SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 54. Ponedjeljak, 31. prosinca 2007.
OPĆINA VRBNIK
30

39.

Temeljem odredbi članka 6. Zakona o proračunu (»Narodne novine« broj 96/03) Općinsko vijeće Općine Vrbnik, na sjednici održanoj dana 27. prosinca 2007. godine donijelo je

ODLUKU
o izvršavanju Proračuna Općine Vrbnik
za 2008. godinu

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom uređuju prihodi, primici, rashodi i izdaci proračuna Općine Vrbnik za 2008. godinu (u daljnjem tekstu: Proračun), i njegovo izvršavanje, upravljanje njegovim prihodima primicima, rashodima, izdacima, dugovima, davanje jamstva i suglasnosti za zaduženje, te prava i obveze svih korisnika proračunskih sredstava.

Članak 2

Proračun se sastoji od Općeg i posebnog dijela.

Opći dio Proračuna sastoji se od računa prihoda i rashoda. U računu prihoda i rashoda iskazuju se svi prihodi po izvorima i vrstama, te svi rashodi po vrstama i osnovnim namjenama. Posebni dio Proračuna sadrži raspored svih rashoda i izdataka po nositeljima, korisnicima i posebnim namjenama.

Članak 3.

Sredstava Proračuna osiguravaju se proračunskim korisnicima u Posebnom dijelu Proračuna, određeni za nositelja sredstava na pojedinim stavkama.

Korisnici Proračuna će koristiti sredstva za utvrđene namjene do visine utvrđene Proračunom, ukoliko se izmjenama i dopunama Proračuna ne utvrdi drukčije.

Članak 4.

Korisnici Proračuna koriste sredstva u skladu sa svojim godišnjim financijskim planom, prema dinamici utvrđenoj tromjesečnim i mjesečnim planovima.

II. IZVRŠENJE PRORAČUNA

Članak 5

Za izvršenje Proračuna u cjelini odgovoran je načelnik Općine, a u okviru svog djelokruga i vlasti i zamjenik načelnika Općine.

Članak 6.

Pravne osobe u kojima Općina Vrbnik ima najmanje 25 posto udjela u kapitalu moraju najkasnije u roku od 9 mjeseci nakon isteka poslovne godine, ali najmanje 30 dana prije objave poziva za sjednicu skupštine, dostaviti poglavarstvu dnevni red sjednice skupštine te podnijeti sve revizijske izvještaje i izvještaje nadzornih tijela za proteklu poslovnu godinu, ako ih ne sadrži dnevni red sjednice skupštine.

Poglavarstvo može podnijeti vijeću zahtjev za izvanrednu reviziju poslovanja pravnih osoba koja potpadaju pod nadležnost Državnog ureda za reviziju, a u kojima Općina Vrbnik ima najmanje 25 posto udjela u kapitalu.

Članak 7.

Pogrešno ili više uplaćeni prihodi u Proračun, vratit će se uplatiteljima na teret tih prihoda, na temelju dokumentiranog zahtjeva.

Rješenje o vraćanju prihoda iz stavka 1. ovog članka donosi JUO.

Članak 8.

Rashodi i izdaci Proračuna koji se financiraju iz namjenskih prihoda (prihodi s protuobvezom), izvršavat će se do iznosa naplaćenih prihoda za te namjene.

Članak 9.

Stvarna naplata prihoda nije ograničena visinom prihoda utvrđenih u Proračunu. Iznosi rashoda i izdataka utvrđeni u Posebnom dijelu Proračuna smatraju se maksimalnim svotama, tako se stvarni rashodi i izdaci po pojedinoj poziciji u Proračunu ne smiju biti veći od odobrenim iznosa.

Članak 10.

Postupak nabave kapitalnih dobara i usluga mora se obavljati u skladu s Zakonom o javnoj nabavi (»Narodne novine« broj 117/01 i 197/03) i Uredbom o postupku nabave roba, radova i usluga male vrijednosti (»Narodne novine« broj 14/02).

Članak 11.

Slobodna novčana sredstva Proračuna mogu se oročavati kod poslovnih banaka ili plasirati drugim pravnim osobama putem kratkoročnih pozajmica, pod uvjetom da to ne ometa redovito izvršavanje proračunskih rashoda.

Odluku o oročavanju sredstava ili davanju kratkoročne pozajmice donosi Općinsko vijeće.

Sredstva dana kao kratkoročna pozajmica moraju se vratiti u Proračun do 31. prosinca 2008. godine.

Članak 12.

Tekuća rezerva iznosi 30.000,00 kuna. O korištenju tekuće rezerve odlučuje načelnik Općine, a o visini utrošenih sredstava Općinsko vijeće se izvješćuje polugodišnje.

III. ZADUŽIVANJE

Članak 13.

Općina Vrbnik se u 2008. godini može zadužiti za kapitalna ulaganja, te izdavati jamstva u skladu s posebnim propisima.

Odluku o zaduživanju Općine, te o izdavanju jamstva donosi Općinsko vijeće.

IV. URAVNOTEŽENJE PRORAČUNA

Članak 14.

Ako tijekom godine dođe do neusklađenosti planiranih prihoda/primitaka/ te rashoda/izdataka/ Proračuna, izvršit će se njihovo uravnoteženje, putem Izmjena i dopuna Proračuna. Načelnik Općine može odobriti preraspodjelu sredstava unutar pojedinog razdjela, s time da umanjenje pojedine stavke ne može biti veće od 5%.

Članak 15.

Financijske obveze koje ne budu podmirene do 31. prosinca 2008. godine, evidentiraju se putem knjige imovine i podmiruju iz viška prihoda nad rashodima.

V. IZVJEŠTAVANJE

Članak 16.

Općinsko vijeće o izvršenju Proračuna za prvo polugodište mora biti izvješćeno do konca kolovoza, a za proteklu godinu do 15. travnja fiskalne godine.

VI. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije, a primjenjivat će se od 1. siječnja 2008. godine.

Klasa: 400-06/07-01/57

Ur .broj: 2142-07-03-07-1

Vrbnik, 27. prosinca 2007

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VRBNIK

Predsjednik
Branko Pavan, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=538&mjesto=51516&odluka=39
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr