SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVI. - broj 29. Petak, 25. srpnja 2008.
GRAD RIJEKA
3B2 EDGAR HTML from PONIKVE 108..112

113.

Na osnovi članka 22. Odluke o uređenju prometa na području Grada Rijeke (»Službene novine PGŽ« Primorsko-goranske županije broj 3/05, 51/06 i 6/08), Poglavarstvo Grada Rijeke, na sjednici 22. srpnja 2008. godine, donijelo je

OPĆE UVJETE
o načinu naplate parkiranja na javnom parkiralištu

Članak 1.

Ovim se Općim uvjetima o načinu naplate parkiranja na javnom parkiralištu (u daljnjem tekstu: Opći uvjeti) utvrđuje način naplate parkiranja i korištenja javnog parkirališta pod naplatom na području Grada Rijeke, koju obavlja trgovačko društvo RIJEKA PROMET d.d. Rijeka (u daljnjem tekstu: Trgovačko društvo).

Članak 2.

Javno parkiralište može biti stalno ili privremeno te otvoreno ili zatvoreno.

Stalno javno parkiralište je parkiralište na kojem se parkiranje naplaćuje tijekom cijele godine.

Privremeno javno parkiralište je parkiralište sezonskog tipa.

Otvoreno javno parkiralište je parkiralište bez automatske i poluautomatske kontrole ulaza i izlaza.

Zatvoreno javno parkiralište je parkiralište sa automatskom i poluautomatskom kontrolom ulaza i izlaza odnosno kontrolom ulaza i izlaza putem naplatničara.

Parkiranje na javnom parkiralištu može biti s ograničenim ili neograničenim vremenom trajanja parkiranja.

Dopušteno vrijeme parkiranja na javnom parkiralištu s ograničenim vremenom trajanja parkiranja utvrđuje se ovisno o zoni, i to kako slijedi:

- u 0. zoni do 1 sat,

- u I. zoni do 2 sata.

Na javnom parkiralištu u II. zoni te na javnom parkiralištu: Ciottina garaža, javna garaža Dvoranskog plivališta Kantrida, Preluk, Rikard Benčić, Gomila, Delta, Putnička obala i Školjić-Otok, vrijeme trajanja parkiranja nije ograničeno.

Članak 3.

Naplata naknade za parkiranje na javnom parkiralištu obavlja se:

- ručnom naplatom,

- automatski,

- poluautomatski,

- putem GSM operatera.

Ručna naplata razumijeva izdavanje parkirne karte i plaćanje naknade za parkiranje putem naplatničara.

Automatska naplata razumijeva istovremeno preuzimanje i plaćanje parkirne karte putem parkirnog automata.

Poluautomatska naplata razumijeva preuzimanje parkirne karte u automatu, a plaćanje naknade za parkiranje naplatničaru.

Naplata putem GSM operatera razumijeva plaćanje naknade za parkiranje upućivanjem SMS poruke odgovarajućem operateru, koji korisnika parkirališta povratnom SMS porukom obavještava da je plaćanje naknade za parkiranje prihvaćeno.

Članak 4.

Parkirna karta sadrži sljedeće podatke:

- skraćenu oznaku tvrtke Trgovačkog društva koje obavlja naplatu,

- oznaku područja i zone,

- oznaku javnog parkirališta,

- serijski odnosno redni broj parkirnog automata i karte,

- datum izdavanja,

- vrijeme početka parkiranja,

- vrijeme dopuštenog trajanja parkiranja i

- obavijest o načinu isticanja parkirne karte.

Članak 5.

Parkirna karta vrijedi samo za javno parkiralište na kojem je kupljena.

Članak 6.

Parkirna karta odnosno izvadak iz SMS poruka evidentiranih kod odgovarajućeg operatera su dokaz o zaključenom ugovoru o korištenju parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu.

Korisnik parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu obvezan je kupljenu parkirnu kartu vidljivo istaknuti s unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila.

Članak 7.

Korisnik parkirališta čini povredu obveze iz ugovora o parkiranju ako:

a) ne istakne kupljenu parkirnu kartu s unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila u roku od 10 minuta od dolaska na parkiralište, osim ako naknadu za parkiranje plaća putem GSM operatera,

b) ne koristi ispravnu parkirnu kartu,

c) ne koristi javno parkiralište sukladno utvrđenoj prometnoj signalizaciji.

Članak 8.

Za povredu obveze iz ugovora iz članka 7. ovih Općih uvjeta, osim naknade za parkiranje, plaća se ugovorna kazna u iznosu od 80,00 kuna.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovoga članka, korisniku parkiranja koji je počinio povredu obveze iz ugovora o parkiranju utvrđene u članku 7. stavku 1. točki b) ovih Općih uvjeta umjesto ugovorne kazne propisane u stavku 1. ovoga članka naplatit će se ugovorna kazna u visini iznosa određenog za pet sati parkiranja u odnosnoj zoni.

Nalog za plaćanje ugovorne kazne izdaje osoba ovlaštena za kontrolu parkiranja te ga, na odgovarajući način, pričvršćuje na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje ugovorne kazne na način utvrđen u stavku 3. ovoga članka smatra se urednom dostavom, a svako kasnije oštećenje ili uništenje naloga nema utjecaja na valjanost dostavljanja i ne odgađa plaćanje ugovorne kazne.

Korisnik parkiranja ima pravo podnijeti pisani prigovor na nalog za plaćanje ugovorne kazne Sektoru parkirališta Trgovačkog društva (u daljnjem tekstu: Sektor) u roku od 8 dana od dana izdavanja naloga.

Sektor iz stavka 5. ovoga članka je dužan odgovoriti na prigovor u roku od 8 dana od dana primitka prigovora.

Korisnik parkiranja dužan je postupiti po primljenu nalogu i platiti ugovornu kaznu u roku od 8 dana na način naznačen u nalogu, odnosno u roku od 8 dana od dana primitka odgovora na prigovor.

Članak 9.

Ako korisnik parkiranja ne postupi u roku po nalogu izdanom u skladu s člankom 8. ovih Općih uvjeta, dužan je, pored iznosa iz naloga, u roku od daljnjih osam dana platiti trošak opomene po nalogu za plaćanje ugovorne kazne.

Visinu troška iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje Uprava Trgovačkog društva uz suglasnost Nadzornog odbora.

Ako korisnik parkiranja ne postupi sukladno stavku 1. ovoga članka Trgovačko društvo će protiv njega pokrenuti sudski postupak.

Članak 10.

Kontrolu parkiranja vozila na javnom parkiralištu pod naplatom obavlja ovlaštena osoba Trgovačkog društva.

Članak 11.

Korisnikom parkirališta koji podliježe obvezi plaćanja ugovorne kazne zbog povrede odredbi ovih Općih uvjeta smatra se vlasnik vozila evidentiranog u odgovarajućim evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova prema registarskoj oznaci vozila.

Članak 12.

Osobe koje sukladno odredbi članka 15. stavka 3. podstavka 1., 2. i 3. Odluke o uređenju prometa na području Grada Rijeke ne plaćaju naknadu za parkiranje odnosno osobe iz članka 23. Odluke o uređenju prometa na području Grada Rijeke, koje plaćaju povlaštenu naknadu za parkiranje, dužne su s unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila nalijepiti prozirnu uložnicu s uloženom besplatnom odnosno povlaštenom parkirnom kartom.

Izgled, sadržaj i vrijeme važenja parkirne karte iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje Uprava Trgovačkog društva.

Članak 13.

Pravo na povlaštenu parkirnu kartu ima fizička osoba - stanar koja:

- ima prebivalište ili boravište na području na kojem se obavlja naplata parkiranja, što dokazuje osobnom iskaznicom ili uvjerenjem Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o adresi stanovanja i ugovorom o najmu stana ovjerenim od javnog bilježnika.

- ima vozilo registrirano na svoje ime što dokazuje valjanom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu parkirnu kartu ima fizička osoba - invalid rata koja:

- ima status invalida rata što dokazuje rješenjem Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti odnosno Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi,

- ima vozilo registrirano na svoje ime što dokazuje valjanom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu parkirnu kartu ima pravna osoba koja:

- koristi poslovni prostor na području na kojem se obavlja naplata parkiranja, što dokazuje ugovorom o zakupu odnosno izvatkom iz zemljišnih knjiga o vlasništvu poslovnog prostora,

- ima vozilo registrirano na ime pravne osobe što dokazuje valjanom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu parkirnu kartu ima fizička osoba - obrtnik koja:

- koristi poslovni prostor na području na kojem se obavlja naplata parkiranja, što dokazuje ugovorom o zakupu odnosno izvatkom iz zemljišnih knjiga o vlasništvu poslovnog prostora,

- ima vozilo registrirano na svoje ime što dokazuje valjanom prometnom dozvolom.

Fizičkoj osobi iz stavka 1., 2. i 4. ovoga članka može se izdati najviše jedna povlaštena parkirna karta.

Pravnoj osobi iz stavka 3. ovoga članka mogu se izdati najviše tri povlaštene karte.

Fizičkoj osobi iz stavka 5. i pravnoj osobi iz stavka 6. ovoga članka može se, osim povlaštene karte, izdati i neograničeni broj mjesečnih parkirnih karata.

Povlaštena i mjesečna parkirna karta izdat će se korisniku koji nema dospjelih dugovanja prema Trgovačkom društvu s osnova povrede obveza iz ugovora o parkiranju iz članka 7. ovih Općih uvjeta.

Povlaštenu parkirnu kartu korisnik može koristiti isključivo za vozilo za koje je izdana.

Korisnik povlaštene parkirne karte koji parkira vozilo na otvorenom javnom parkiralištu, dužan je postupiti sukladno članku 12. ovih Općih uvjeta.

Članak 14.

Pravo na povlaštenu parkirnu kartu ima i fizička osoba koja koristi vozilo na temelju ugovora o leasingu koja:

- ima prebivalište ili boravište na području na kojem se obavlja naplata parkiranja, što dokazuje osobnom iskaznicom ili uvjerenjem Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o adresi stanovanja i ugovorom o najmu stana ovjerenim od javnog bilježnika,

- ima pravo korištenja vozila na svoje ime, što dokazuje ugovorom o leasingu i valjanom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu parkirnu kartu ima i pravna osoba koja koristi vozilo na temelju ugovora o leasingu koja:

- koristi poslovni prostor na području na kojem se obavlja naplata parkiranja, što dokazuje ugovorom o zakupu odnosno izvatkom iz zemljišnih knjiga o vlasništvu poslovnog prostora,

- ima pravo korištenja vozila na svoje ime što dokazuje ugovorom o leasingu i valjanom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu kartu ima i fizička osoba kojoj je poslodavac dao službeno vozilo na korištenje tijekom 24 sata, pod uvjetom da poslodavac dostavi Trgovačkom društvu izjavu da nema u vlasništu odnosno na korištenju poslovni prostor u zoni naplate.

Članak 15.

Korisnik povlaštene parkirne karte iz članka 13. i 14. ovih Općih uvjeta - fizička osoba ima pravo parkirati vozilo samo unutar područja za koje ima povlaštenu parkirnu kartu, a korisnik povlaštene parkirne karte - pravna osoba ima pravo parkirati vozilo na svim područjima.

Korisnik povlaštene parkirne karte iz stavka 1. ovoga članka nema pravo parkirati vozilo na javnim parkiralištima Žabica i Tržnica, ali ako stanuje odnosno koristi poslovni prostor u ulicama na području javnog parkirališta Tržnica, može vozilo parkirati na području tog parkirališta.

Korisniku povlaštene parkirne karte s područja Centar i Istok koji vozilo želi parkirati isključivo na javnom parkiralištu Delta ili Putničkoj obali, Trgovačko društvo će izdati posebnu parkirnu kartu s kojom vozilo može parkirati samo na tim parkiralištima.

Članak 16.

Na javnom parkiralištu Trg 128. brigade Hrvatske vojske i Trg riječke rezolucije, pravo parkiranja ima samo korisnik koji na adresama: Trg 128. brigade Hrvatske vojske, Trg riječke rezolucije, Ulica Marina Držića, Korzo 18, 18a, 18b, 20, 22a, 22b i 24 ima prijavljeno prebivalište ili boravište (fizička osoba) odnosno sjedište ili ugovor o zakupu poslovnog prostora ovjerenog od javnog bilježnika (pravna osoba i fizička osoba - obrtnik).

Članak 17.

Na javnom parkiralištu na kojem se obavlja naplata kao i na javnom parkiralištu bez naplate može se dati na uporabu rezervirano parkirališno mjesto.

Lokacije i broj rezerviranih parkirališnih mjesta za korisnike iz članka 26. točka 5. Odluke o uređenju prometa na području Grada Rijeke određuje Uprava Trgovačkog društva.

Članak 18.

S korisnikom rezervacije parkirališnog mjesta Uprava Trgovačkog društva zaključuje ugovor o zakupu parkirališnog mjesta.

Trgovačko društvo označava rezervirano parkirališno mjesto prometnom signalizacijom i postavlja element blokade.

Za čuvanje rezerviranog parkirališnog mjesta odgovoran je korisnik.

Članak 19.

Stupanjem na snagu ovih Općih uvjeta prestaju važiti Opći uvjeti o načinu naplate parkiranja na javnom parkiralištu (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 15/05).

Članak 20.

Ovi Opći uvjeti stupaju na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 022-05/08-01/69-121

Ur. broj: 2170-01-10-08-1

Rijeka, 22. srpnja 2008.

POGLAVARSTVO GRADA RIJEKE

Predsjednik Poglavarstva
mr. sc. Vojko Obersnel, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=567&mjesto=51000&odluka=113
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr