SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVI. - broj 29. Petak, 25. srpnja 2008.
OPĆINA KOSTRENA
3B2 EDGAR HTML from PONIKVE 108..112

24.

Na temelju točke 7.2. Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006. - 2010. (»Narodne novine« broj 114/06) i članka 12. Statuta Općine Kostrena (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 22/01, 5/ 02, 20/02 i 4/06) Općinsko Vijeće Općine Kostrena, na sjednici održanoj dana 17. srpnja 2008. godine, donijelo je

ODLUKU
o osnivanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova
Općine Kostrena

OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom osniva se Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Općine Kostrena (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) te se utvrđuje djelokrug rada, broj i postupak izbora članova, način utjecaja na rad Općinskog vijeća Općine Kostrena u postupku donošenja odluka i drugih akata od neposrednog interesa za ravnopravnost spolova, način financiranja rada i programa Povjerenstva, te druga pitanja od značenja za rad Povjerenstva.

Članak 2.

Povjerenstvo je radno i savjetodavno tijelo Općinskog Vijeća Općine Kostrena i osniva se s ciljem promicanja ravnopravnosti među spolovima u javnom i društvenom životu Općine Kostrena.

SASTAV POVJERENSTVA

Članak 3.

Povjerenstvo ima pet članova koje imenuje i razrješava Općinsko vijeće na prijedlog Odbora za izbor i imenovanje.

Dva člana/ice Povjerenstva imenuju se iz reda članova Općinskog vijeća, dok se ostali imenuju iz reda nevladinih udruga, nezavisnih stručnjaka iz područja djelokruga rada Povjerenstva ili građana.

IZBOR ČLANOVA POVJERENSTVA

Članak 4.

Postupak izbora, pokreće Općinsko vijeće Općine Kostrena objavom poziva u javnom glasilu, a rok za podnošenje prijava ne može biti kraći od 15 dana od dana objave poziva.

Prijava se podnosi Odboru za izbor i imenovanje u pisanom obliku. Prijava mora biti obrazložena odnosno iz prijave mora biti razvidno da kandidat/kinja pozna problematiku koja spada u djelokrug Povjerenstva.

Kandidate za članove Povjerenstva predlažu članovi Općinskog vijeća, radna tijela Općinskog vijeća Općine Kostrena, Poglavarstvo Općine Kostrena, nevladine udruge i pravne osobe sa sjedištem na području Primorsko-goranske županije, s tim da predloženi kandidat/kinja imaju prebivalište na području Općine Kostrena.

Članak 5.

Konstituirajuću sjednicu saziva predsjednik/ca Općinskog vijeća u roku od 30 dana od dana imenovanja članova/ca Povjerenstva.

Predsjednika/cu i potpredsjednika/cu Povjerenstva biraju članovi/ice Povjerenstva na konstituirajućoj sjednici Povjerenstva.

Predsjednik/ca i potpredsjednik/ca biraju se javnim glasovanjem.

Za predsjednika/cu odnosno potpredsjednika/cu izabran je kandidat/kinja koji dobije većinu glasova nazočnih članova/ica pod uvjetom da je sjednici nazočna većina članova/ica Povjerenstva.

MANDAT ČLANOVA POVJERENSTVA

Članak 6.

Mandat člana/ice Povjerenstva je četiri godine, računajući od dana imenovanja i vezuje se uz izborno razdoblje Općinskog vijeća.

Članu/ici Povjerenstva mandat prestaje prije isteka mandata ako podnese ostavku danom dostave pisane ostavke, ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen/a na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od 6 mjeseci, danom pravomoćnosti presude, ako mu bude pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta, odnosno ograničena poslovna sposobnost, danom pravomoćnosti sudske odluke i smrću.

Odluku o razrješenju donosi Općinsko vijeće.

DJELOKRUG RADA POVJERENSTVA

Članak 7.

U okviru svoga djelokruga Povjerenstvo:

- raspravlja o pitanjima značajnima za rad Povjerenstva;

- raspravlja o pitanjima iz djelokruga rada Općinskog vijeća Općine Kostrena koji su od interesa za ravnopravnost spolova;

- predlaže Općinskom vijeću Općine Kostrena donošenje odluka, programa i drugih akata od značenja za unapređivanje ravnopravnosti spolova na području Općine Kostrena;

- predlaže Općinskom vijeću Općine Kostrena raspravu o pojedinim pitanjima od značenja za unapređivanje ravnopravnosti spolova na području Općine Kostrena, te način rješavanja navedenih pitanja;

- daje mišljenje Općinskom vijeću Općine Kostrena prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od osobitog značenja za unaprjeđivanje ravnopravnosti spolova na području Općine Kostrena;

- sudjeluje u izradi i praćenju provedbe lokalnog programa za promicanje ravnopravnosti spolova;

- potiče i provodi trajne i sustavne radnje radi uklanjanja svih oblika spolne diskriminacije i podizanja svijesti javnosti o potrebi stvaranja jednakih mogućnosti za žene i muškarce;

- potiče i predlaže posebne mjere za donošenje planova djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova;

- potiče i predlaže mjere za smanjenje nezaposlenosti i uklanja sve oblike diskriminacije žena na tržištu rada i potiče mjere za razvoj ženskog poduzetništva,

- potiče i predlaže uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena u predstavničkom i izvršnom tijelu vlasti u gradu, u radnim tijelima i upravnim odborima na lokalnoj razini;

- prati i predlaže mjere za uklanjanje svih oblika nasilja uz unapređenje zaštite žrtava obiteljskog nasilja;

- potiče i predlaže mjere zdravstvene i socijalne sigurnosti, te mjere za učinkovitiji sustav prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih bolesti;

- predlaže Općinskom vijeću Općine Kostrena financijski plan radi ostvarivanja programa rada Povjerenstva;

- po potrebi poziva predstavnike Općinskog vijeća na sjednice Povjerenstva;

- predlaže i druge mjere od značaja za ravnopravnost spolova sukladno nacionalnoj politici.

NAČIN RADA POVJERENSTVA

Članak 8.

Povjerenstvo održava redovite sjednice najmanje jedanput u tri mjeseca.

Sjednice Povjerenstva saziva i njima predsjedava predsjednik Povjerenstva.

Predsjednik Povjerenstva je dužan sazvati izvanrednu sjednicu Povjerenstva na prijedlog najmanje 1/3 članova Povjerenstva.

Članak 9.

Povjerenstvo donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici nazočna većina članova Povjerenstva.

Član Povjerenstva koji je neposredno osobno zainteresiran za donošenje odluke o nekom pitanju može sudjelovati u raspravi o tom pitanju ali je izuzet od odlučivanja.

Smatra se da je član Povjerenstva neposredno osobno zainteresiran za donošenje odluka o nekom pitanju, ako se odluka odnosi na projekt u kojemu osobno sudjeluje ili sudjeluje pravna osoba u kojoj on ima udio u vlasništvu.

Članak 10.

Povjerenstvo predstavlja i zastupa predsjednik Povjerenstva.

Članak 11.

Povjerenstvo donosi poslovnik o svom radu.

Poslovnik o radu Povjerenstva donosi većinom glasova svih članova Povjerenstva.

Poslovnikom o radu pobliže se uređuje način rada Povjerenstva te način i izbor predsjednika/ce i zamjenika/ ce predsjednika Povjerenstva u skladu sa Zakonom i Odlukom o osnivanju Povjerenstva.

Članak 12.

Povjerenstvo donosi program rada za mandatno razdoblje i podnosi ga na odobrenju Općinskom Vijeću najkasnije tri mjeseca od početka mandatnog razdoblja.

Program rada Povjerenstva donosi se većinom glasova svih članova Povjerenstva.

Izvješće o realizaciji programa podnosi se Općinskom vijeću do kraja mjeseca ožujka za proteklu kalendarsku godinu.

Članak 13.

Ukoliko se programom rada Povjerenstva za provedbu planiranih aktivnosti predviđa potreba osiguranja financijskih sredstava, sredstva se sukladno Zakonu i na temelju financijskog plana osiguravaju u Proračunu Općine.

Program rada Povjerenstva Općine Kostrena iz stavka 1. ovoga članka odobrava Općinsko Vijeće Općine Kostrena.

SREDSTVA ZA RAD POVJERENSTVA

Članak 14.

Općina Kostrena osigurava financijska sredstva za provedbu prihvaćenog Programa rada Povjerenstva.

Članak 15.

Članovi Povjerenstva ne primaju naknadu za svoj rad.

Članovi/ce Povjerenstva imaju pravo na naknadu troškova vezanih za rad u Povjerenstvu sukladno odredbama Odluke o utvrđivanju naknade za rad vijećnika Općinskog vijeća, članova Općinskog poglavarstva i članova stalnih radnih tijela (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 2/03).

Članak 16.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Povjerenstva obavlja Upravni odjel za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Kostrena.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Iznimno od odredbe iz čl. 6. st. 1. Odluke, mandat članova/ica Povjerenstva izabranih u mandatnom razdoblju 2005.-2009. traje do isteka navedenog mandatnog razdoblja, odnosno najduže 6 mjeseci nakon konstituiranja novog saziva Općinskog vijeća.

Članak 18.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/08-01/3

Ur. broj: 2170-07-01-08-23

Kostrena, 17. srpnja 2008.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE KOSTRENA

Predsjednik
Sanjin Vrkić, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=567&mjesto=51221&odluka=24
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr