SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 53. Subota, 29. prosinca 2007.
GRAD CRIKVENICA
30

66.

Na temelju članka 35. stavak 2. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 - vjerodostojno tumačenje i 129/05) i članka 25. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 26/01 i 8/06), Gradsko vijeće Grada Crikvenice, na 27. sjednici održanoj dana 20. prosinca 2007., donijelo je

ODLUKU
o uvjetima, načinu i postupku upravljanja nekretninama
u vlasništvu Grada Crikvenice

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se postupanje tijela Grada Crikvenice (u daljnjem tekstu: Grad) u svezi sa stjecanjem, raspolaganjem i upravljanjem nekretninama u vlasništvu Grada Crikvenice, izuzev postupka davanja u zakup javnih površina i poslovnih prostora i postupka davanja u najam stanova u vlasništvu Grada, koji su postupci uređeni drugim općim aktima Grada.

Članak 2.

Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice (u daljnjem tekstu: Poglavarstvo) upravlja nekretninama u vlasništvu Grada. Vlasničke ovlasti nad nekretninama Poglavarstvo vrši pod uvjetima i na način propisan Zakonom, ovom Odlukom i drugim propisima, a u interesu stvaranja uvjeta za svekoliki razvoj Grada.

Članak. 3.

Ovom Odlukom se naročito uređuje:

a) stjecanje, raspolaganje i upravljanje nekretninama,

b) provođenje natječaja za prodaju odnosno zamjenu nekretnina,

c) ostvarivanje i zasnivanje drugih prava na nekretninama.

II. TEMELJNE ODREDBE

a) Upravljanje nekretninama

Članak 4.

Grad može nekretnine u svom vlasništvu stjecati, prodavati, darovati i primati na dar i na drugi način raspolagati s njima putem javnog natječaja i uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni i može od navedenog odstupiti samo u slučajevima kada je to zakonom ili ovom Odlukom izričito propisano.

Odluku o darovanju nekretnina u vlasništvu Grada Crikvenice donosi Gradsko vijeće.

Članak 5.

Tržišnom cijenom smatra se najviše ponuđena cijena u postupku natječaja (ili vrijednost izražena u cijeni koja se za određenu nekretninu može postići na tržištu).

Početna cijena zemljišta utvrđena je Cjenikom građevinskog zemljišta, ovisno o zoni Grada u kojoj se zemljište nalazi.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog članka za prodaju zemljišta na posebno vrijednim lokacijama u bilo kojoj zoni građevinskog zemljišta, cijenu utvrđuje pojedinačnom odlukom Poglavarstvo na osnovi prijedloga Upravnog odjela za razvoj i upravljanje imovinom koji je sačinjen u skladu s procjenom ovlaštenog sudskog vještaka.

Članak. 6.

U slučaju prodaje nekretnine, kupac je dužan kupoprodajnu cijenu platiti najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora.

U slučaju zakašnjenja u plaćanju kupoprodajne cijene, kupac je dužan uz kupoprodajnu cijenu platiti zakonsku zateznu kamatu za vrijeme zakašnjenja.

Kupac stječe pravo vlasništva uknjižbom u zemljišnim knjigama nakon što je u cijelosti platio kupoprodajnu cijenu.

Članak 7.

Upravni odjel za razvoj i upravljanje imovinom dužan je voditi evidenciju o nekretninama u vlasništvu Grada, poduzimati odgovarajuće mjere radi sređenja zemljišno-knjižnog stanja nekretnina, te druge mjere radi zaštite imovinskih prava Grada na nekretninama.

Članak 8.

Grad raspolaže nekretninama u kojima se obavlja djelatnost ustanova čiji je jedini osnivač, te domovima kulture koji se nalaze na području Grada, a to su: Dom kulture u Jadranovu, Narodni dom i Zadružni dom u Dramlju i Dom prosvjete u Selcu.

Grad može dati nekretnine iz stavka 1. ovog članka na upravljanje i korištenje ustanovama čiji je jedini osnivač, te mjesnim odborima na čijem području se domovi nalaze, bez provođenja natječaja, na temelju odluke Poglavarstva.

Grad raspolaže nekretninama iz stavka 1. ovog članka na način da je u slučaju promjene vlasništva ili namjene istih nekretnina, obvezan zatražiti prethodno mišljenje vijeća mjesnog odbora na čijem se području nekretnina nalazi.

Ukoliko Grad preda nekretnine iz stavka 1. ovog članka na upravljanje i korištenje ustanovama čiji je jedini osnivač, te mjesnim odborima, ustanova odnosno mjesni odbor obvezan je za svako davanje na raspolaganje predmetnih nekretnina zatražiti prethodnu suglasnost Poglavarstva.

b) Provođenje natječaja za prodaju nekretnina

Članak 9.

Natječaj raspisuje i objavljuje Gradsko poglavarstvo.

Natječaj se obavezno objavljuje u dnevnom tisku ili lokalnom listu.

Natječaj provodi Gradsko poglavarstvo odnosno Komisija koju imenuje Gradsko poglavarstvo.

Članak 10.

Natječaj obavezno sadrži:

a) adresu i opis odnosno oznaku i površinu parcele odnosno nekretnine

b) početni iznos kupoprodajne cijene

c) podatke o namjeni nekretnine (ako je određena)

d) iznos i način plaćanja jamčevine

e) rok za zaključenje ugovora, način i rok plaćanja kupoprodajne cijene

f) mogućnost i vrijeme uvida u nekretninu

g) mjesto i vrijeme otvaranja ponuda

h) adresu, način i rok podnošenja ponuda

Natječaj može sadržavati i druge uvjete i podatke u svezi prodaje nekretnine.

Članak 11.

Rok za podnošenje ponuda na natječaj je najmanje 8 dana od dana objave natječaja.

O postupku otvaranja ponuda Komisija vodi zapisnik.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja donosi Poglavarstvo na temelju obrazloženog prijedloga Komisije iz stavka 1. ovog članka, nakon čega se sa najpovoljnijim ponuditeljem najkasnije u roku od 15 dana od donošenja Odluke sklapa kupoprodajni ugovor.

Natjecateljima koji nisu uspjeli u postupku natječaja jamčevina se mora vratiti u roku od 15 dana od dana okončanja postupka natječaja.

Natjecatelj koji uspije u natječaju i naknadno odustane od zaključenja ugovora nema pravo na povrat jamčevine.

c) Ostvarivanje i zasnivanje drugih prava na nekretninama

Članak 12.

O zasnivanju stvarnih služnosti na nekretninama u vlasništvu Grada, odlučuje Poglavarstvo uz uvjete:

- ako je to nužno za odgovarajuće korištenje povlasne nekretnine,

- ako se time bitno ne ograničava korištenje nekretnine u vlasništvu Grada - poslužne nekretnine,

- ako se Gradu isplati aktom o zasnivanju služnosti utvrđena naknada

Naknada za zasnivanje stvarne služnosti utvrđuje se odlukom o zasnivanju.

Kada se služnost zasniva radi postavljanja komunalnih uređaja i instalacija od interesa za Grad, Poglavarstvo može donijeti odluku da se služnost zasniva bez plaćanje naknade za istu.

O zasnivanju služnosti Grad i predlagatelj zaključuju ugovor kojim uređuju međusobna prava i obveze.

Članak 13.

Pravo građenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada može se zasnovati ugovorom koji odobrava Poglavarstvo.

Pravo građenja osniva se uz određenu naknadu Gradu, a iznimno se može osnovati bez naknade ako se osniva u korist trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada.

Članak 14.

Zasnivanje založnog prava (hipoteke) na nekretninama u vlasništvu Grada može se dozvoliti iznimno ako je to u izravnom interesu za ostvarivanje funkcija Grada.

Pod interesom Grada u smislu stavka 1. ovog članka smatra se i interes trgovačkih društava, ustanova i drugih subjekata u vlasništvu ili suvlasništvu ili većinskom suvlasništvu Grada.

O zasnivanju založnog prava odlučuje Poglavarstvo.

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 15.

Pri predlaganju i donošenju pojedinačnih akata te zaključivanju pravnih poslova u svezi nekretnina u vlasništvu Grada, tijela Grada polazit će od odgovarajućih odredbi ove Odluke, vodeći računa da se odgovarajuće odredbe unesu u akt koji se donosi odnosno ugovore koji se zaključuju.

Članak 16.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju vrijediti:

- Odluka o uvjetima, načinu i postupku gospodarenja imovinom u vlasništvu Grada Crikvenice (»Službene novine« PGŽ broj 19/94),

- Pravilnik o gospodarenju građevinskim zemljištem (»Službene novine« PGŽ broj 23/95)

- Zaključak o određivanju visine iznosa troškova naknada i cijena u gospodarenju građevinskim zemljištem (»Službene novine« PGŽ broj 27/95)

Članak 17.

Cjenik kojim se utvrđuje početna cijena građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Crikvenica po zonama kao i opis zona građevinskog zemljišta čine sastavni dio ove Odluke (Prilog 1.).

Članak 18.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana po objavi u »Službenim novinama« Županije Primorsko-goranske.

CJENIK POČETNIH CIJENA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA PO ZONAMA

1. Utvrđuje se početna cijena m2 građevinskog zemljišta na području Grada Crikvenice:

ZONA I 1.850,00 KUNA (250 Eura)

ZONA II 960,00 KUNA (130 Eura)

ZONA III 750,00 KUNA (100 Eura)

ZONA IV 450,00 KUNA (60 Eura)

2. Naknadu za osnivanje prava građenja (članak 13. Odluke) utvrđuje za svaki slučaj pojedinačno Gradsko poglavarstvo.

3. Utvrđuje se visina naknade za osnovanu služnost (članak 12. Odluke) u svrhu polaganja vodova u iznosu od 15,00 kn (2 eura) po 1 m2 zauzete površine zemljišta godišnje, a za služnost kolno-pješačkog prilaza/prolaza u iznosu od 7,50 kn (1 euro) po 1 m2 zauzete površine zemljišta jednokratno.

4. ZONE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U GRADU CRIKVENICI

I. ZONA

SELCE

Granica se diže od morske obale putem koje se nalazi cca 100 metara istočno od restauranta »Maslina« i ide do prve ulice koja se nalazi u autokampu i tom ulicom nastavlja zapadno do križanja sa Ulicom Andrije Antića te sa Ulicom Andrije Antića nastavlja do križanja Ulice Slavka Jeličića i Trga palih boraca i nastavlja se Ulicom Emila Antića prema Crikvenici do granice k.o. Crikvenica. S južne strane granica I. Zone određena je morskom obalom.

CRIKVENICA

Granica se nastavlja od granice k.o. Selce Ulicom Vladimira Nazora do spoja sa Zidarskom ulicom te dalje ide Zidarskom tj Frankopanskom ulicom, zatim nastavlja Ulicom Kralja Tomislava do križanja sa Ulicom Braće Buchoffer s kojom se spušta do Crnog mola tj. do spoja sa Ulicom Ivana Kostrenčića kojom se granica nastavlja do križanja sa Ulicom Braće Sobol i Ulicom Milovana Muževića. Granica se nastavlja dalje Ulicom Milovana Muževića zapadno do granice k.o. Sv. Jelena. S južne strane granica je određena morskom obalom.

DRAMALJ

Granica počinje od istočne granice k.o. Sv. Jelena dalje Ulicom Milovana Muževića i ide prema zapadu kroz cijelu tu ulicu, nastavlja se kroz naselje Jurići - Kačjak i ide po novouređenom protupožarnom putu prema Jadranovu do granice između naselja Dramalj i Jadranovo. S južne strane granica je određena morskom obalom.

JADRANOVO

Granica počinje od zapadne granice k.o. Sv. Jelena i prati novouređeni protupožarni put, nastavlja Ulicom Perhati, I.P. Ricića , Kloštar, Omladinska, Vladimira Nazora, Ivani, Vidikovac, Primorska, A.D. Lukca i na zapadu završava sa granicom k.o. Šmrika. S južne strane granica je određena morskom obalom.

II. ZONA

SELCE

Granica počinje od morske obale (produžetak granice vojnog autokampa) te ide istočnim ogradnim zidom autokampa do Ulice Jasenova, nastavlja se Ulicom Jasenova prema zapadu do Ulice Slavka Jeličića kojom ide do križanja sa Ulicom maršala Tita. Granica se nastavlja zapadno Ulicom maršala Tita do ulice Knežina, presijeca Ulicu Knežina i nastavlja Ulicom Ive Lole Ribara do granice s k.o. Crikvenica te se spušta granicom k.o. Crikvenica do granice I Zone.

CRIKVENICA

Granica ide od granice s k.o. Selce tj. ide Ulicom Vatroslava Lisinskog do križanja sa JTC, nastavlja se zapadno sa JTC do nadvožnjaka (Basaričekova ulica), spušta se južno Basaričekovom ulicom do Ulice Braće Car Uračić kojom nastavlja do Ulice Pavla Radića, dalje ide zapadno Ulicom Pavla Radića do Ulice Ante Starčevića, te Ulicom Ante Starčevića ide do Ulice kralja Tomislava. Granica dalje ide zapadno Ulicom kralja Tomislava do križanja sa Vukovarskom ulicom kojom granica nastavlja zapadno do kraja Vukovarske ulice, obuhvaća cijelo turističko naselje »Ad Turres« do JTC, a zapadna granica omeđena je granicom k.o. Crikvenica i granicom I. Zone.

DRAMALJ

Granica počinje od istočne granice k.o. Sv. Jelena tj. početkom Vukovarske ulice u Dramlju te ide prema zapadu kroz cijelu tu ulicu prema Jadranovu do granice između naselja Dramalj i Jadranovo (trasa Vukovarske ulice određena je Prostornim planom uređenja Grada Crikvenice). Južna granica određena je granicom I. Zone.

JADRANOVO

Granica počinje zapadnom granicom k.o. Sv. Jelena te ide zapadno Vukovarskom ulicom (koja je predviđena prostornim planom), južna granica po cijeloj dužini bit će sjeverna granica I. Zone te će u cijelosti obuhvatiti sva naselja sjeverno od južne granice I. Zone, izuzev naselja Popovići, Matetići, Budići i Vicići, te na taj način dolazi do zapadne granice k.o. Sv. Jakov.

III. ZONA

SELCE

Istočna granica počinje od morske obale po granici k.o. Selce i k.o. Novi te po toj granici ide do JTC, dalje granica ide zapadno po JTC do granice k.o. Crikvenica te se po granici k.o. Crikvenica spušta do Ulice Ive Lole Ribara. Južna granica određena je granicom II. Zone.

CRIKVENICA

Granica počinje od istočne granice k.o. Crikvenica tj. od početka Ulice Vatroslava Lisinskog, sjeverno ide do JTC, presijeca ju, obuhvaća cijelo naselje Hrusta, ide cestom prema Podšuperi, zatim Ulicom Podšupera do Ulice Benići, Ulicom Benići do Ulice Studenca s kojom ide do kraja, a zatim zapadno do puta Prćavac - Sopaljska kojim se spušta do JTC kojom ide do zapadne granice k.o. Crikvenica obuhvaćajući naselje Murvenica. Južna granica određena je granicom II. Zone.

DRAMALJ

Granica počinje od istočne granice k.o. Sv. Jelena, ide iznad naselja Murvenica pa prema zapadu zahvaćajući Ulicu Josipa Tome Košuljandića, naselja Blažići i Cari i poslije naselja Cari spušta se na Jadransku turističku cestu i po JTC ide do ceste za naselje Klanfari, obuhvaćajući cijelo naselje Klanfari i ide po staroj cesti Smokovo - Jadranovo. Južna granica određena je granicom II Zone.

JADRANOVO

Granica počinje od zapadne granice k.o. Sv. Jelena i ide po staroj cesti Smokovo-Klanfari, te kada prođe sa gornje strane naselja Smokovo obuhvaćajući cijelo to naselje, spušta se na JTC do kraja k.o. Sv. Jakov. Južna granica određena je sjevernom granicom II. Zone.

IV. ZONA

SELCE

Područje ove Zone odnosi se na područje između sjeverne granice k.o. Selce i JTC koja je granica III. Zone.

CRIKVENICA

Područje ove Zone odnosi se na područje između sjeverne granice k.o. Crikvenica i granice III. Zone koja je u prethodnim točkama opisana.

DRAMALJ

Područje ove Zone odnosi se na područje između sjeverne granice k.o. Sv. Jelena i južne granice III. Zone.

JADRANOVO

Područje ove Zone odnosi se na područje između sjeverne granice k.o. Sv. Jakov i sjeverne granice III. Zone.

Klasa :335-01/07-01/07

Ur. broj: 2107/01-01-07-11

Crikvenica, 20. prosinca 2007.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik
Gradskog vijeća Grada Crikvenice
Eduard Rippl, dipl. ing. v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=537&mjesto=10003&odluka=66
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr