SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 28. Petak, 13. srpnja 2007.
GRAD RIJEKA
30

76.

Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 12. srpnja 2007. godine razmatralo je Informaciju o provedbi Programa mjera i Odluke o posebnim mjerenjima onečišćenja zraka na utjecajnom području INE d.d. - Rafinerije nafte Rijeka - Lokacija Mlaka za razdoblje travanj 2005. - travanj 2007. godine s Prijedlogom odluke o izradi sanacijskog programa za stacionarni izvor emisija u zrak: postrojenje Rafinerija nafte Rijeka - Lokacija Mlaka te je nakon rasprave donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

1. Prihvaća se Informacija o provedbi Programa mjera i Odluke o posebnim mjerenjima onečišćenja zraka na utjecajnom području INE d.d. - Rafinerije nafte Rijeka - Lokacija Mlaka za razdoblje travanj 2005. - travanj 2007. godine.

2. Utvrđuje se da je na utjecajnom području Rafinerije nafte Rijeka - Lokacija Mlaka u 2006. godini došlo do pogoršanja kakvoće zraka (prijelaz iz II. u III. kategoriju) iz razloga prekomjernog onečišćenja zraka vodikovim sulfidom (H2S) i sumporovim dioksidom (SO2), a posebna zabrinutost iskazuje se zbog učestalosti prekoračenja propisanih graničnih (GV) i tolerantnih (TV) vrijednosti onečišćenja zraka.

3. Utvrđuje se da je počinitelj prekomjernog onečišćenja zraka iz točke 2. ovog zaključka Rafinerija nafte Rijeke - Lokacija Mlaka.

4. Temeljem višegodišnjeg iskustva u provedbi Programa mjera za smanjenje onečišćavanja zraka na utjecajnom području Rafinerije nafte Rijeke - Lokacija Mlaka ocjenjuje se da se nove pojave prekomjernog onečišćavanja zraka poduzetim i zakonskim mjerama zaštite zraka ne mogu pouzdano i trajno spriječiti.

5. Ocjenjuje se da se naslijeđeni i dugotrajni prostorni konflikt na štetu stanovništva i okoliša grada Rijeke, koji je uzrokovan iznimno nepovoljnim smještajem takve vrste industrijskog postrojenja, trajno i pouzdano može riješiti samo primjenom zakonske mjere iz članka 58. Zakona o zaštiti okoliša (»Narodne novine« broj 82/94 i 128/99) - trajnim zaustavljanjem rada počinitelja onečišćavanja.

6. Pokreće se postupak trajnog zaustavljanja rada postrojenja Rafinerije nafte Rijeka - Lokacija Mlaka do 1. siječnja 2010. godine.

Zahtjeva se od INE - Industrije nafte d.d. da eventualni tehnološki višak zaposlenika zbrine na odgovarajući način.

7. Za izradu zahtjeva Vladi Republike Hrvatske za donošenje odluke o trajnom zaustavljanju rada postrojenja Rafinerije nafte Rijeka - Lokacija Mlaka do 1. siječnja 2010. godine zadužuju se Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Ured Grada.

8. Do trajnog zaustavljanja rada postrojenja Rafinerije nafte Rijeka - Lokacija Mlaka, potrebno je provoditi sve potrebne mjere kako bi se na utjecajnom području postrojenja postigla što je bolja moguća kakvoća zraka, koja ne smije biti lošija od II. kategorije, što se između ostalog treba postići i što učinkovitijom provedbom mjera utvrđenih posebnim gradskim općim aktima (program mjera, odluka o posebnim mjerenjima onečišćenja zraka).

Nositelji: INA - Industrija nafte d.d. - Rafinerija nafte Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Grad Rijeka

9. Radi kratkoročnog poboljšanja kakvoće zraka na ugroženom području potrebno je poduzeti sljedeće mjere:

- za postrojenje Rafinerije nafte Rijeka - Lokacija Mlaka izraditi sanacijski program iz članka 44. Zakona o zaštiti zraka (»Narodne novine« broj 178/04)

Nositelj: INA - Industrija nafte d.d. -Rafinerija nafte Rijeka

Rok: rujan 2007.

- u svim ložištima postrojenja Rafinerije nafte Rijeka - Lokacija Mlaka koristiti isključivo plinsko gorivo

Nositelj: INA - Industrija nafte d.d - Rafinerija nafte Rijeka

Rok: do daljnjega

- izvijestiti Poglavarstvo kada se na utjecajnom području Rafinerije nafte Rijeka - Lokacija Mlaka granične (GV) i tolerantne (TV) vrijednosti prekorače više puta od dozvoljene godišnje učestalosti

Nositelj: Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Rok: trajno

- u slučaju prekoračenja dozvoljene godišnje učestalosti tolerantnih vrijednosti (TV) zatražiti zaustavljanje rada postrojenja do provedbe mjera iz sanacijskog programa

Nositelj: Grad Rijeka

Rok: trajno.

10. Ovaj Zaključak će se objaviti u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-05/07-01/134

Ur. broj: 2170-01-10-07-3

Rijeka, 16. srpnja 2007.

Predsjednica
Gradskog vijeća
Dorotea Pešić-Bukovac, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=511&mjesto=51000&odluka=76
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr