SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVI. - broj 29. Petak, 25. srpnja 2008.
GRAD KASTAV
3B2 EDGAR HTML from PONIKVE 108..112

15.

Na temelju članka 19. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 i 129/05), članka 7. Zakona o socijalnoj skrbi (»Narodne novine« broj 73/97, 27/01, 59/01, 82/01 i 103/ 03) i članka 15. Statuta Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 41/04), Gradsko vijeće Grada Kastva, na 33. sjednici održanoj 24. srpnja 2008. godine, donijelo je

ODLUKU
o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi
na području Grada Kastva

Članak 1.

U Odluci o socijalnoj skrbi na području Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 36/ 05 i 2/07) iza članka 4. dodaju se novi članci 4.a, 4.b i 4.c koji glase:

»Članak 4.a

Svaki je građanin dužan brinuti se za zadovoljavanje svojih životnih potreba i potreba osoba koje je po Zakonu ili po drugoj pravnoj osnovi dužan uzdržavati.

Svatko je svojim radom, prihodima i imovinom dužan pridonositi sprječavanju, otklanjanju ili ublažavanju vlastite socijalne ugroženosti, kao i socijalne ugroženosti članova svoje obitelji, posebice djece i drugih članova obitelji koje se ne mogu sami o sebi brinuti.«

Članak 4.b

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu se ostvariti na teret Grada Kastva, ukoliko je Zakonom ili drugim propisom određeno da se ta prava ostvaruju prvenstveno na teret Republike Hrvatske, te drugih pravnih ili fizičkih osoba.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, ako su pojedina prava koja prema ovoj Odluci osigurava Grad Kastav po svojoj visini i po svome opsegu utvrđena u višem iznosu ili u većem obujmu od prava i pomoći koja osigurava Republika Hrvatska odnosno nadležni Centar za socijalnu skrb ili druga pravna ili fizička osoba, Grad Kastav će ta prava osiguravati do visine razlike između visine koju osigurava Centar za socijalnu skrb odnosno ta fizička ili pravna osoba i visine koja je utvrđena ovom Odlukom.

Isto tako, prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu ostvariti samac niti član obitelji koji:

- može sam sebe uzdržavati,

- ne želi tražiti pomoć od osobe koja ga je dužna uzdržavati na temelju propisa o obiteljskim odnosima,

- ne želi ostvariti pomoć putem nadležnog Centra za socijalnu skrb,

- ima u vlasništvu registrirano više od jednog osobnog vozila ili teretno vozilo,

- ima u vlasništvu ili suvlasništvu stan, kuću ili drugi objekt koji ne služi njemu ili članu obitelji za podmirivanje osnovnih stambenih potreba.

Članak 4. c

Smatra se da u smislu članka 4.b ove Odluke osoba može sama sebe uzdržavati ako prihode može ostvarivati prodajom imovine ili davanjem u zakup ili najam imovine koja ne služi njoj ni članovima njezine obitelji za podmirivanje osnovnih životnih potreba.

Samac ili obitelj koji su ostvarili sredstva prodajom imovine ili su darovali svoju imovinu nemaju pravo na pomoć koja se, po ovoj Odluci, ostvaruje temeljem uvjeta prihoda ili socijalnih uvjeta, za razdoblje za koje iznos pomoći odgovara visini osnovice za plaćanje poreza na promet nekretnina utvrđenoj po nadležnom tijelu.

Iznimno od stavka 1. ovog članka, imovina djeteta može se izuzeti od opterećenja ili otuđenja, o čemu odlučuje Centar za socijalnu skrb.

Članak 2.

U članku 12. zadnja alineja mjenja se i glasi:

« - učenik osnovne škole koji nema mogućnost koristiti se školskim autobusom«

Članak 3.

U članku 14. dodaje se stavak 3. koji glasi:

»Ukoliko korisnik prava na pomoć za troškove javnog prijevoza nije sposoban samostalno korisiti se sredstvima javnog prijevoza tada jedan član obitelji (pratitelj) ostvaruje pravo na pomoć za troškove javnog prijevoza.«

Članak 4.

U članku 23. u stavku 1. dodaje se alineja:

» - djeca s posebnim potrebama«

Članak 5.

U člancima 26., 27. i 28. uz kategorije roditelj i staratelj dodaje se kategorija »udomitelj«.

Članak 6.

Članak 26. mijenja se i glasi:

Pravo na pomoć pri boravku djece u jaslicama i vrtiću ostvaruje se subvencijom u namirenju ekonomske cijene cjelodnevnog boravka djece u jaslicama i vrtiću i to:

a) u visini od 100%, ukoliko roditelji, staratelji ili udomitelji djeteta ispunjavaju socijalne ili posebne uvjete,

b) u iznosu od 970,00 kuna, za program cjelodnevnog boravka, ukoliko su roditelji, staratelji ili udomitelji djeteta korisnici doplatka za djecu, odnosno ukoliko su oba roditelja nezaposlena,

Iznimno od prethodnog stavka, pravo na pomoć pri boravku djece u jaslicama koje djeluju na području Grada Kastva ostvaruje se u iznosu od 1.220,00 kuna, ukoliko su roditelji, staratelji ili udomitelji djeteta korisnici doplatka za djecu, odnosno ukoliko su oba roditelja nezaposlena.

Članak 7.

Članak 33. mijenja se tako da glasi:

»Pravo na besplatne udžbenike, ostvaruju učenici srednjih škola koji ne ostvaruju pravo na besplatne udžbenike od strane Ministarstva prosvjete i športa RH te su članovi obitelji koja ispunjava jedan od slijedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) posebne uvjete.«

Članak 8.

Članak 34. mijenja se tako da glasi:

»Pravo na organiziranu prehranu (pučka kuhinja) može ostvariti osoba koja:

- ispunjava uvjet prihoda sukladno ovoj Odluci

- je bolesna i nemoćna (što se dokazuje liječničkom potvrdom)

- živi u obitelji čije su materijalne i socijalne prilike posebno ugrožavajuće (što se utvrđuje socijalnom anamnezom od strane Komisije za utvrđivanje prava na organiziranu prehranu).

Osoba potpuno ili djelomično nesposobna za rad (što se dokazuje pravovaljanim rješenjem nadležnog tijela) ima pravo na organiziranu prehranu ako ispunjava barem dva uvjeta iz prethodnog stavka s time da jedan od njih mora biti uvjet prihoda.

O broju korisnika organizirane prehrane odlučuje Gradsko poglavarstvo po preporuci Komisije za utvrđivanje prava na organiziranu prehranu.«

Komisiju iz stavka 1. ovog članka imenuje Gradsko poglavarstvo.

Članak 9.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 02-05/08-01/5

Ur. broj: 2170-05-01-1-08-12

Kastav, 24. srpnja 2008.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KASTVA

Predsjednik
Dalibor Ćiković, dipl. ing. građ., v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=567&mjesto=51215&odluka=15
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr