SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVII. - broj 10. Petak, 20. ožujka 2009.
GRAD RIJEKA
3B2 EDGAR HTML from PONIKVE 108..112

62.

Na temelju odredbi Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (»Narodne novine« broj 29/02 i 63/07), odredbi Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 6/08) i članka 61. Statuta Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 23/01, 4/02, 13/02, 3/05, 9/05, 17/06 - pročišćeni tekst, 8/07 i 44/07) Poglavarstvo Grada Rijeke, na sjednici 17. ožujka 2009. godine, donijelo je

PROGRAM
depozitnog kreditiranja gospodarskih subjekata
na području Grada Rijeke i subvencioniranja kamatne stope u funkciji razvoja gradskog turizma i proizvodnje
u 2009. godini

I. CILJ PROGRAMA

Članak 1.

Cilj ovoga Programa je pružanje financijske potpore gospodarskim subjektima koji namjeravaju ostvariti investicijske projekte u funkciji razvoja gradskog turizma i poticanja proizvodnje (razvojni krediti) te pružanje pomoći poduzetnicima u proizvodnoj djelatnosti kako bi u uvjetima recesije opstali na tržištu i zadržali postojeći broj zaposlenih (krediti za trajna obrtna sredstva).

Ostvarenje cilja iz stavka 1. ovoga članka, omogućit će se beskamatnim deponiranjem sredstava i to u visini iznosa 1/ 3 odobrene kreditne linije iz ovoga Programa te neposrednim subvencioniranjem kamatne stope sukladno uvjetima utvrđenim u ovom Programu.

Subvencije kamatne stope po ovom Programu dodjeljuju se sukladno propisima o potporama male vrijednosti, a njihova se dopuštenost ocjenjuje na osnovi Odluke o objavljivanju pravila o potporama male vrijednosti (»Narodne novine« 45/07).

II. KORISNICI PROGRAMA

Članak 2.

Korisnici ovoga Programa mogu biti subjekti malog gospodarstva utvrđeni Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (»Narodne novine« broj 29/02 i 63/07) koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

- da su u cijelosti u privatnom vlasništvu,

- da imaju sjedište na području grada Rijeke (u daljnjem tekstu: Grad),

- da su u prethodnoj godini ostvarili više od 50% prihoda od proizvodnje (proizvodni poduzetnici) ili da namjeravaju realizirati projekte u funkciji razvoja gradskog turizma na području Grada (projekti u funkciji gradskog turizma).

Članak 3.

Gospodarski subjekti koji se sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o objavljivanju pravila o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje smatraju poduzetnicima u teškoćama, ne mogu biti korisnici ovoga Programa.

III. IZVRŠITELJI PROGRAMA

Članak 4.

Izvršitelji ovoga Programa su BKS Bank d.d. iz Rijeke (u daljnjem tekstu: Banka) i Odjel gradske uprave za poduzetništvo (u daljnjem tekstu: Odjel).

Banka kao izvršitelj Programa:

. osigurava kreditnu liniju od 3.000.000,00 kuna (slovima: trimilijunakuna),

. odobrava korisnicima kredite temeljem prethodnog odobrenja Odjela ili Povjerenstva.

Odjel kao izvršitelj Programa:

. obavlja promociju Programa, upućuje javni poziv poduzetnicima iz Programa te obavlja ostale administrativno-tehničke poslove u svrhu operativne provedbe Programa,

. daje prethodna odobrenja po zahtjevima za kredite za proizvodne programe,

. prati broj zaposlenih kod korisnika kredita i prema potrebi daje pisani nalog za ukidanje subvencije kamatne stope,

. sukladno propisima o državnim potporama i potporama malih vrijednosti, izvještava korisnika potpore da mu je dodijeljena potpora male vrijednosti i izvještava Agenciju za zaštitu tržišnog nadmetanja o dodijeljenoj potpori male vrijednosti,

. vodi evidenciju o dodijeljenim potporama po pojedinim korisnicima potpore.

IV. SREDSTVA PROGRAMA

Članak 5.

Sredstva Grada za provedbu ovoga Programa iznose 1.000.000,00 kuna (slovima: milijunkuna), i ista će se temeljem ugovora sa Bankom, beskamatno i sukcesivno deponirati na račun Banke.

Banka će osnovati kreditni fond za provedbu ovoga Programa u iznosu od 3.000.000,00 kuna (slovima: trimilijunakuna) i odobravati kredite iz tog fonda sukladno uvjetima utvrđenim ovim Programom.

V. UVJETI KREDITA

1. Opći uvjeti

Članak 6.

Opći uvjeti korištenja kredita utvrđuju se kako slijedi:

. najviši iznos kredita može iznositi 300.000 kuna (slovima: tristotisućakuna), a u iznimnim slučajevima i više (ako poduzetnik to zatraži te dodatno obrazloži i odgovarajućim dokazima opravda svoj zahtjev),

. kamatna stopa je fiksna i iznosi 6,3% godišnje, time da će kamatnu stopu dodatno subvencionirati Grad za 1,5 %, tako da krajnja stopa za korisnika kredita iznosi 4,8%,

. jednokratnu naknadu Banci za obradu kredita koja iznosi 1,00% na odobreni iznos kredita korisnik kredita plaća unaprijed,

. krediti se ne mogu koristiti za kupovinu dionica i udjela u trgovačkim društvima, ulaganja u kockarnice, kladionice i igračnice, ulaganja u vrijednosnice, financiranje ekološki neprihvatljivih projekata, refinanciranje postojećih kredita i refundaciju investicija iz prijašnjih godina,

. ukupan rok povrata kredita iznosi do pet godina, a unutar tog roka je poček do jedne godine,

. rok iskorištenja kredita je šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu.

2. Dodatni uvjeti za razvojne kredite

Članak 7.

Kredit se može koristiti samo za nabavu osnovnih sredstava sukladno ponuđenom programu, od čega se najviše 40% iznosa kredita može koristiti za obrtna sredstva u funkciji investicije (za poduzetnike u sustavu PDV-a, 22% za PDV prilikom nabave osnovnih sredstava i 18% doznakom na žiro-račun korisnika kredita, a za poduzetnike koji nisu u sustavu PDV-a doznakom na žiro-račun korisnika kredita).

Dio sredstava namijenjenih za nabavu osnovnih sredstava, Banka će doznačiti na račun dobavljača ili izvršitelja usluga na osnovi ovjerene situacije, predračuna, računa ili ugovora o isporuci ili kupnji.

3. Dodatni uvjeti za kredite za trajna obrtna sredstva

Članak 8.

Korisnik kredita je dužan do konačne otplate kredita zadržati broj zaposlenih.

Ako korisnik kredita smanji broj zaposlenih u razdoblju otplate kredita, Grad će donijeti odluku o ukidanju odobrene subvencije kamatne stope, koja se primjenjuje od dana njezina donošenja.

Za potrebe praćenja broja zaposlenih, poduzetnik je dužan uz zahtjev za kredit dostaviti presliku zadnjeg R-S obrasca te presliku obrasca za siječanj u svakoj godini dok traju obveze po odobrenom kreditu iz ovoga Programa.

VI. NAČIN PROVEDBE PROGRAMA

Članak 9.

Za vrijeme trajanja Programa, Odjel raspisuje javni poziv do iskorištenja sredstava te zaprima zahtjeve za kredit i subvenciju kamatne stope.

Zahtjev se podnosi na propisanom obrascu. Uz zahtjev se prilaže odgovarajuća dokumentacija koja je utvrđena u obrascima.

Korisnik je dužan, osim zahtjeva, dostaviti i izjavu o eventualno korištenim državnim potporama i potporama malih vrijednosti (neovisno o izvoru i instrumentu).

Odjel ocjenjuje dopuštenost potpore (subvencije kamatne stope) sukladno propisima o potporama male vrijednosti te pozitivno ocjenjene zahtjeve priprema za donošenje prethodnih odluka o kreditu.

VII. DONOŠENJE PRETHODNIH ODLUKA O KREDITU I SUBVENCIJI KAMATE

Članak 10.

Prethodnu odluku o kreditu i subvenciji kamatne stope temeljem zahtjeva poduzetnika s programom u funkciji gradskog turizma donosi Povjerenstvo za donošenje prethodnih odluka (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo se sastoji od pet članova i istog broja zamjenika, a čine ga predstavnici:

- Odjela,

- BKS Bank d.d.,

- Turističke zajednice Grada Rijeke,

- Obrtničke komore Primorsko-goranske županije - Udruženja obrtnika Rijeke,

- Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Rijeka.

Svaki član Povjerenstva ima jedan glas.

Sjednice Povjerenstva saziva član Povjerenstva koji je predstavnik Odjela.

Povjerenstvo može valjano odlučivati ako je sjednici nazočna većina svih članova Povjerenstva.

Odluke o dodjeli kredita donose se većinom od najmanje tri glasa.

Članak 11.

Prethodnu odluku o kreditu i subvenciji kamatne stope temeljem zahtjeva poduzetnika s programom u funkciji proizvodnje donosi Odjel.

VIII. KONAČNA ODLUKA O KREDITU

Članak 12.

Nakon dobivene prethodne pozitivne odluke o kreditu u smislu članka 10. i 11. ovoga Programa, korisnik Programa ima pravo od BKS Bank d.d. zatražiti kredit, pri čemu je dužan priložiti dokumentaciju prema zahtjevu Banke.

Konačnu odluku o kreditu donosi Banka.

IX. DONOŠENJE ODLUKE O SUBVENCIJI

Članak 13.

Ocjenu dopuštenosti potpore iz ovoga Programa daje Odjel, a odluku o dodjeli potpore (subvencije kamatne stope) donosi Poglavarstvo Grada nakon donošenja konačne odluke o kreditu iz članka 12. ovoga Programa.

X. POSEBNA ODREDBA

Članak 14.

Ovaj Program traje do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. prosinca 2009. godine.

Sredstva koja Grad deponira na račun Banke, vraćaju se u Proračun Grada nakon isteka vremena odobrenog kredita iz ovoga Programa.

XI. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 15.

Ovaj Program stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 022-05/09-01/18-144

Ur. broj: 2170/01-10-30-09-1

Rijeka, 17. ožujka 2009.

POGLAVARSTVO GRADA RIJEKE

Predsjednik Poglavarstva
mr. sc. Vojko Obersnel, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=604&mjesto=51000&odluka=62
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr