SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVI. - broj 20. Ponedjeljak, 2. lipnja 2008.
GRAD RIJEKA
3B2 EDGAR HTML from PONIKVE 108..112

78.

Na temelju članka 35. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (»Narodne novine« broj 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06 i 141/06) i članka 40. Statuta Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 23/01, 4/02, 13/02, 3/05, 9/06,17/06 - pročišćeni tekst, 8/07 i 44/07), Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 29. svibnja 2008. godine donijelo je

ODLUKU
o građevinskom zemljištu

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom uređuje priprema građevinskog zemljišta za gradnju i uređenje, prodajna cijena građevinskog zemljišta te način, uvjeti i postupak prodaje i drugih oblika raspolaganja građevinskim zemljištem u vlasništvu Grada Rijeke (u daljnjem tekstu: Grad).

Odredbe ove Odluke ne primjenjuju se na davanje u zakup javnih površina i drugih nekretnina u vlasništvu Grada za postavljanje privremenih objekata te reklamnih i oglasnih predmeta.

Članak 2.

Građevinskim zemljištem (u daljnjem tekstu: zemljište) smatra se zemljište unutar i izvan građevinskog područja, koje je izgrađeno ili dokumentom prostornog uređenja namijenjeno za građenje građevina i uređenje javnih površina, a nalazi se unutar granica Grada.

Članak 3.

Nositelj vlasničkih ovlasti nad zemljištem u vlasništvu Grada je Poglavarstvo Grada (u daljnjem tekstu: Poglavarstvo).

Članak 4.

U postupku izdavanja rješenja o uvjetima građenja, lokacijske dozvole, potvrde glavnog projekta, rješenja o izvedenom stanju i potvrde izvedenog stanja koji se vodi u Odjelu gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje te u postupku izdavanja lokacijske dozvole i građevinske dozvole koji se vodi u nadležnom ministarstvu, pismeno očitovanje odnosno suglasnost Grada u svezi s mogućnošću ostvarivanja određenog zahvata u prostoru (s prijedlogom oblika i veličine građevne čestice) izdat će Poglavarstvo na prijedlog Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem (u daljnjem tekstu: Odjel).

U cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu u vlasništvu Grada, u tijeku postupka izdavanja rješenja o uvjetima građenja i rješenja o izvedenom stanju koji se vodi u Odjelu gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje, temeljem suglasnosti iz stavka 1. ovoga članka, Grad i podnositelj zahtjeva sklopit će odgovarajući ugovor.

U slučaju kada Poglavarstvo, s obzirom na kratkoću roka, nije u mogućnosti izdati pismeno očitovanje u smislu stavka 1. ovoga članka, pismeno očitovanje izdat će Odjel te o istome bez odlaganja izvijestiti Poglavarstvo.

Članak 5.

U postupku izdavanja rješenja o utvrđivanju građevne čestice koji se vodi u Odjelu gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje, pisano očitovanje odnosno suglasnost Grada (s prijedlogom oblika i veličine građevne čestice) izdat ce Poglavarstvo na prijedlog Odjela.

Kada se očitovanje iz stavka 1. ovoga članka izdaje u postupku izdavanja rješenja o utvrđivanju građevne čestice nužne za redovnu uporabu građevine, suglasnost će se izdati sukladno odredbi članka 58. Odluke o donošenju Prostornog plana uređenja Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 31/03 i 12/05).

II. PRIPREMA ZEMLJIŠTA

Članak 6.

Zemljište se priprema za građenje građevina i uređenje javnih površina kojih je investitor Grad te za prodaju i osnivanje prava građenja na zemljištu.

Priprema zemljišta obuhvaća: izradu i donošenje dokumenata prostornog uređenja, ishođenje akata za provedbu dokumenata prostornog uređenja, izradu i provedbu parcelacijskog elaborata, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa (otkup, zamjena, izvlaštenje i drugo) kao i druge radnje za pripremu građenja ili uređenja na zemljištu.

Članak 7.

Priprema zemljišta financira se iz sredstava Proračuna Grada te iz drugih izvora određenih zakonom.

III. CIJENA ZEMLJIŠTA

Članak 8.

Cijena zemljišta obračunava se po metru kvadratnom zemljišta, a utvrđena je Cjenikom građevinskog zemljišta u jedinstvenom iznosu za cijelo područje Grada.

Članak 9.

Renta je dodatna vrijednost zemljišta nastala urbanizacijom, ulaganjem i opremanjem zemljišta komunalnom i drugom infrastrukturom, položajnim i drugim pogodnostima određenog zemljišta.

Visina rente iz stavka 1. ovoga članka obračunava se po metru kvadratnom zemljišta, ovisno o zoni i namjeni zemljišta, a utvrđena je Cjenikom građevinskog zemljišta.

Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, ako je brutto razvijena površina planirane građevine veća od površine zemljišta, renta se obračunava po metru kvadratnom brutto razvijene površine građevine.

Članak 10.

Prodajna cijena zemljišta sastoji se od cijene zemljišta i rente.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovoga članka, u slučaju dvojbe o tržišnoj vrijednosti određenog zemljišta, prodajna cijena zemljišta utvrđuje se na temelju procjene ovlaštenog sudskog vještaka odgovarajuće struke.

Osim prodajne cijene, kupac odnosno investitor dužan je platiti i pripadajuće stvarne troškove pripreme zemljišta iz članka 6. ove Odluke.

Kod prodaje zemljišta sukladno članku 13. stavku 2. točki 1d.) i članku 15. stavku 2. podstavku 3. ove Odluke, prodajna cijena zemljišta uvećava se za 30%.

Članak 11.

Izuzetno od odredbe članka 10. stavka 1. ove Odluke, za prodaju zemljišta na posebno vrijednim lokacijama unutar bilo koje zone na području Grada, prodajnu cijenu zemljišta utvrđuje Poglavarstvo, na prijedlog Odjela.

Posebno vrijedne lokacije iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje Odjel s obzirom na položajnu pogodnost, komunalnu opremljenost i uređenost, planiranu namjenu, interes tržišta i interes Grada za privođenje zemljišta namjeni.

Članak 12.

Prodajna cijena zemljišta iz članka 13. stavka 2. točke 1.b), 1.c) i 1.d) ove Odluke plaća se odjednom ili obročno, o čemu odluku donosi Poglavarstvo.

Obročno plaćanje prodajne cijene iz stavka 1. ovoga članka odobrava se pod uvjetom da:

- mjesečni obrok iznosi najmanje 350,00 kn,

- najduži rok za isplatu prodajne cijene iznosi 60 mjeseci (5 godina),

- kupac potpisom ugovora na zemljištu (nekretnini) koje je predmet ugovora dozvoli upis založnog prava - hipoteke za iznos prodajne cijene uvećane za kamatu, do isplate ukupne prodajne cijene.

U slučaju obročnog plaćanja, na iznos prodajne cijene obračunava se kamata po stopi koja vrijedi za ugovore o stambenom kreditiranju koju primjenjuje Erste&Steiermarskische bank d.d.

IV. NAČIN, UVJETI I POSTUPAK PRODAJE I DRUGIH OBLIKA RASPOLAGANJA ZEMLJIŠTEM

Članak 13.

Zemljište na kojem ima pravo vlasništva, Grad prodaje odnosno istim na drugi način raspolaže temeljem javnog natječaja, ako zakonom i ovom Odlukom nije drugačije određeno.

Javni natječaj provodi se za:

1. Prodaju zemljišta

a) za građenje građevine,

b) za formiranje (uređenje) građevne čestice (okućnice) na kojoj je izgrađena građevina, sukladno suglasnosti iz članka 4. i 5. ove Odluke ili detaljnom planu uređenja i izrađenom i provedenom parcelacijskom elaboratu,

c) za formiranje (uređenje) građevne čestice, na kojoj je Grad uknjižen kao suvlasnik odnosno vlasnik dijela novoformirane građevne čestice, sukladno suglasnosti iz članka 4. i 5. ove Odluke ili detaljnom planu uređenja i izrađenom i provedenom parcelacijskom elaboratu,

d) za usklađenje (legalizaciju) građevina izgrađenih na zemljištu u vlasništvu Grada Rijeke, sukladno suglasnosti iz članka 4. i 5. ove Odluke ili detaljnom planu uređenja i izrađenom i provedenom parcelacijskom elaboratu.

2. Darovanje zemljišta,

3. Zamjenu zemljišta,

4. Osnivanje prava građenja,

5. Zakup zemljišta,

6. Osnivanje prava služnosti i drugih stvarnih tereta.

Članak 14.

Javni natječaj provodi se prikupljanjem pisanih ponuda.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovoga članka, javni natječaj za prodaju zemljišta iz članka 13. stavka 2. točke 1a.) i 4. ove Odluke može se provesti usmenim nadmetanjem (licitacijom) po odluci Poglavarstva, a sukladno odluci kojom se uređuju uvjeti i postupak javnog natječaja za prodaju građevinskog zemljišta usmenim nadmetanjem.

Članak 15.

Odredba članka 13. ove Odluke ne primjenjuje se na slučajeve kada pravo vlasništva na zemljištu u vlasništvu Grada stječu Republika Hrvatska i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravne osobe u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske odnosno pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada, ako je to u interesu i cilju općeg gospodarskog i socijalnog napretka građana Grada.

Na zahtjev vlasnika zemljišta odnosno građevine, Grad će, bez provođenja javnog natječaja prodati zemljište u svom vlasništvu, i to:

- osobi kojoj je to zemljište potrebno za formiranje neizgrađene građevne čestice u skladu s lokacijskom dozvolom ili detaljnim planom uređenja, ukoliko površina tog zemljišta ne prelazi 20 % površine planirane građevne čestice,

- osobi kojoj je to zemljište potrebno za formiranje izgrađene građevne čestice u skladu s detaljnim planom uređenja,

- osobi koja je na tom zemljištu izgradila građevinu za stalno stanovanje bez građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta, pod uvjetom da je građevina izgrađena u skladu s prostornim planom te ako se vlasnik građevine obveže da će ishoditi rješenje o uvjetima građenja odnosno drugi odgovarajući akt u roku od godine dana od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora.

Članak 16.

Odluku o raspisivanju i provođenju javnog natječaja donosi Poglavarstvo.

Odluka iz stavka 1. ovoga članka objavljuje se u dnevnom tisku, a sadrži osobito:

1. Uvjete javnog natječaja:

- pravo učešća na javnom natječaju,

- visinu i način plaćanja jamčevine,

- način i rok podnošenja ponuda,

- mjerila za odabir najpovoljnije ponude.

2. Podatke o zemljištu:

- oznaku i površinu zemljišne čestice,

- podatke o lokaciji,

- opis opremljenosti zemljišta.

3. Podatke o cijeni:

- početnu cijenu,

- iznos pripadajućih stvarnih troškova pripreme zemljišta,

- način plaćanja cijene.

4. Podatke za sklapanje ugovora:

- rok za sklapanje ugovora,

- bitne elemente ugovora,

- rok za gradnju,

- uvjete za raskid ugovora.

5. Posebne uvjete.

Članak 17.

Javni natječaj iz članka 13. ove Odluke provodi Komisija za provođenje natječaja za prodaju i druge oblike raspolaganja građevinskim zemljištem u vlasništvu Grada, koju imenuje Poglavarstvo.

Komisija se sastoji od predsjednika i dva člana te istog broja zamjenika.

Mandat Komisije traje četiri godine.

Komisija donosi odluke većinom glasova svih članova Komisije.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja donosi Poglavarstvo na osnovu prijedloga Komisije.

Članak 18.

Za građenje na lokacijama na kojima, osim zemljišta u vlasništvu Grada, postoji i zemljište (nekretnina) u vlasništvu druge fizičke ili pravne osobe, radi odabira najpovoljnijeg ponuditelja za sklapanje predugovora provodi se javni natječaj iz članka 13., 14. i 16. ove Odluke.

Predugovorom Grad i najpovoljniji ponuditelj (investitor) uređuju naročito:

a) prava i obveze te rok za sklapanje glavnog ugovora,

b) način i obvezu rješavanja imovinsko-pravne pripreme odnosno imovinsko pravnih odnosa (kupoprodaja, zamjena, izvlaštenje i slično) s trećim osobama koje imaju pravo vlasništva odnosno drugo stvarno pravo na dijelu zemljišta (nekretnina) na lokaciji,

c) pravo investitora na odustanak od predugovora i na raskid predugovora u slučaju objektivne nemogućnosti rješenja imovinsko-pravnih odnosa s trećim osobama,

d) prava i obveze te rokove u svezi gradnje planirane građevine na lokaciji.

Ako je na osnovu sklopljenog predugovora imovinsko- pravna priprema utvrđena kao obveza Grada, ista se smatra dovršenom danom upisa prava vlasništva Grada na svim nekretninama koje su predmet imovinsko-pravne pripreme.

Ako je na osnovu sklopljenog predugovora imovinsko- pravna priprema utvrđena kao obveza investitora, investitor je dužan samostalno i o svom trošku riješiti imovinsko-pravne odnose s trećim osobama, a ista se smatra dovršenom danom upisa prava vlasništva investitora na svim nekretninama koje su predmet imovinsko-pravne pripreme.

Članak 19.

Zemljište u svom vlasništvu Grad može dati u zakup:

1. radi uređenja građevne čestice na kojoj postoji izgrađena građevina u vlasništvu druge osobe, sukladno suglasnosti iz članka 4. i 5. ove Odluke ili detaljnom planu uređenja,

2. radi uređenja i korištenja zemljišta koje graniči s zemljištem (nekretninom) u vlasništvu druge osobe, a nalazi se izvan građevne čestice iz stavka 1. točke 1. ovoga članka,

3. radi korištenja zemljišta za potrebe postojeće privremene građevine koja se koristi u svrhu stanovanja,

4. radi korištenja zemljišta za poljoprivrednu obradu,

5. radi korištenja zemljišta za postavu infrastrukturnih objekata, uređaja i opreme,

6. radi uređenja i korištenja zemljišta kao parkirališnog prostora,

7. radi uređenja i korištenja zemljišta za prodajnu namjenu, otvoreni skladišni prostor i slične namjene.

Na zemljištu koje je predmet zakupa nije dozvoljena gradnja građevina niti izvođenje drugih radova za koje je potrebno ishoditi rješenje o uvjetima građenja, lokacijsku dozvolu i/ili bilo koji drugi akt kojim se odobrava građenje.

Izuzetno od odredbe stavka 2. ovoga članka, na zemljištu koje se daje u zakup u smislu stavka 1. točke 5., 6. i 7. ovoga članka, dozvoljeno je izvođenje građevinskih radova koji su nužni radi privođenje zemljišta namjeni koja je svrha zakupa.

Ako je predmet zakupa dio zemljišne čestice, poseban uvjet javnog natječaja je izrada skice izmjere (iskolčenja) po ovlaštenom geometru.

Članak 20.

Ugovor o zakupu sklapa se na vrijeme od 10 godina.

Ugovorom iz stavka 1. ovoga članka utvrdit će se pravo Grada da jednostrano raskine ugovor kada zakupnik ne koristi zemljište u skladu sa svrhom zakupa te u slučaju potrebe privođenja zemljišta namjeni određenoj dokumentom prostornog uređenja prije isteka vremena trajanja zakupa, uz obvezu zakupnika da sa zemljišta ukloni sve građevine, uređaje i fasade te zemljište preda u posjed Gradu bez prava na naknadu za uložena sredstva ili naknadu štete.

Visina zakupnine utvrđena je Cjenikom građevinskog zemljišta.

Članak 21.

Na zemljištu u svom vlasništvu Grad može osnovati pravo građenja u korist druge osobe, radi gradnje građevina i/ili uređenja javnih površina.

Pravo građenja osniva se ugovorom izmedu Grada kao vlasnika zemljišta (nekretnine) i nositelja prava građenja.

Vrijeme na koje se osniva pravo građenja te visinu naknade za osnovano pravo građenja utvrđuje se odlukom Poglavarstva, na osnovu prijedloga Odjela.

Na postupak osnivanja prava građenja na odgovarajući se način primjenjuju odredbe članka 13., 14., 16., 17. i 18. ove Odluke.

Članak 22.

Na sadržaj, prometnost, zaštitu i prestanak prava građenja primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje vlasništvo i druga stvarna prava.

Članak 23.

Na zemljištu u svom vlasništvu Grad može ugovorom osnivati služnosti u korist vlasnika određene druge nekretnine kao i nositelja prava građenja na njoj ili u korist druge pojedinačno određene osobe.

Ugovor o osnivanju prava služnosti sklapa se na neodređeno vrijeme.

Ugovorom se utvrđuje pravo Grada da ukine osnovanu služnost kada služnost izgubi svoju razumnu svrhu.

Visina naknade za osnovanu služnost utvrđena je Cjenikom građevinskog zemljišta.

Članak 24.

Iznimno od odredbe članka 23. stavka 4. ove Odluke, za osnivanje prava služnosti na zemljištu u vlasništvu Grada u korist pravnih osoba u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada ne plaća se naknada.

Članak 25.

Zemljište u svom vlasništvu Grad može ugovorom opteretiti osnivanjem stvarnih tereta.

Sadržaj stvarnog tereta je činidba na koju korisnik ima pravo na teret vrijednosti zemljišta koje se opterećuje.

Članak 26.

Za građenje građevina i uređenje javnih površina kojih je investitor Grad kao i za pripremu zemljišta radi njegove prodaje ili osnivanja prava građenja Grad može kupiti zemljište.

Odluku o kupnji zemljišta donosi Poglavarstvo na temelju pisane ponude prodavatelja (vlasnika) i obrazloženog prijedloga Odjela.

Članak 27.

Na zemljištu na kojem je u zemljišnim knjigama kao vlasnik upisan Grad, Grad će dopustiti uknjižbu prava vlasništva u korist druge osobe, pod slijedećim uvjetima:

- da je zemljište stekla u vlasništvo, na korištenje i u posjed na temelju valjanog pravnog osnova,

- ako je na zemljištu izgrađena građevina, da je ista izgrađena na temelju valjanog pravnog osnova, te

- da ima zakonit, istinit i pošten posjed.

Upis prava vlasništva u zemljišne knjige u smislu stavka 1. ovoga članka, Grad će dozvoliti i osobi koja dokaže neprekinuti niz izvanknjižnih stjecanja zemljišta (nekretnine) od knjižnog prednika do sebe.

U svrhu upisa prava vlasništva u zemljišne knjige, Grad i osoba iz stavka 1. i 2. ovoga članka sklopiti će sporazum o prijenosu prava vlasništva koji sadrži tabularnu izjavu.

Članak 28.

Na zemljištu na kojem je u zemljišnim knjigama kao vlasnik upisan Grad, a koje je u postupku iz članka 5. ove Odluke utvrđeno kao zemljište za redovnu uporabu postojeće stambene zgrade, Grad će dopustiti uknjižbu prava vlasništva u korist vlasnika stanova odnosno (su)vlasnika postojeće stambene zgrade.

U svrhu upisa prava vlasništva u zemljišne knjige, Grad i osobe iz stavka 1. ovoga članka sklopiti će sporazum o prijenosu prava vlasništva koji sadrži tabularnu izjavu.

Članak 29.

Ministarstvu obitelji, branitelja i Ministarstvu međugeneracijske solidarnosti Grad će ustupiti bez naknade građevinsko zemljište u II., III. i IV. zoni građevinskog zemljišta za potrebe stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, sukladno zakonu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Članak 30.

Cjenik građevinskog zemljišta iz članka 8., 9., 20. i 23. ove Odluke i Opis zona građevinskog zemljišta nalaze se u privitku i čine sastavni dio ove Odluke (Privitak 1. i Privitak 2.).

Članak 31.

Postupci započeti po odredbama Odluke o građevinskom zemljištu (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 6/97, 27/97, 16/99, 12/00, 3/01 - pročišćeni tekst, 1a/02, 10/04, 11/05 i 3/07) u kojima do dana stupanja na snagu ove Odluke nije donesena odluka o raspisivanju i provođenju javnog natječaja iz članka 16. ove Odluke, dovršiti će se prema odredbama ove Odluke.

Članak 32.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/08-01/76

Ur. broj: 2170-01-10-08-2

Rijeka, 29. svibnja 2008.

GRADSKO VIJEĆE GRADA RIJEKE

Predsjednica
Gradskog vijeća
Dorotea Pešić-Bukovac, v.r.

PRIVITAK 1.

C J E N I K
GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

1. Utvrđuje se cijena zemljišta (članak 8. Odluke) u iznosu od 110,00 kn po m2 građevinskog zemljišta na cijelom području grada Rijeke.

2. Utvrđuje se iznos rente (članak 9. Odluke) u kn po m2 građevinskog zemljišta odnosno po m2 brutto razvijene površine građevine kako slijedi:

U slučaju da je namjena prostora različita uzima se razmjeran odnos traženih namjena.

3. Utvrđuje se visina zakupnine (članak 20. Odluke) kako slijedi:

3.1. radi uređenja građevne čestice na kojoj je izgrađena građevina u kn po m2 zemljišta, GODIŠNJE:

ZONA

ZAKUPNINA

Atraktivna

80,00

I.

50,00

II.

35,00

III.

25,00

IV.

20,00

3.2. radi uređenja i korištenja zemljišta koje graniči s zemljištem (nekretninom) u vlasništvu druge osobe, a nalazi se izvan građevne čestice u kn po m2 zemljišta, GODIŠNJE:

ZONA

ZAKUPNINA

Atraktivna

20,00

I.

15,00

II.

10,00

III.

7,00

IV.

5,00

3.3. radi korištenja zemljišta za potrebe postojeće privremene građevine koja se koristi u svrhu stanovanja, u kn po m2 zemljišta GODIŠNJE:

ZONA

ZAKUPNINA

Atraktivna

15,00

I.

10,00

II.

7,00

III.

5,00

IV.

4,00

3.4. u svrhu korištenja zemljišta za poljoprivrednu obradu u kn po m2 zemljišta, GODIŠNJE:

POVRŠINA

ZAKUPNINA

0-200 m2

4,00

PREKO 200 m2

2,00

3.5. radi korištenja zemljišta za postavu infrastrukturnih objekata, uređaja i opreme, u kn po m2 zemljišta, MJESEČNO:

3.6. radi korištenja zemljišta za parkirališni prostor u kn po m2 zemljišta, MJESEČNO:

3.7. radi korištenja zemljišta za prodajnu namjenu, otvoreni skladišni prostor i slične namjene u kn po m2 zemljišta, MJESEČNO:

4. Utvrđuje se visina naknade za osnovanu služnost (članak 23. Odluke) u kn po m2 zauzetog dijela čestice, JEDNOKRATNO kako slijedi:

ZONA

NAKNADA

Atraktivna

50,00

I.

45,00

II.

35,00

III.

30,00

IV.

25,00

5. Utvrđuje se visina naknade za osnovanu služnost u svrhu polaganja i imanja vodova (članak 23. Odluke) u iznosu od 10,00 kn po m2 zauzete površine zemljišta, GODIŠNJE.

PRIVITAK 2.

OPIS ZONA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

ATRAKTIVNA ZONA

Granica atraktivne zone počinje na morskoj obali na zapadnom rubu De Franceschijevog gata kod ulazu u luku, dalje ide preko Trga Žabica, siječe Trpimirovu ulicu i diže se Kapucinskim stubama do Ciottine ulice. Dalje ide istom ulicom do mosta nad prugom. Spušta se na prugu, prati njen pravac do ulaska u tunel (ispod garaže »Autotransa«). Dalje ide parcelom garaže »Autotransa« do Barčićeve. Zatim ide istom ulicom te se diže stubama do Ulice Pomerio. Spušta se Ulicom Pomerio i Ulicom žrtava fašizma do njenog raskršća s Ulicom Aldo Collonello i Agatićevom ulicom. Dalje ide Ulicom Aldo Collonello do Školjića. Nastavlja se pročeljem zgrada na Školjiću, do Ulice Fiumara. Dalje ide Fiumarom i zapadnom obalom Mrtvog kanala do Jelačićeva trga. Ide uz Jelačićev trg do Ribarske ulice i nastavlja se istom ulicom do njezinog raskršća s Ulicom Ivana Zajca i Wenzelovom. Nastavlja zatim Wenzelovom do raskršća s Verdijevom. Ide Verdijevom ulicom, siječe Ulicu Riva boduli, ide do mora i morskom granicom do točke početka opisa atraktivne zone.

I. ZONA:

Granica I. zone počinje na obali južno od svjetionika na Mlaci i ide Industrijskom ulicom do raskršća sa Zvonimirovom ulicom. Diže se istočnim krakom ulice Podmurvice do Vukovarske ulice. Spušta se Vukovarskom ulicom i nastavlja dijelom Ulice Viktora Cara Emina do raskršća s Cambierijevom i Ulicom Josipa Završnika. Ide Ulicom Josipa Završnika do raskršća s Ulicom Nikole Cara gdje se spušta dijelom Ulice Nikole Cara te prelazi na Ulicu 1. maja. Diže se dijelom Ulice 1. maja do njenog raskršća s Ulicom Fućkovo. Ide Ulicom Fućkovo do njenog raskršća s Ulicom Stjepana Vidulića. Nastavlja se istom ulicom do raskršća sa Stubama Marka Remsa. Ide dijelom Stubama Marka Remsa do raskršća sa Ulicom Ljudevita Matešića. Ide zatim cijelom dužinom Ulice Ljudevita Matešića do raskršća sa Ulicom Ivana Rendića te se spušta dijelom iste ulice do raskršća sa Ulicom Moše Albaharija i Ive Marinkovića. Nastavlja se dijelom Ulice Ive Marinkovića te se penje prostorom istočno od zgrade Osnovne škole »Brajda« do Omladinske ulice. Dalje ide dijelom Omladinske ulice do raskršća s Laginjinom ulicom. Spušta se Laginjinom ulicom do raskršća sa Šetalištem Vladimira Nazora. Nastavlja se cijelom dužinom Šetalištem Vladimira Nazora. Dalje ide prostorom iznad Vodovodne ulice (i paralelno s njom) obuhvaćajući sve izgrađene objekte podno stjenovitog usjeka do objekta broj 41 u Vodovodnoj ulici. Siječe tok Rječine i spušta se njenom istočnom obalom nizvodno do objekta broj 20 u Ružićevoj ulici. Ide dalje uz sjeverno pročelje istog objekta gdje siječe Ulicu Franje Račkog. Ide Ulicom Franje Račkog do broja 58. Diže se uz Bošket do objekta broj 4 i nastavlja se prirodnom granicom iznad objekata od broja 58 do broja 26 u Ulici Franje Račkog gdje siječe Trsatske stube Petra Kružića. Trsatskim stubama Petra Kružića spušta se do njihovog sjecišta sa željezničkom prugom. Nastavlja se željezničkom prugom prema Pećinama te prati prugu do nadvožnjaka na raskršću Strossmayerove ulice i Kumičićeve ulice. Spušta se Stubama trinaestorice streljanih do njihovog spoja na Šetalište XIII. divizije. Ide Šetalištem XIII. divizije do raskršća s Ulicom Janka Polića Kamova. Nastavlja se malim dijelom Jadranskom magistralom i spušta se do morske granice obuhvaćajući sve pripadajuće objekte. Nastavlja morskom granicom od istoka na zapad do početne točke I. ZONE.

I. ZONI pripada i područje koje počinje u Brodogradilištu »3. maj« ide dalje Pulskom ulicom do njenog raskršća s ulicama Liburnijska i Istarska. Nastavlja se Istarskom ulicom do raskršća s Ljubljanskom cestom i Opatijskom cestom. Dalje ide cijelom dužinom Opatijskom cestom te obuhvaća plato uvale Preluk duž stjenovitog usjeka do granice Grada Rijeke s granicom Grada Opatije na ulici Pavlovac te se granicom spušta do morske obale. Nastavlja morskom granicom prema istoku do početne točke u Brodogradilištu »3. maj«.

I. ZONI pripada i područje koje počinje od Ulice Put Bože Felkera kod zgrade broj 14 gdje se spušta u smjeru Ulice Slavka Krautzeka istočnom granicom parcela objekata u Šenoinoj ulici, siječe Ulicu Slavka Krautzeka i ide na zapad obuhvaćajući objekte i parcele uz Ulicu Slavka Krautzeka i Ulicu fra Serafina Schona, siječe Ulicu fra Serafina Schona i prati parcelu crkve (ogradni zid) s

njene južne strane do Šetališta Joakima Rakovca. Dalje ide duž Šetališta Joakima Rakovca do objekta čitaonice, ide južnom granicom parcele objekta čitaonice na zapad, obuhvaća objekte u Ulici Petra Zrinskog do objekta broj 17, siječe Ulicu Petra Zninskog i obuhvaća Trsatsku gradinu. Ide na sjever te sa sjeverne strane do Glavinićeve ulice, zatim Glavinićevom ulicom do raskršća sa Ulicom Bože Felkera i dalje Ulicom Bože Felkera do početne točke.

I. ZONI pripada i područje koje počinje kod raskršća Liburnijske i Zametske ulice, nastavlja Zametskom ulicom na zapad do raskršća Hegedušićeve ulice i Ulice Ivana Lupisa, diže se Hegedušićevom ulicom do raskršća sa Crnčićevom ulicom, ide na istok Crnčićevom ulicom do stambenog niza te se spušta uz stambeni niz u Crnčićevoj ulici (kućni brojevi 1.- 9). Dalje ide južnom stranom stambenog niza do Ulice Krnjevo i stepenicama se spušta na početnu točku.

I. ZONI pripada i područje koje počinje na raskršću Ulice Bože Vidasa i Ulice Avelina Turaka. Diže se Ulicom Avelina Turaka do objekta zdravstvene stanice, ide ispod parcele zdravstvene stanice i osnovne škole, te se penje do Ulice Ivana Ćikovića Belog. Spušta se Ulicom Ivana Ćikovića Belog do raskršća sa Ulicom Bože Vidasa te se vraća Ulicom Bože Vidasa do početne točke.

II. ZONA:

Granica II. ZONE počinje sa zapadne strane na granici Grada Rijeke s Gradom Opatija u Ulici Pavlovac, nastavlja granicom Grada Rijeke i Grada Opatija te Grada Rijeke i Općine Matulji prema sjeveru do željezničke pruge, ide sjevernim rubom pruge do granice Grada Rijeke s Gradom Kastav. Nastavlja se dalje granicom Grada Rijeke i Grada Kastva do Ulice Kurirski put na istočnom dijelu naselja Srdoči. Spušta se Ulicom Kurirski put, ulicom Markovići do zgrade broj 13 te istočnim dijelom naselja Srdoči do raskršća Ulica Mate Lovraka i Gustava Krkleca. Nastavlja dijelom Ulice Gustava Krkleca prema jugu i dalje do Ulice Ante Modrušana, siječe ulicu i nastavlja prema jugu do istočnog ruba Ulice Tina Ujevića te u smjeru zaobilaznice do čvora Diračje obuhvaćajući naselje Blečići. Ide dalje zaobilaznicom u smjeru istoka iznad naselja Zapadni Zamet, do naselja Lenci gdje napušta zaobilaznicu, ide u smjeru sjevera do Ulice Ante Mandića, siječe ulicu te se istočnim dijelom naselja Pilepići rubom parcela penje do zgrade broj 3/A u Ulici Čavalsko. Nastavlja ulicom Čavalsko prema istoku te se nakon raskršća sa Ulicom Škrobotovac kratko penje prema sjeveru, skreće u smjeru istoka paralelno sa budućom prometnicom oznake Ž- 5025, sječe buduću prometnicu i obuhvaća objekte Lovorke Kukanić te rubom parcela nastavlja do raskršća Ulice Minakovo i Vukovarske ulice. Spušta se Vukovarskom ulicom do zapadnog portala tunela Škurinje II. U pravcu tunela nastavlja do čvora Škurinje te zapadnim rubom čvora do Osječke ulice. Diže se Osječkom ulicom do raskršća sa Škurinjskom cestom, diže se zatim prostorom zapadnog dijela naselja Škurinje (obuhvaćajući sve stambene objekte i njihove parcele u ulicama Ive Lole Ribara, Negrieva i Save Jugo Bujkove), vraća se u smjeru istoka do Ulice Milana Rustanbega, ide sjevernim krakom Ulice Milana Rustanbega, diže se prema Ulici XIX. udarne divizije te istom ulicom do raskršća sa Ulicom Ive Lole Ribara. Kratko ide Ulicom Ive Lole Ribara prema istoku te skreće prema jugu istočnim dijelom naselja Škurinjska draga (obuhvaćajući sve stambene objekte u Ulicama Sadska, Škurinjskih žrtava, Budicinova, 22. lipnja i Save Vukelića). Spušta se Parkom Katice Mitel Katinka do Osječke ulice. Ponovno se vraća na čvor Škurinje te na zaobilaznicu, ide dalje tunelom Škurinje prema naselju Rastočine. Prije viadukta Mihačeva draga na zaobilaznici skreće u Ulicu Mihačeva Draga, nastavlja ulicom u smjeru istoka, kratko se diže iznad Ulice Mihačeva Draga obuhvaćajući zgrade i parcele na sjevernom dijelu ulice, vraća se na ulicu i nastavlja do desne krivine gdje se diže prema sjeveru i ponovno vraća u smjeru Ulice Drenovski put. Spušta se Ulicom Drenovski put i nastavlja Ulicom Kozala do zaobilaznice. Zaobilaznicom ide do tunela Katarina I, te ide trasom tunela, zatim preko mosta na Rječini. Tu se spaja s Grobničkom cestom, ide jednim dijelom iste, te se diže prirodnom granicom na Partizanski put. Nastavlja se do Ulice Vrlije, obuhvaćajući pripadajuće objekte s parcelama u toj ulici i ide dalje na istok do zgrade Strmica 30 obuhvaćajući objekte i parcele u Ulici Strmica, J Kulfaneka, Špina i Put Bože Felkera, nastavlja preko bivše Vojarne Trsat do Ulice Vjekoslava Dukića, diže se i ide prema istoku te obuhvaća sve objekte i njihove parcele u Ulici Ivana Matrljana i Ulici braće Ružić. Nastavlja do Ulice Kačjak, spušta se do pješačkog mosta preko pruge i ide dalje Ulicom Sveta Ana te skreće u smjeru jugo-istoka obuhvaćajući objekte i parcele uz Ulicu Sveti križ do spoja sa Ulicom Ratka Petrovića nakon čega se spušta do Ulice Franje Belulovića obuhvaćajući sve stambene objekte iz Ulice Ratka Petrovića. Kratko zatim nastavlja Ulicom Franje Belulovića do spoja sa Ulicom Dr. Zdravka Kučića nakon čega nastavlja istom do raskršća sa Stubama braće Pavlinić. Nastavlja Stubama braće Pavlinić u smjeru Brodogradilišta Viktor Lenac do istočne granice Grada Rijeke po kojoj se vraća u smjeru zapada do granice I. ZONE. Nastavlja paralelno sa granicom I. ZONE do svjetionika na Mlaci, ide morskom granicom, obuhvaćajuća obalni dio do zapadnog dijela Brodogradilišta »3. maj« nakon čega nastavlja paralelno s granicom I. ZONE do točke početka opisa II. ZONE.

III. ZONA:

Granica III. ZONE počinje u Vukovarskoj ulici na poziciji zapadnog portala Tunela Škurinje II. i ide u smjeru istoka paralelno sa granicom II. ZONE do čvora Škurinje. Nastavlja se paralelno sa granicom II. ZONE do Osječke ulice te dalje Osječkom ulicom u smjeru sjevera, paralelno sa granicom II. ZONE i do raskršća sa Ulicom Ive Lole Ribara i Škurinjska cesta. Dalje nastavlje granicom II. ZONE prema sjeveru do zgrade br 31 u Ulici Save Jugo Bujkove te dalje prema sjeveru obuhvaćajući objekte i parcele uz Škurinjsku cestu, Put Lovrankini i južni dio Ulice Škurinjskih boraca nakon čega se spušta i siječe Škurinjsku cestu između zgrada broj 62 i 64. Nastavlja rubom parcela u smjeru jugo-zapada do granice Grada Rijeke i Općine Viškovo, kod zgrade Baretićevo 56 u naselju Pehlin. Dalje ide na zapad granicom Grada Rijeke do spoja sa II. ZONOM u Ulici Kurirski put u naselju Srdoči te paralelno sa II. Zonom u smjeru juga do čvora Diračje na zaobilaznici. Nastavlja prema istoku paralelno sa granicom II. ZONE do početne točke opisa III. ZONE, u Vukovarskoj ulici.

IV. ZONA:

Granica IV. ZONE počinje na granici Grada Rijeke i Općine Viškovo u naselju Pehlin, iza zgrade Baretićevo 56. Nastavlja se granicom Grada Rijeke i Općinama Viškovo, Jelenje, Čavle, Gradom Bakrom i Općinom Kostrena, do granice II. ZONE kod Brodogradilišta Viktor Lenac nakon čega se penje granicom II. ZONE do spoja sa III. ZONOM u Ulici Kačjak. Ide dalje paralelno sa granicom III. ZONE do naselja Orehovica te do spoja sa grani

com II. ZONE u ulici Grobnička cesta. Nastavlja granicom II. ZONE do spoja sa III. ZONOM iznad istočnog portala tunela Katarina na zaobilaznici, ide prema sjeveru granicom III. ZONE do naselja Gornja Drenova te prema jugu do ponovnog spoja sa II. ZONOM u Ulici Ive Lole Ribara, u naselju Škurinjska draga. Nastavlja granicom II. ZONE do spoja sa III. ZONOM u Ulici Save Jugo Bujkove te granicom III. ZONE do početne točke opisa IV. ZONE.

 

Odluka o građevinskom zemljištu   


http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=558&mjesto=51000&odluka=78
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr