SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVII. - broj 31. Petak, 7. kolovoza 2009.
GRAD MALI LOŠINJ
12

55.

Na temelju članka 32. Statuta Grada Malog Lošinja (»Službene novine PGŽ« broj 26/09), Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja, na sjednici održanoj dana 4. kolovoza 2009. godine, donijelo je sljedeću

ODLUKU
o postavi urbane opreme na području
Grada Malog Lošinja

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovom Odlukom definiraju se smjernice uređenja i opremanje javnih površina i ostalih površina koje graniče s javnim površinama, poslovnih prostora te izgled oznaka i uređaja čija je svrha oglašavanje, a nalaze se u svim naseljima i dijelovima naselja na području Grada Malog Lošinja.

Članak 2.

(1) U ovoj Odluci pojedini pojmovi imaju slijedeće značenje:

1. Tenda je samostojeći objekt koji služi za zaštitu od sunca i vremenskim nepogoda, a na podnu površinu je pričvršćen metalnim nosačima.

2. Fasadna tenda je objekt koji služi za zaštitu od sunca, a pričvršćena je na glavno pročelje. Može biti pomična ili fiksna i niti jednim svojim dijelom ne dodiruje podnu površinu.

3. Suncobran je samostojeći objekt koji služi za zaštitu od sunca.

Članak 3.

(1) Korisnici poslovnih prostora koji se nalaze na području navedenom u čl. 1 ove Odluke, ukoliko imaju tendu, fasadnu tendu ili suncobran dužni su uklopiti iste u slijedeće uvjete:

1. Tende, suncobrani i fasadne tende poslovnih prostora unificiraju se u boji, obliku i materijalu. Materijal je isključivo akrilno platno i monokroman.

Površinska masa materijala za suncobrane je 220 g/m2, a za tende i fasadne tende je 295 g/m2. Visina stalka sunco

brana iznosi 340 cm, a visina tendi do sljemena tende je max 400 cm.

Visina između poda ili podesta i ruba tende, suncobrana i fasadne tende iznosi najmanje 2,0 m.

Boja tende, suncobrana i fasadnih tendi utvrđuje se prema naseljima i to:

- Mali Lošinj - sve ulice osim ulice Sv. Martin i predjela Čikat: bež boja, jednobojno bez uzoraka;

- Mali Lošinj - Sv. Martin: sinje plava-svjetlo siva ili plavo-bijela, prugasta;

- Mali Lošinj - Čikat: tonovi zelene jednobojna ili prugasta;

- Veli Lošinj - grad: kamenobijela i bež boja, jednobojna ili prugasta;

- Veli Lošinj - Rovenska: sinje plava-svjetlo siva, prugasta;

- Nerezine: tonovi boje breskve ili terakota-boja breskve, prugasta;

- Osor: žuto-oker, jednobojna ili prugasta;

- Susak: plava, bež ili kameno siva, jednobojna ili prugasta;

- Unije, Artatore, Ilovik: plava, prljavo bijela, jednobojna ili prugasta;

- Punta Križa, Belej, Ćunski, Ustrine: maslinasto zelena, kameno bijela, jednobojna ili prugasta.

Suncobrani moraju biti jednobojni, a tende mogu biti jednobojne ili prugaste.

2. Nagib tenda, suncobrana i fasadnih tendi iznosi 12o. Suncobrani i tende postavljaju se samo unutar korištene javne površine, te se pri tome ne zadire u gabarite susjednog, drugog prostora ili prostora druge namjene.

3. Tende se izvode samo kao dvostrešne, monovolumne konstrukcije koje su za podlogu pričvršćene sa dva metalna nosača koji su antikorozivno zaštićeni, a mogu biti samo metalni, iste boje kao tenda. Nosači se mogu metalnim vijcima pričvrstiti za podlogu. Metalna ploča koja prianja uz podlogu mora biti od nehrđajućeg materijala. Ne dozvoljava se zatvaranje vertikalnih stranica tendi.

4. Suncobran je kvadratnog ili pravokutnog oblika (dimenzije od 200x200, 300x300, 350x350, 350x400 do max 400x400 cm). Nosivi stup je promjera 12 cm i izrađen je od drva smreke ili bora. Suncobran se postavlja u stalak od pločevine od nehrđajućeg materijala. Ne dozvoljava se pričvršćivanje stalaka u podnu podlogu.

5. Fasadne tende se pričvršćuju na glavnom uličnom pročelju radi zaštite od sunca poslovnog prostora odnosno izloga. Ne dozvoljava se bilo kakvo zatvaranje fasadnih tendi.

Članak 4.

(1) Nakon isteka perioda korištenja javne površine po ugovoru o privremenom korištenju javne površine, korisnik je dužan s javne površine ukloniti tendu zajedno s nosivom konstrukcijom te dovesti javnu površinu u prvobitno stanje o svom trošku.

(2) Nakon isteka ugovora o korištenju poslovnog prostora korisnik je dužan s pročelja ukloniti fasadnu tendu zajedno s nosivom konstrukcijom te dovesti pročelje u prvobitno stanje o svom trošku.

Članak 5.

(1) Natpis s nazivom poslovnog prostora izvodi se u dvije varijante:

a) kao ispisivanje naziva poslovnog prostora na ovjesu tende, fasadne tende i/ili suncobrana, štampanim slovima tamnosmeđe boje maksimalne visine slova 12 cm. Rubni ovjes tende, suncobrana i fasadne tende je ravnog uzorka i visine 19 cm,

b) ukoliko poslovni prostor nema fasadnu tendu, može istaknuti natpis iznad ulaza pojedinačnim slovima maksimalne veličine 20x30 cm, od željeza ili bronce.

Moguće je istovremeno isticanje obje varijante.

(2) Natpisi od pojedinačnih slova postavljaju se u širini otvora ili ukoliko poslovni prostor ima više otvora na pročelju, može se postaviti iznad otvora u sredinu pročelja. Moguć je i natpis na drvenoj ploči.

Članak 6.

(1) Državne ustanove, društva i tvrtke koje imaju unificirani i/ili registrirani logo izuzimaju se od odredbi članka 5. ove Odluke.

Članak 7.

(1) Natpis s nazivom kulturne ustanove, spomenika kulture ili najava kulturnih događanja, izvodi se na čvrstom - akrilnom platnu sinje plave boje sa zlatno-žutim slovima, sa zupčastim završetkom u Velom Lošinju i Osoru, a sa kapičastim završetkom u Malom Lošinju i ostalim mjestima, postavljeno na mjedenim nosačima.

Članak 8.

(1) Ne dozvoljava se isticanje reklamnih naziva ili logotipa.

(2) Zabranjeno je postavljanje svih plastičnih, neonskih i konzolno postavljenih reklama te naziva poslovnih prostora.

Članak 9.

(1) Terase ugostiteljskih objekata moraju biti opremljene stolovima i stolicama od prirodnih materijala ili metala.

(2) Na terasama ugostiteljskih objekata se ne dozvoljava postavljanje plastičnih stolova i stolica, te stolova i stolica (klupa) od masivnog drveta.

Članak 10.

(1) Posude s ukrasnim biljem na javnim površinama i ostalim površinama koje graniče s javnim površinama u Malom Lošinju i svim ostalim naseljima na području Grada Malog Lošinja, moraju biti od terakote, osim u Osoru, gdje moraju biti tipa kamenice oblikom i bojom.

(2) Posude s ukrasnim biljem na ugostiteljskim terasama postavljaju se isključivo unutar korištene javne površine. Maksimalna visina posuda je do 50,00 cm.

(3) Ne dozvoljava se ugostiteljske terase ograđivati drvenim, metalnim, betonskim ili zelenim ogradama.

Članak 11.

(1) Ne dozvoljava se postavljanje šankova na javnu površinu i ostale površine koje graniče s javnim površinama.

II. NADZOR

Članak 12.

(1) Nadzor nad provođenjem ove Odluke obavlja komunalno redarstvo.

(2) Obvezuje se komunalno redarstvo da sve pravne i fizičke osobe koje se ne pridržavaju odredbi ove Odluke, a koje koriste javnu površinu evidentira i o istom obavijesti Gradonačelnika.

(3) Gradonačelnik se obvezuje da prilikom slijedećeg provođenja postupka dodjele javnih površina korisnicima poslovnih prostora iz prethodnog stavka, ne dodjeli javnu površinu na korištenje dok isti ne postupe u skladu sa odredbama ove Odluke.

 (4) Pravnim i fizičkim osobama koje ne koriste javnu površinu, a postavljanjem urbane opreme krše odredbe ove Odluke, ista će se ukloniti te će biti pozvani da podmire sve troškove uklanjanja.

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 13.

(1) Pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u poslovnim prostorima ili koriste javnu površinu, a nalaze se na području navedenom u čl. 1. ove Odluke, dužni su uskladiti se sa svim odredbama ove Odluke najkasnije do 30. 4. 2010. godine.

Članak 14.

(1) Prethodno navedene odredbe koje reguliraju smjernice uređenja prostora odnose se pored korisnika poslovnih prostora, na sve privatne osobe koje bi eventualno došle u priliku da koriste javnu površinu na području navedenom u čl. 1. ove Odluke.

Članak 15.

(1) Za tumačenje odredbi ove Odluke nadležan je Upravni odjel za komunalni sustav, urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Članak 16.

(1) Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 350-01/09-01/33

Ur. broj: 2213/01-01-09-4

Mali Lošinj, 4. kolovoza 2009.

GRAD MALI LOŠINJ
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik
Anto Nedić, prof., v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=625&mjesto=10005&odluka=55
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr