SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVII. - broj 57. Ponedjeljak, 28. prosinca 2009.
OPĆINA LOKVE
73

47.

Na temelju članka 35.a u svezi s člankom 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (»Narodne novine« broj 91/96, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06, 141/06 i 146/08), članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 i 129/05) i članka 36. Statuta Općine Lokve (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 33/09) na 6. sjednici 22. prosinca 2009. godine Općinsko vijeće Općine Lokve donijelo je

ODLUKU
o raspolaganju i upravljanju zemljištem
u vlasništvu Općine Lokve

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se način, uvjeti i postupak prodaje i drugi oblici raspolaganja zemljištem u vlasništvu Općine Lokve.

Izuzetno od odredbe prethodnog stavka ovog članka način, uvjeti i postupak davanja u zakup javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Općine Lokve uređuje se posebnom Odlukom.

Način, uvjeti i postupak prodaje i drugi oblici raspolaganja zgradama, stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu Općine Lokve uređuje se posebnom Odlukom.

Članak 2.

Građevinskim zemljištem smatra se zemljište unutar i izvan građevinskog područja, koje je izgrađeno ili dokumentom prostornog uređenja namijenjeno za građenje građevina, građenje i uređenje javnih površina, a nalazi se unutar granica Općine Lokve.

Članak 3.

Nositelj vlasničkih prava nad građevinskim zemljištem u vlasništvu Općine Lokve je Općinski načelnik.

PRIPREMA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Članak 4.

Zemljište se priprema za građenje građevina i uređenje javnih površina kojih je investitor Općina te za prodaju i osnivanje prava građenja na zemljištu.

Priprema zemljišta obuhvaća: izradu i donošenje dokumenata prostornog uređenja, ishođenja akata za provedbu dokumenata prostornog uređenja, izradu i provedbu parcelacijskog elaborata, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa (otkup zemljišta, izvlaštenje i drugo) kao i druge radnje za pripremu građenja ili uređenja zemljišta.

Članak 5.

Priprema zemljišta financira se iz sredstava proračuna Općine Lokve te iz drugih izvora određenih zakonom.

OBLICI RASPOLAGANJA GRAĐEVINSKIM ZEMLJIŠTEM

Članak 6.

Zemljište na kojemu ima pravo vlasništva, Općina prodaje odnosno istim na drugi način raspolaže temeljem javnog natječaja, ako zakonom i ovom odlukom nije drugačije određeno.

Javni natječaj provodi se za:

1. Prodaju zemljišta

a) za građenje građevine,

b) za formiranje (uređenje) građevne čestice (okućnice) na kojoj je izgrađena građevina,

c) za formiranje (uređenje) građevne čestice, na kojoj je Općina uknjižena kao suvlasnik odnosno vlasnik dijela novoformirane građevne čestice,

d) za usklađenje (legalizaciju) građevina izgrađenih na zemljištu u vlasništvu Općine Lokve,

2. Zamjenu zemljišta

3. Osnivanje prava građenja

4. Zakup zemljišta (regulirano posebnom Odlukom)

5. Osnivanje (ustanovljavanje) prava služnosti i drugih stvarnih tereta.

Članak 7.

Odredba članka 6. ove Odluke ne primjenjuje se na slučajeve kada pravo vlasništva na zemljištu u vlasništvu Općine stječe Republika Hrvatske i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravne osobe u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske odnosno pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Općine, ako je to u interesu i cilju općeg gospodarskog i socijalnog napretka stanovnika Općine.

Na zahtjev vlasnika zemljišta odnosno građevine, Općina će, bez provođenja natječaja prodati zemljište u svom vlasništvu i to:

- osobi kojoj je dio tog zemljišta potrebno za formiranje neizgrađene građevinske čestice u skladu s lokacijskom dozvolom ili detaljnim planom uređenja, ako taj dio ne prelazi 20% planirane građevne čestice

- osobi kojoj je to zemljište potrebno za formiranje izgrađene građevne čestice u skladu s detaljnim planom uređenja ili lokacijskom dozvolom, a nedostaje joj do 20% površine planirane građevne čestice

- osobi koja je na tom zemljištu, bez građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta nadležnog tijela, izgradila građevinu za stalno stanovanje, pod uvjetom da je građevina izgrađena u skladu s prostornim planom te ako se vlasnik građevine obveže da će u roku od godine dana od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora ishoditi odgovarajući akt kojim stječe pravo građenja.

Članak 8.

Odluku o raspisivanju i provođenju natječaja donosi Općinski načelnik Općine Lokve, uz uvjet (za prodaju zemljišta) da pojedinačna vrijednost nekretnine ne prelazi 0,5% iznosa prihoda bez primitaka ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se odlučuje o utvrđivanju pokretnina i nekretnina. U suprotnom odluku donosi Općinsko vijeće Općine Lokve.

Odluka iz prethodnog stavka ovog članka objavljuje se u tisku.

Natječaj je otvoren najmanje 8 dana računajući od dana objave u tisku.

Članak 9.

Tekst Odluke objave natječaja sadrži:

1. Uvjete javnog natječaja:

- pravo sudjelovanja na javnom natječaju,

- visina i način plaćanja jamčevine,

- način i rok podnošenja ponuda,

- mjerila za odabir najpovoljnije ponude.

2. Podatke o zemljištu:

- oznaku i površinu zemljišne čestice,

- podatke o lokaciji,

- opis opremljenosti zemljišta.

3. Podatke o cijeni:

- početnu cijenu,

- iznos pripadajućih stvarnih troškova pripreme zemljišta,

- način i rok plaćanja cijene.

4. Podatke za sklapanje ugovora:

- rok za sklapanje ugovora,

- bitne elemente ugovora,

- rok za gradnju,

- uvjete za raskid ugovora.

5. Posebne uvjete.

U tisku se može objaviti skraćeni oblik Odluke iz prethodnog stavka koji sadrži način i rok podnošenja ponuda, mjerilo za odabir najpovoljnije ponude, oznaka i površina zemljišne čestice te početnu cijenu, uz obvezno objavljivanje proširenog teksta na web stranici Općine Lokve te oglasnoj ploči Općine Lokve.

Članak 10.

Pismena prijava na natječaj mora sadržavati:

1. dokaz o plaćenoj jamčevini,

2. preslika osobne iskaznice ukoliko je ponuditelj fizička osoba,

3. presliku rješenja o upisu u sudski registar za pravne osobe odnosno obrtni registar,

4. visinu ponuđene cijene po m2 zemljišta odnosno nekretnine,

5. adresu prebivališta, odnosno sjedišta,

6. broj tekućeg računa za fizičke osobe, odnosno žiro računa za pravne osobe zbog povrata jamčevine.

Članak 11.

Natječaj provodi radno tijelo (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo broji najmanje 3 člana.

Članove povjerenstva imenuje Načelnik.

Članak 12.

Povjerenstvo otvara pristigle ponude te utvrđuje slijedeće:

- da li ponuda ispunjava uvjete iz natječaja

- iznos ponude

Povjerenstvo utvrđuje najpovoljnijeg ponuditelja prema visini ponuđene cijene uz uvjet da su ispunjeni svi uvjeti iz natječaja te većinom glasova svih članova Povjerenstva donosi prijedlog odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja donosi Općinski načelnik koji s najpovoljnijim ponuditeljem sklapa ugovor o kupoprodaji.

Članak 13.

O postupku otvaranja ponuda vodi se zapisnik u koji se unose podaci o vlasniku, zemljištu, mjestu i vremenu otvaranja ponuda, imenu i prezimenu članova povjerenstva, početnom iznosu cijene zemljišta, sudionicima natječaja, podnesenim ponudama, obavijesti o povlačenju odnosno odustajanju, primjedbe natjecatelja, konačno postignutoj cijeni zemljišta te odabranom kupcu.

Članak 14.

Nakon provedenog natječaja zainteresiranim natjecateljima na njihov se zahtjev uručuje preslika zapisnika iz prethodnog članka ove Odluke.

Članak 15.

Visinu jamčevine određuje Općinski načelnik odlukom o raspisivanju natječaja i ista ne može biti manja od 10% od ukupno određene početne cijene zemljišta odnosno nekretnine.

Jamčevina koju su položili natjecatelji čije ponude nisu prihvaćene vratit će im se nakon završetka natječaja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana potpisivanja ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem.

Ukoliko najpovoljniji ponuditelj u roku od 15 dana od dana poziva na sklapanje ugovora istog ne potpiše, Općinski načelnik donosi odluku o sklapanju ugovora s prvim slijedećim najpovoljnijim ponuditeljem.

Iznos jamčevine najpovoljnijeg ponuditelja uračunava se u kupoprodajnu cijenu zemljišta.

Ukoliko najpovoljniji ponuditelj odustane od sklapanja ugovora o kupoprodaji zemljišta, odnosno ne postupi po odredbi članka 10. stavka 1. točke 6. ove Odluke, iznos jamčevine mu neće biti vraćen.

Članak 16.

Općinski načelnik može utvrditi mogućnost plaćanja kupoprodajne cijene s odgodom plaćanja od 90 dana, ako se radi o plaćanju putem realizacije kredita poslovne banke.

Članak 17.

Ugovor o kupoprodaji zemljišta sklapa se u pisanom obliku i mora sadržavati:

1. Naznaku ugovornih strana,

2. Oznaku i površinu zemljišta, odnosno nekretnine,

3. Podatke o opremljenosti zemljišta, odnosno nekretnini,

4. Iznos cijene zemljišta, rok i način plaćanja,

5. Rok za gradnju,

6. Uvjete za raskid Ugovora,

7. Mjesto i vrijeme sklapanja ugovora.

CIJENA ZEMLJIŠTA

Članak 18.

Prodajna cijena zemljišta sastoji se od cijene zemljišta i rente.

Prodajna cijena zemljišta izražava se u eurima a plaća se u kunama po srednjem tečaju HNB na dan plaćanja.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, u slučaju dvojbe o tržišnoj vrijednosti određenog zemljišta, prodajna cijena zemljišta utvrđuje se na temelju procjene ovlaštenog sudskog vještaka odgovarajuće struke.

Osim prodajne cijene, kupac odnosno investitor dužan je platiti i pripadajuće stvarne troškove pripreme zemljišta iz članka 4. ove Odluke.

Kod prodaje zemljišta sukladno članku 6. stavak 2. točka 1.d) i članku 7. stavak 2. podstavak 3. ove odluke prodajna cijena zemljišta uvećava se za 20%.

Ukoliko se natječaj provodi na zahtjev zainteresirane osobe, u početnu cijenu mogu se uračunati i troškovi objave javnog natječaja.

Članak 19.

Utvrđuje se početna cijena zemljišta po m2 kako slijedi:

1.Građevinsko zemljište:

- u I. zoni 13,60 eur/m2

- u II. zoni 12,30 eur/m2

- u III. zoni 10,20 eur/m2

- u IV. zoni 8,20 eur/m2

2. Vrt-okućnica 9,50 eur/m2

3. Oranica 7,50 eur/m2

4. Livada 4,70 eur/m2

5. Šuma-pašnjak 3,40 eur/m2

6. Neplodno 2,00 eur/m2

Članak 20.

Renta je dodatna vrijednost zemljišta nastala urbanizacijom, ulaganjem i opremanjem zemljišta komunalnom i drugom infrastrukturom, položajnim i drugim pogodnostima određenog zemljišta.

Visina rente iz stavka 1. ovog članka određuje se ovisno o zoni i namjeni građevinskog zemljišta po m2 građevinskog zemljišta.

Članak 21.

Utvrđuje se iznos rente po m2 građevinskog zemljišta, ovisno o zoni u kojoj se nalazi građevinsko zemljište, kako slijedi:

I. zona 15,00 eur/m2

II. zona 13,60 eur/m2

III. zona 10,90 eur/m2

IV. zona 8,20 eur/m2

Članak 22.

Zone za obračun prodajne cijene zemljišta su sljedeće:

I. zona: obuhvaća građevinsko područje naselje Lokve (N4/1), ugostiteljsko-turistička naselja u Gorskom Raju (T4/1,T4/2 i T4/3), ugostiteljsko turističko naselje Zelin Mrzlovodički (T4/5), Mrzla Vodica (T4/6), ugostiteljsko- turistička građevina Mrzla Vodica (T1/1) i ugostiteljsko- turističko naselje Gorski Raj (T2), ugostiteljsko-turistička građevina motel »Jezero« (T1/2), građevinsko područje Kamp pod Špićunkom (T3) i građevinsko područje Sljeme (T1/3).

II. zona: obuhvaća sva ostala građevinska područja naselja Lokve i to: građevinsko područje naselja Lokve (N4/2 i N4/3) i naselje Homer i dio naselja G. Raj (N3/1), naselje Sljeme (N5/1 i N5/2), Pod Tisovac, Mrzla Vodica i Zelin Mrzlovodički.

III. zona: obuhvaća građevinsko područje naselja Sopač (N/6) i Lazac Lokvarski (N3/3, N8/1, N8/2, N8/3, N8/4 i N8/5).

IV. zona: obuhvaća građevinska zemljišta koja su važećim dokumentom prostornog uređenja Općine Lokve predviđena kao gospodarsko-poslovne zone (K) kao i zemljišta za izgradnju infrastrukture.

OSTALI OBLICI RASPOLAGANJA ZEMLJIŠTEM

Članak 23.

Na zemljištu u svom vlasništvu Općina Lokve može osnovati pravo građenja u korist druge osobe radi gradnje građevina uz uvjet da se time ne ograničavaju ili ugrožavaju interesi Općine.

Pod interesom Općine u smislu stavka 1. ovog članka smatra se i interes trgovačkih društava, ustanova i drugih subjekata u vlasništvu ili suvlasništvu Općine ili pravnih subjekata u državnom vlasništvu.

Pravo građenja osniva se ugovorom između Općine Lokve, kao vlasnika zemljišta i nositelja prava građenja na rok duži od 10 godina.

Rok na koji se osniva pravo građenja, kao i visinu naknade za isto donosi Općinski načelnik.

Na postupak osnivanja prava građenja odgovarajuće se primjenjuju odredbe ove Odluke koje uređuju postupak prodaje nekretnina.

Članak 24.

Na sadržaj, prometnost, zaštitu i prestanak prava građenja primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje vlasništvo i druga stvarna prava.

Članak 25.

Na zemljištu u vlasništvu Općine Lokve ugovorom se može osnivati služnost u korist vlasnika određene druge nekretnine, kao i nositelja prava građenja na njoj ili u korist određene osobe.

Ugovorom se utvrđuje pravo Općine Lokve da ukine osnovanu služnost prije isteka roka na koji je služnost osnovana, ako služnost izgubi svoju razumnu svrhu.

Odluku o osnivanju prava stvarne služnosti na nekretninama u vlasništvu Općine daje Općinski načelnik uz slijedeće uvjete:

- da je to nužno za odgovarajuće korištenje povlasne nekretnine

- da se time bitno ne ograničava korištenje nekretnine u vlasništvu Općine (poslužne nekretnine).

Pravila iz stavka 3.ovog članka primjenjuju se i kod odlučivanja o zasnivanju osobne služnosti.

Ugovor o zasnivanju služnosti zaključuje se na rok duži od 10 godina.

Visinu naknade za osnovanu služnost te rok utvrđuje Općinski načelnik posebnom odlukom.

Članak 26.

Iznimno od odredbe članka 25. stavak 6. ove Odluke, za zasnivanje prava služnosti na zemljištu u vlasništvu Općine u korist pravnih osoba u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Općine ne plaća se naknada.

Članak 27.

Za građenje građevina i uređenje javnih površina kojih je investitor Općina kao i za pripremu zemljišta radi njegove prodaje ili osnivanja prava građenja Općina može kupiti zemljište.

Odluku o kupnji donosi Općinski načelnik na temelju pisane ponude prodavatelja (vlasnika) i obrazloženog prijedloga upravnog tijela Općine.

Članak 28.

Na zemljištu na kojem je u zemljišnim knjigama kao vlasnik upisana Općina, Općina će dopustiti uknjižbu prava vlasništva u korist druge osobe, pod sljedećim uvjetima.

- da je zemljište stekla u vlasništvo, na korištenje i u posjed na temelju valjanog pravnog osnova,

- ako je na zemljištu izgrađena građevina, da je ista izgrađena na temelju valjanog pravnog osnova te

- da ima zakonit, istinit i pošten posjed.

Upis prava vlasništva u zemljišne knjige u smislu stavka 1. ovog članka, Općina će dozvoliti i osobi koja dokaže neprekinuti niz izvanknjižnih stjecanja zemljišta (nekretnine) od knjižnog prednika do sebe.

U svrhu upisa prava vlasništva u zemljišne knjige, Općina i osoba iz stavka 1. i 2. ovog članka sklopit će sporazum o prijenosu prava vlasništva koji sadrži tabularnu izjavu.

Članak 29.

Na zemljištu na kojem je u zemljišnim knjigama kao vlasnik upisana Općina, a koje je u postupku određivanja zemljišta za redovnu uporabu postojeće stambene građevine pred nadležnim tijelom, uz suglasnost Općine, utvrđeno kao nužno zemljište za uporabu postojeće stambene zgrade, Općina će dopustiti uknjižbu prava vlasništva u korist vlasnika stanova odnosno(su)vlasnika postojeće stambene zgrade.

U svrhu upisa prava vlasništva u zemljišne knjige, Općina i osobe iz stavka 1. ovog članka sklopit će sporazum o prijenosu prava vlasništva koji sadrži tabularnu izjavu.

Članak 30.

Zemljište u svom vlasništvu Općina može ugovorom opteretiti osnivanjem stvarnih tereta.

Sadržaj stvarnog tereta je činidba na koju korisnik ima pravo na teret vrijednosti zemljišta koje se opterećuje.

ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 31.

Na sva pitanja koja nisu uređena odredbama ove Odluke primjenjuju se odgovarajuće odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te odredbe drugih zakona i pravnih propisa kojima se uređuje pitanje raspolaganja nekretninama.

Članak 32.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 944-01/09-01/01

Ur. broj: 2112-02/01-09-1

Lokve, 22. prosinca 2009.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOKVE

Predsjednik

Boris Jajaš, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=651&mjesto=51316&odluka=47
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr