poginuloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ili dijete hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata koji se prijavljuje na natječaj za dodjelu učeničke naknade ne mora uz prijavu dostaviti dokumente iz stavka 1. toč. 4. i stavka 2. ovoga članka, ali je obvezan dostaviti dokaz o svojem statusu djeteta poginuloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata odnosno djeteta hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

4. Prikupljanje i obrada prijava

Članak 19.

(1) Prijave na natječaj za dodjelu gradske stipendije odnosno učeničke naknade prikuplja Tajništvo Grada Cresa.

(2) Do isteka roka za podnošenje prijava na natječaj ovlašteni službenik Tajništva Grada Cresa pozvat će podnositelja nepotpune prijave da dopuni svoju prijavu.

(3) Po isteku roka za podnošenje prijava na natječaj Tajništvo Grada Cresa, u suradnji s Upravnim odjelom Grada Cresa, obrađuje sve pristigle prijave, priprema prijedloge ljestvica prvenstva i kompletan spis dostavlja Gradskome poglavarstvu.

5. Odlučivanje o dodjeli gradske stipendije odnosno učeničke naknade

Članak 20.

(1) Gradsko poglavarstvo utvrđuje posebne ljestvice prvenstva za dodjelu:

- gradske stipendije za prvu godinu studija,

- gradske stipendije za više godine studija,

- učeničke naknade.

(2) Istovremeno s utvrđivanjem ljestvica prvenstva, Gradsko poglavarstvo zaključkom utvrđuje studente kojima se dodjeljuje gradska stipendija, odnosno učenike kojima se dodjeljuje učenička naknada.

(3) Ako Gradsko poglavarstvo dodijeli gradsku stipendiju ili učeničku naknadu po odredbi članka 6. ove odluke, to se posebno naznačuje u zaključku iz stavka 2. ovoga članka.

(4) Utvrđene ljestvice prvenstva, zajedno sa zaključkom Gradskoga poglavarstva o dodjeli gradske stipendije odnosno učeničke naknade, istovremeno se objavljuju na oglasnoj ploči Grada Cresa, a po primjerak zaključka Gradskoga poglavarstva o dodjeli gradske stipendije odnosno učeničke naknade dostavlja se svakome podnositelju prijave na njegovu adresu naznačenu u prijavi.

6. Prigovori

Članak 21.

(1) Podnositelj prijave za dodjelu gradske stipendije odnosno učeničke naknade nezadovoljan zaključkom Gradskoga poglavarstva o dodjeli gradske stipendije odnosno učeničke naknade može uložiti prigovor.

(2) Prigovor se podnosi Gradskome poglavarstvu u roku od osam dana od dana kada mu je dostavljen zaključak Gradskoga poglavarstva iz članka 20. stavka 4. ove odluke.

Članak 22.

(1) O prigovoru iz članka 21. ove odluke odlučuje Gradsko poglavarstvo.

(2) Ako Gradsko poglavarstvo utvrdi da je prigovor osnovan pa izmijeni redoslijed na ljestvici prvenstva tako da to utječe na zaključak o dodjeli gradske stipendije odnosno učeničke naknade, ponovit će se postupak objave i dostave iz članka 20. stavka 4. ove odluke.

(3) Ako Gradsko poglavarstvo ocijeni da je prigovor neosnovan, obavijestit će o tome samo podnositelja prigovora, a na oglasnoj ploči Grada Cresa objavit će utvrđenje da je zaključak o dodjeli gradske stipendije odnosno učeničke naknade konačan te će pozvati na sklapanje ugovora studente kojima je dodijeljena gradska stipendija odnosno učenike kojima je dodijeljena učenička naknada.

(4) Ako u roku iz članka 21. stavka 2. ove odluke ne bude prigovora, Tajništvo će Grada Cresa odmah po isteku roka za prigovore objaviti utvrđenje da je zaključak o dodjeli gradske stipendije odnosno učeničke naknade konačan te

će pozvati na sklapanje ugovora studente kojima je dodijeljena gradska stipendija odnosno učenike kojima je dodijeljena učenička naknada.

7. Ugovori

Sklapanje ugovora

Članak 23.

(1) Na osnovi konačnoga zaključka o dodjeli gradske stipendije gradonačelnik će u ime Grada Cresa sa stipendistom sklopiti ugovor o stipendiranju.

(2) Na osnovi konačnoga zaključka o dodjeli učeničke naknade gradonačelnik će u ime Grada Cresa s korisnikom učeničke naknade sklopiti ugovor o isplati učeničke naknade.

Sadržaj ugovora o stipendiranju

Članak 24.

Ugovor o stipendiranju sadrži osobito:

- oznaku ugovornih strana,

- vrijeme i mjesto sklapanja ugovora,

- naznaku da se radi o ugovoru o stipendiranju,

- mjesečni iznos gradske stipendije,

- trajanje ugovora o stipendiranju,

- početak, radoblje i način isplate gradske stipendije,

- obveze stipendista tijekom studija, po završetku studija, odnosno u slučaju prekida studija,

- način prestanka ugovora o stipendiranju,

- posljedice prestanka ugovora o stipendiranju,

- pretpostavke oslobođenja od povrata gradske stipendije,

- pretpostavke nastanka obveze povrata i način povrata isplaćenih iznosa gradske stipendije, uz utvrđenje roka od kojega se zaračunavaju zatezne kamate na dospjeli a nevraćeni iznos gradske stipendije.

Sadržaj ugovora o isplati učeničke naknade

Članak 25.

Ugovor o isplati učeničke naknade sadrži osobito:

- oznaku ugovornih strana, s time da u ime malodobnoga korisnika učeničke naknade ugovor sklapa njegov zakonski zastupnik, a u ugovor se unose i podaci o malodobnome korisniku učeničke naknade; ako korisnik učeničke naknade, malodoban u vrijeme sklapanja ugovora, postane punoljetan tijekom trajanja ugovora, ovlašteni službenik Tajništva Grada Cresa pozvat će ga da supotpiše ugovor na strani korisnika učeničke naknade,

- vrijeme i mjesto sklapanja ugovora,

- naznaku da se radi o ugovoru o isplati učeničke naknade,

- mjesečni iznos učeničke naknade,

- trajanje ugovora o isplati učeničke naknade,

- početak, radoblje i način isplate učeničke naknade,

- obveze korisnika učeničke naknade tijekom školovanja, po završetku školovanja, odnosno u slučaju prekida školovanja,

- način prestanka ugovora o isplati učeničke naknade,

- posljedice prestanka ugovora,

- pretpostavke oslobođenja od povrata učeničke naknade,

- pretpostavke nastanka obveze povrata i način povrata učeničke naknade, uz utvrđenje roka od kojega se zaračunavaju zatezne kamate na dospjeli a nevraćeni iznos učeničke naknade.

8. Mirovanje prava i obveza iz ugovora

Mirovanje prava i obveza iz ugovora o stipendiranju

Članak 26.

(1) Tijekom trajanja ugovora o stipendiranju može, iznimno, nastupiti privremeno mirovanje prava i obveza iz tog ugovora ako stipendist iz objektivnih razloga ne uspije redovito upisati narednu godinu studija (na primjer, zbog bolesti stipendista, ili teške bolesti ili smrti člana uže obitelji stipendista i dr.).

(2) O mirovanju prava i obveza iz ugovora o stipendiranju odlučuje Gradsko poglavarstvo na pisani zahtjev stipendista.

(3) Uz pisani zahtjev iz stavka 2. ovoga članka stipendist treba priložiti dokumente na kojima temelji svoj zahtjev za mirovanje prava i obveza i ugovora o stipendiranju.

(4) Ako Gradsko poglavarstvo odobri zahtjev stipendista, sva prava i obveze iz ugovora o stipendiranju stavljaju se u mirovanje.

(5) Mirovanje prava i obveza iz ugovora o stipendiranju traje u pravilu godinu dana, računajući od dana podnošenja zahtjeva.

Mirovanje prava i obveza iz ugovora o isplati učeničke naknade

Članak 27.

(1) Tijekom trajanja ugovora o isplati učeničke naknade može, iznimno, nastupiti privremeno mirovanje prava i obveza iz tog ugovora ako korisnik učeničke naknade iz objektivnih razloga ne uspije redovito upisati naredni razred srednje škole (na primjer, zbog bolesti korisnika učeničke naknade, ili teške bolesti ili smrti člana uže obitelji korisnika naknade i dr.).

(2) O mirovanju prava i obveza iz ugovora o isplati učeničke naknade odlučuje Gradsko poglavarstvo na pisani zahtjev korisnika naknade.

(3) Uz pisani zahtjev iz stavka 2. ovoga članka korisnik naknade treba priložiti dokumente na kojima temelji svoj zahtjev za mirovanje prava i obveza i ugovora o isplati učeničke naknade.

(4) Ako Gradsko poglavarstvo odobri zahtjev korisnika naknade, sva prava i obveze iz ugovora o isplati učeničke naknade stavljaju se u mirovanje.

(5) Mirovanje prava i obveza iz ugovora o isplati učeničke naknade traje u pravilu godinu dana, računajući od dana podnošenja zahtjeva.

9. Prestanak ugovora

Prestanak ugovora o stipendiranju

Članak 28.

(1) Ugovor o stipendiranju prestaje:

1. uspješnim završetkom studija - posljednjim danom u mjesecu u kojem je stipendist diplomirao;

2. zaključkom Gradskoga poglavarstva:

- ako stipendist ni do konca studenog tekuće godine ne dostavi Tajništvu Grada Cresa potvrdu o upisu u narednu godinu studija odnosno potvrdu o statusu apsolventa - posljednjim danom lipnja tekuće godine,

- ako stipendist bude isključen s fakulteta odnosno visokoškolske ustavnove - danom pravomoćnosti odluke o isključenju,

- ako stipendist bude pravomoćno osuđen za kazneno djelo na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju šest ili više mjeseci - danom stupanja na izdržavanje kazne;

3. jednostranom pisanom izjavom volje stipendista o raskidu ugovora o stipendiranju - danom zaprimanja pisane izjave, ako u toj izjavi nije naveden neki raniji dan;

4. sporazumom ugovornih strana - danom sklapanja sporazuma ako u samome sporazumu nije naveden neki drugi dan;

5. nastupom trajne neizlječive bolesti stipendista - danom dostave pisane potvrde nadležne zdravstvene ustanove,

6. smrću stipendista.

(2) Sporazum o prestanku ugovora o stipendiranju iz stavka 1. točke 4. ovoga članka treba sadržavati i uglavak o načinu i roku povrata gradske stipendije.

Prestanak ugovora o isplati učeničke naknade

Članak 29.

(1) Ugovor o isplati učeničke naknade prestaje:

1. uspješnim završetkom srednjoškolskog školovanja korisnika naknade - posljednjim danom mjeseca u kojem je korisnik naknade položio maturu odnosno završni ispit u srednjoj školi;

2. zaključkom Gradskoga poglavarstva:

- ako korisnik naknade ni do konca rujna tekuće godine ne dostavi Tajništvu Grada Cresa potvrdu o redovitom pohađanju narednoga razreda srednje škole - posljednjim danom svibnja tekuće godine,

- ako korisnik učeničke naknade, malodoban u vrijeme sklapanja ugovora, postane punoljetan tijekom trajanja ugovora pa odbije supotpisati ugovor na strani korisnika naknade - posljednjim danom mjeseca u kojem je korisnik naknade postao punoljetan,

- ako korisnik naknade bude isključen iz srednjoskolske ustanove - danom pravomoćnosti odluke o isključenju,

- ako korisnik naknade bude registriran kao ovisnik opojnih droga - danom saznanja za tu činjenicu na osnovi pisane informacije nadležnoga tijela;

3. jednostranom pisanom izjavom volje zakonskog zastupnika, odnosno samoga punoljetnog korisnika naknade, o raskidu ugovora o isplati učeničke naknade - danom zaprimanja pisane izjave ako u toj izjavi nije naveden neki raniji dan;

4. sporazumom ugovornih strana - danom sklapanja sporazuma, ako u samome sporazumu nije naveden neki drugi dan;

5. nastupom trajne neizlječive bolesti korisnika naknade - danom dostave pisane potvrde nadležne zdravstvene ustanove,

6. smrću korisnika naknade.

(2) Sporazum o prestanku ugovora o isplati učeničke naknade iz stavka 1. točke 4. ovoga članka treba sadržavati i uglavak o načinu i roku povrata učeničke naknade, odnosno o razlozima oslobođenja od povrata učeničke naknade.

V. PRETPOSTAVKE ZA OSLOBAĐANJE OD POVRATA, ODNOSNO ZA POVRAT I NAČIN POVRATA GRADSKE STIPENDIJE

1. Pretpostavke za oslobađanje od povrata gradske stipendije

Članak 30.

Stipendist koji je uredno završio studij oslobađa se povrata stipendije:

1. ako na području Grada Cresa, ili na drugome području na poslovima od interesa za Grad Cres, zasnuje radni odnos koji potraje onoliko vremena koliko je stipendist primao gradsku stipendiju, ili kraće vrijeme ako do prestanka radnog odnosa ne dođe krivicom ili na zahtjev stipendista;

2. ako u roku od godinu dana po završetku studija:

- bez svoje krivice ne uspije na području Grada Cresa zasnovariti radni odnos na neodređeno vrijeme u zvanju i stupnju školske spreme koje je stekao završetkom studija,

- upiše postdiplomski studij, ili sklopi ugovor o radu ili ugovor o volontiranju na sveučilištu, državnom zavodu, znanstvenom institutu, ili zdravstvenoj ustanovi,

- ugovorno stupi u vježbenički status u ministarstvu, ili Uredu državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji, ili na trgovačkom sudu u ili općinskom sudu;

3. ako nastupe okolnosti iz članka 28. stavka 1. točke 5., ili točke 6. ove odluke.

2. Pretpostavke za povrat gradske stipendije

Članak 31.

Obveza povrata primljenih iznosa gradske stipendije nastupa pod pretpostavkama iz članka 28. stavka 1. točke 2., 3. ili 4. ove odluke.

3. Način povrata gradske stipendije

Članak 32.

(1) Povrat ukupnog iznosa primljenog na ime gradske stipendije bivši stipendist dužan je vratiti Gradu Cresu u roku koji odredi Gradsko poglavarstvo.

(2) Gradsko poglavarstvo, na zahtjev bivšeg stipendista, može odobriti povrat isplaćenog iznosa gradske stipendije u obrocima i u roku koji ne može biti duži od ukupnoga broja mjeseci u kojima je efektivno trajala isplata gradske stipendije tome bivšem stipendistu.

(3) Ako bivši stipendist ne ispoštuje rok iz stavka 1., odnosno stavka 2. ovoga članka, Grad Cres zatražit će putem suda povrat isplaćenih iznosa gradske stipendije s pripadajućima kamatama.

VI. PRETPOSTAVKE ZA OSLOBAĐANJE OD POVRATA ODNOSNO ZA POVRAT I NAČIN POVRATA UČENIČKE NAKNADE

1. Pretpostavke za oslobođenje od povrata učeničke naknade

Članak 33.

Korisnik učeničke naknade oslobađa se povrata učeničke naknade ako uredno završi srednju školu, ili ako tijekom školovanja nastupe okolnosti iz članka 29. stavka 1. točke 5., ili točke 6. ove odluke.

2. Pretpostavke za povrat učeničke naknade

Članak 34.

Obveza povrata primljenih iznosa učeničke naknade nastupa pod pretpostavkom iz članka 29. stavka 1. točke 2. ili točke 3. ove odluke.

3. Način povrata učeničke naknade

Članak 35.

(1) Povrat ukupnog iznosa primljenog na ime učeničke naknade bivši korisnik naknade dužan je vratiti Gradu Cresu u roku godinu dana od dana prestanka ugovora o isplati učeničke naknade.

(2) Gradsko poglavarstvo, na zahtjev bivšeg korisnika naknade, može odobriti povrat isplaćenog iznosa učeničke naknade u obrocima i u roku koji ne može biti duži od ukupnoga broja mjeseci u kojima je efektivno trajala isplata učeničke naknade tome bivšem korisniku naknade.

 (3) Ako bivši korisnik naknade ne ispoštuje rok iz stavka 1., odnosno stavka 2. ovoga članka, Grad Cres zatražit će putem suda povrat isplaćenih iznosa učeničke naknade s pripadajućima kamatama.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 36.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o uvjetima i načinu dodjele stipendija studentima (»Službene novine« Primorsko-goranske županije, broj 21/97)

Članak 37.

(1) Sva prava i obveze iz ugovora o stipendiranju sklopljenih prije stupanja na snagu ove Odluke izvršavaju se po tim ugovorima.

(2) Stipendisti po ugovorima iz stavka 1. ovoga članka mogu zatražiti od Grada Cresa izmjenu i/ili dopunu važećeg ugovora radi usklađenja s odredbama ove Odluke.

Članak 38.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 011-01/03-1/6

Ur. broj: 2213/02-01-01-04-7

Cres, 26. travnja 2004.

GRAD CRES
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik
Gradskog vijeća
Josip Pope, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=85&mjesto=10002&odluka=14
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr