SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XV. - broj 23. Utorak, 12. lipnja 2007.
OPĆINA VIŠKOVO
30

15.

Na temelju članka 16. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04, 110/04 i 178/04) i članka 27. Statuta Općine Viškovo (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 24/01, 15/ 04 i 6/06), Općinsko vijeće Općine Viškovo, na 20. sjednici održanoj 31. svibnja 2007. godine, donijelo je

ODLUKU
o komunalnom redu

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Odlukom o komunalnom redu (u daljnjem tekstu: Odluka), propisuje se komunalni red i mjere za njegovo provođenje na području Općine Viškovo.

Komunalni red propisan ovom Odlukom obvezan je za sve pravne i fizičke osobe na području Općine Viškovo, ako zakonom ili drugim propisom nije drugačije određeno.

Članak 2.

Ovom Odlukom se propisuju odredbe o:

- uređenju naselja,

- održavanju čistoće i čuvanju javnih površina,

- korištenju javnih površina,

- skupljanju, odvozu i postupanju sa skupljenim komunalnim otpadom,

- uklanjanju snijega i leda,

- uklanjanju protupravno postavljenih pedmeta,

- mjerama za provođenje komunalnog reda,

- kaznama za učinjene prekršaje.

Članak 3.

Pod javnim površinama u smislu ove Odluke smatraju se:

- javne prometne površine: ulice, ceste, trgovi, pješačke zone, prolazi, javne stube, parkirališta, nogostupi, stajališta javnog prometa i slične površine,

- javne zelene površine: parkovi, drvoredi, šetnice, cvjećnjaci, travnjaci, skupine ili pojedinačna samonikla stabla, dječja igrališta, rekreacijske površine, zelene površine uz cestu u naselju, zelene površine uz javne objekte i slične zelene površine,

- površine namijenjene za javne priredbe, površine na kojima se obavljaju prigodne prodaje (ambulantne),

- dijelovi javnih cesta koje prolaze kroz naselje, kad se ti dijelovi cesta ne održavaju kao javne ceste prema posebnom zakonu.

U slučaju spora, što se smatra javnom površinom, odluku donosi Poglavarstvo Općine Viškovo.

Članak 4.

Pod predmetima u smislu ove Odluke smatraju se pokretne stvari koje se mogu premjestiti s jednog mjesta na drugo i koji se po zakonu o građenju ne smatraju građevinama.

Pod predmetima u smislu stavka 1. ovog članka, smatraju se naročito:

1. kiosk, kao prenosiva, tipizirana jedinica proizvedena od ovlaštenog proizvođača u modularnom sistemu, čije se postavljanje na terenu izvodi sa suhom montažom na odgovarajuću podlogu, te podrazumijeva mogućnost premještanja i uklanjanja s lokacije u komadu,

2. montažni objekt koji svojom namjenom, veličinom, oblikovanjem, te montažom i suhom izvedbom nosivog konstruktivnog sistema predstavlja građevinu privremenog karaktera, koja podrazumijeva mogućnost demontaže, premještaja i uklanjanja s lokacije,

3. stolovi, stolice, zaštite od sunca i druga oprema ugostiteljskih terasa,

4. pokretna radnja (ambulantna prodaja), kao prostorno neovisna i prenosiva prostorna jedinica (u pravilu na kotačima).

5. uslužna naprava (automat, hladnjak, vaga, peć za pečenje kestena, kokica, bankomat, telefonska govornica i slično),

6. naprava za zabavu (uređaj predviđen za zabavu djece i drugi uređaji u sastavu zabavnog parka, šator za zabavu i druge prilike),

7. štand (tipiziran lako prenosiv element, predviđen za stalnu, privremenu i prigodnu uličnu prodaju),

8. transparenti, metalni nosači za zastave i konzolne reklame, plastične reklame, oglasne ploče, oglasni stupovi, oglasni ormarići, te druge slične naprave i uređaji za isticanje reklamnih poruka i oglašavanje.

9. komunalna oprema (kontejneri, košarice, stupići i slično).

Vlasnici odnosno korisnici predmeta iz stavka 1. ovog članka, dužni su iste održavati urednima, čistima, te u stanju funkcionalne sposobnosti.

II. UREĐENJE NASELJA

Članak 5.

Pod uređenjem naselja u smislu ove Odluke, smatra se:označavanje naselja, uređenje vanjskih dijelova zgrada, okućnica, ograda, postava reklama, natpisa i naziva tvrtki, uređenje izloga, održavanje javnih zelenih površina, javne rasvjete, komunalnih objekata i uređaja u općoj upotrebi, odvodnja oborinskih voda i čišćenje septičkih jama, dezinsekcija, deratizacija i dezinfekcija, držanje domaćih životinja, uređenje i održavanje svih nekretnina na području Općine Viškovo.

Označavanje naselja

Članak 6.

Naselja u Općini moraju biti vidljivo označena natpisnim pločama.

Natpisne ploče moraju biti postavljene na svakom ulazu u naselje.

Svaka zgrada mora biti obilježena kućnim brojem.

Natpisne ploče naselja nabavlja Upravni odjel za prostorno i urbanističko planiranje, uređenje naselja i stanovanje, komunalne djelatnosti i gospodarstvo (u daljnjem tekstu: Odjel), a troškove nabave, postavljanja i održavanja istih snosi Općina Viškovo.

Pločicu s oznakom kućnog broja nabavlja, postavlja i održava vlasnik zgrade o svom trošku.

Uređenje vanjskih dijelova zgrada

Članak 7.

Vanjski dijelovi zgrada i kuća (pročelje, balkon, terasa, lođa, ulazna vrata, prozori, prozorski otvori, žljebovi i drugi vanjski uređaji i oprema) moraju biti uredni i čisti.

Vlasnici i korisnici zgrada, stanova, kuća i poslovnih prostorija dužni su brinuti o vanjskom izgledu, čistoći, te građevinsko-tehničkoj ispravnosti vanjskih dijelova zgrada na način određen propisima o gradnji i o očuvanju i zaštiti kulturnih dobara.

Zabranjeno je po zgradama šarati, crtati i slično ili na drugi način ih oštećivati.

Vanjski uređaji i oprema izvan gabarita zgrade moraju biti postavljeni tako da ne ometaju pješački promet i da ne smanjuju preglednost u cestovnom prometu.

Posuda za cvijeće izvan gabarita zgrade mora bite postavljena i osigurana na način da se spriječi pad posude, te izlijevanje vode na prolaznike prilikom zalijevanja cvijeća.

Članak 8.

Ukoliko zgrada zbog urušavanja njenih pojedinih dijelova, predstavlja javnu opasnost, vlasnik ili korisnik je dužan odmah pristupiti sanaciji, u smislu uklanjanja javne opasnosti.

Ukoliko se utvrdi javna opasnost, a vlasnik ili korisnik nije postupio prema stavku 1. ovog članka, komunalni redar je dužan o tome izvijestiti Građevinsku inspekciju koja će postupiti sukladno odredbama Zakona o gradnji.

Uređenje vanjskih dijelova okućnica

Članak 9.

Vlasnik i korisnik stambene zgrade, poslovnog prostora i građevinskog zemljišta, dužan je održavati okućnicu, odnosno okoliš zgrade, uključujući i ogradu prema javnoj površini, na način da ne ometa korištenje javno prometne površine.

Na nekretninama koje su vidljive s javne površine nije dozvoljeno uskladištenje ili javno odlaganje građevinskog i drugog krupnog otpada.

Na nekretninama iz stavka 2. ovog članka nije dozvoljeno odlagati i držati otpadna vozila, odnosno olupine, jedino ukoliko se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi koja ima dozvolu za obavljanje djelatnosti skupljanja, obrađivanja i uporabe otpadnih vozila, sukladno odredbama Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima (NN br.136/06).

Vlasnik i korisnik nekretnina iz stavka 1. ovog članka dužan je podrezivati zelenilo zasađeno u dvorištu koje svojim granama prelazi na javnu površinu, tako da omogući nesmetan prolaz pješaka i vozila, preglednost prometne signalizacije i javne rasvjete.

Ograda uz javnu površinu mora biti izvedena tako da se uklapa u okoliš, mora biti uredna, održavana i ne smije predstavljati opasnost za prolaznike.

Postave reklama, natpisa i naziva tvrtki

Članak 10.

Plakati, oglasi i slične objave mogu se isticati samo na oglasnim pločama i oglasnim ormarićima.

Nije dopušteno izlaganje oglasa, reklama ili plakata, čiji je sadržaj suprotan zakonu. Takvi plakati, reklame ili oglasi, uklanjaju se po nalogu komunalnog redara, na trošak fizičke ili pravne osobe koja ih je postavila, odnosno čije interese promiče.

Zabranjeno je postavljanje plakata na autobusnim čekaonicama.

Članak 11.

Lokacije za postavljanje reklamnih predmeta, plakata i oglasa, utvrđuje Poglavarstvo Općine Viškovo.

Članak 12.

Ploča s nazivom pravne i fizičke osobe koje obavljaju određenu djelatnost, mora biti postavljena pored vrata poslovnog prostora.

Uređenje izloga

Članak 13.

Izlog u smislu ove Odluke čini zastakljeni otvor u zidu zgrade i izložbeni ormarići koji služe javnom izlaganju robe ili koji služe za ugostiteljstvo, uredski prostor,obrtničku radnju ili društvenu djelatnost.

Izlog mora biti čist, uredan, tehnički održavan, osvijetljen i mora estetski lijepo izgledati.

Uređenje javnih zelenih površina

Članak 14.

Javne zelene površine moraju se redovito uređivati i održavati, tako da svojim izgledom uljepšavaju naselje i služe svrsi za koju su namijenjene.

Pod održavanjem zelenih površina smatra se posebice:

1. obnova biljnog materijala,

2. podrezivanje stabala i grmlja,

3. okopavanje i pljevljenje grmlja i živice,

4. košnja trave,

5. gnjojenje i folijarna prihranjivanje biljnog materijala koje raste u nepovoljnim uvjetima (drvored i slično),

6. uklanjanje otpadnog granja, lišća i drugih otpadaka,

7. održavanje posuda s ukrasnim biljem u urednom i ispravnom stanju,

8. preventivno djelovanje na sprječavanju biljnih bolesti, uništavanju biljnih štetnika, te kontinuirano provođenje zaštite zelenila,

9. održavanje pješačkog puta i naprava na javnoj zelenoj površini u urednom stanju,

10. postavljanje zaštitnih ograda od prikladnog materijala, odnosno živice na mjestima ugroženim od urušavanja,

11. postavljanje ploča s upozorenjima za zaštitu javne zelene površine,

12. obavljanje, a po potrebi i rekonstruiranje zapuštene javne zelene površine,

13. skidanje snijega s grmlja i grana,

14. uređenje i privođenje namjeni neuređene javne zelene površine.

Članak 15.

Pravna ili fizička osoba koja upravlja ili gospodari športsko-rekreacijskim ili drugim centrom, spomen područjem, grobljem i slično, obvezna je održavati zelenu površinu i brinuti se o njenoj zaštiti. i po potrebi obnovi.

Vlasnik ili korisnik poslovnog objekta, prostora ustanove,udruge, vjerske zajednice i slično, obvezan je osigurati održavanje, uređenje i obnovu zelene površine ne zemljištu koje pripada objektu, odnosno koje je ograđeno i čini okoliš objekta.

Ukoliko osobe odnosno subjekti iz stavka 1. i 2. ovog članka ne ispune svoje obveze, to će učiniti i organizirati Odjel na njihov trošak.

Članak 16.

Radi zaštite javnih zelenih površina ne smije se:

- obarati drveće, te vaditi panjeve bez odobrenja,

- obrezivati i skidati grane i vrhove s ukrasnih drveća i grmlja bez odobrenja,

- guliti koru stabala, zasijecati drveće, grmlje i živicu,

- neovlašteno skidati plodove s drveća i grmlja, kidati cvjetne i zelene grane s drveća i grmlja,

- kopati i odnositi zemlju i humus,

- prekapati javne zelene površine,

- oštećivati opremu zelenih površina, kao npr. ograde, ogradne stupiće, klupe, stolove, skloništa, opremu za igru djece, gnijezda, hranilišta, te njihovo onečišćavanje, zagađivanje,

- kampirati bez odobrenja,

- odlagati građevinski materijal, komunalni i drugi otpad,

- rekonstruirati postojeću kao i graditi novu zelenu površinu bez odobrenja,

- postavljati bilo kakve naprave, uređaje, objekte,reklamne panoe i slično bez odobrenja

- ložiti vatru i paliti stabla, voziti i prati automobil.

Odobrenje za određene aktivnosti iz podstavaka stavka 1. ovog članka, može dati Odjel.

Javna rasvjeta

Članak 17.

Javna rasvjeta mora biti izvedena u skladu s priznatim ekološkim normama i suvremenom svjetlosnom tehnikom, uzimajući u obzir značaj pojedinih dijelova naselja, pojedinih javnih površina, prometa i potreba građana.

Rasvjetna tijela javne rasvjete ne smiju se oštećivati i uništavati.

Pravna ili fizička osoba koja obavlja djelatnost održavanja javne rasvjete, dužna je redovito održavati objekte i uređaje javne rasvjete u ispravnom stanju u skladu sa Godišnjim Programom održavanja komunalne infrastrukture.

Rasvjeta mora u pravilu, svijetliti cijelu noć, temeljem upravljačkog sustava koja je u nadležnosti HEP-a.

Komunalni objekti i uređaji u općoj upotrebi

Članak 18.

Pod komunalnim objektima i uređajima u smislu ove Odluke podrazumijevaju se telefonske govornice, nadstrešnice za sklanjanje ljudi u javnom prometu, autobusna stajališta, skulpture, posude za otpad, stupovi za plakatiranje, orijentacijski planovi i slični objekti i uređaji.

Članak 19.

Telefonske govornice postavljaju se na javnim površinama prema programu pravne osobe koja obavlja djelatnost telekomunikacija, uz predhodnu suglasnost Općinskog poglavarstva.

Pravna osoba koja obavlja djelatnost telekomunikacija dužna je telefonske govornice održavati urednima i ispravnima.

Članak 20.

Stajališta autobusa (prigradskog prometa), moraju u pravilu biti natkrivena i opremljena klupama.

Na autobusnom stajalištu se obvezno postavljaju posude za otpad.

Stajališta se moraju održavati u urednom i ispravnom stanju, a o tome brine Odjel.

Članak 21.

Na području Općine Viškovo stupovi za plakatiranje, skulpture, spomenici, spomen ploče i slično, grade se i postavljaju sukladno odluci Općinskog poglavarstva.

Članak 22.

Protupožarni hidranti i hidranti za zalijevanje i pranje javnih površina moraju se održavati u ispravnom stanju.

Zabranjeno je uništavanje, oštećenje ili neovlaštena uporaba hidranata za osobne potrebe (pranje automobila ili privatnih prostora i sično).

Članak 23.

Javni nužnici izgrađuju se na javnim površinama, moraju ispunjavati higijenske i tehničke uvjete i moraju se održavati čistima, urednima i u ispravnom stanju, o čemu brine Odjel.

Članak 24.

Zabranjeno je komunalne objekte i uređaje u općoj upotrebi uništavati, oštećivati, te po njima šarati, crtati ili ih na drugi način nagrđivati.

Odvodnja oborinskih i otpadnih voda, čišćenje septičkih jama

Članak 25.

Odvodnja oborinskih i otpadnih voda propisana je posebnom Odlukom o odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda na području gradova Rijeka, Bakar i Kastav i općina, Jelenje, Čavle, Kostrena, Viškovo i Matulji.

Otpad iz septičkih jama i bazena za pročišćavanje kolektora odlaže se na način i uz uvjete definirane odredbama odgovarajućih Zakona.

Vlasnik i korisnik stambene zgrade, poslovnog prostora i građevinskog zemljišta ne smije zatrpati ili na drugi način zatvoriti prirodni odlijev i slijevanje voda kod ogradnih zidova.

Članak 26.

Čišćenje septičkih jama obavlja pravna osoba - koncesionar, u skladu sa sanitarno-tehničkim uvjetima, a na zahtjev vlasnika septičke jame.

Vlasnik septičke jame dužan je pravovremeno zatražiti od pravne osobe - koncesionara koji postupa s otpadom, čišćenje septičke jame kako ne bi došlo do prelijevanja.

Pravna osoba - koncesionar koji postupa s otpadom dužan je fekalije izlijevati na mjesta koja su za to određena i snosi odgovornost za eventualno zagađenje okoline.

Dezinsekcija, deratizacija i dezinfekcija

Članak 27.

U svrhu zaštite zdravlja građana, tijekom godine obavlja se sistematska dezinsekcija, deratizacija i dezinfekcija javnih površina.

Pod pojmom sistematske dezinsekcije razumijeva se prskanje odgovarajućim sredstvima u cilju uništavanja muha, komaraca i drugih insekata.

Pod pojmom sistematske deratizacije i dezinfekcije razumijeva se postavljanje odgovarajućih mamaca za uništavanje štakora i drugih glodavaca te prikupljanje i odstranjivanje uginulih životinja.

Pravna osoba kojoj su povjereni poslovi dezinsekcije, deratizacije i dezinfekcije dužna je prije početka izvođenja sistematske dezinsekcije i deratizacije obavijestiti građane o početku i završetku izvođenje tih radova.

Držanje domaćih životinja

Članak 28.

Radi zaštite imovine, održavanja čistoće i opće prometne sigurnosti, zabranjeno je puštanje životinja kopitara, papkara i peradi na javnu površinu, odnosno unutar naselja i u neposrednoj blizini prometnica.

Pod kopitarima se smatraju konji, mazge i mule.Pod papkarima se smatraju goveda, ovce, koze i svinje. Pod peradi se smatraju kokoši, pure, guske, patke i druga domaća perad i pernata divljač.

Članak 29.

Odjel može u povodu prijave ili po službenoj dužnosti zabraniti držanje životinja i na područjima na kojima je to dozvoljeno, odnosno koja nisu obuhvaćena stavkom 1. ovog članka, ukoliko njihovo držanje ne ispunjava sanitarno-higijenske uvjete, sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja (NN br. 135/06).

Članak 30.

Držanje pasa i mački propisano je posebnom odlukom.

III. ODRŽAVANJE ČIŠĆENJE I ČUVANJE

JAVNIH POVRŠINA

Članak 31.

Pod održavanjem čistoće i čuvanjem javnih površina u smislu ove Odluke smatra se:

- čišćenje javnih površina,

- određivanje mjera za čuvanje javnih površina.

Članak 32.

Javne površine iz članka 3. ove Odluke koriste se u skladu s njihovom namjenom i moraju se održavati čistima, urednima i čuvati.

Održavanje čistoće javnih površina osigurava Općina Viškovo.

Članak 33.

Na javnoj površini nije dozvoljeno, osim u iznimnim slučajevima uz odobrenje Općine Viškovo:

- odlagati građevinski materijal, te građevinski i drugi krupni otpad,

- izlagati predmete, stvari, poljoprivredne i druge proizvode,

- postavljati predmete, naprave i strojeve, bacati reklamne letke.

Pored navedenog u stavku 1. ovog članka nije dozvoljeno baviti se aktivnostima iz članka 16. ove Odluke.

Članak 34.

Na javnoj površini zabranjeno je:

- bilo kakvo oštećenje javne prometne površine ili objekata i uređaja koji su njihov sastavni dio,

- koristiti dječje igralište i sprave za igru djece protivno njihovoj namjeni,

- popravljati motorna vozila (osim u opravdanim slučajevima), te obavljati druge obrtničke radove,

- prati osobe, vozila ili ostale predmete na javnim vodovodnim uređajima i objektima,

- izlijevati otpadne tekućine bilo koje vrste,

- paliti otpad,obavljati bilo kakve radnje kojima se onečišćuje ili oštećuje javna površina,

- odlagati ili postavljati bilo kakve predmete kojima se ometa redovito korištenje javne površine, odnosno nesmetan prolaz pješaka i vozila,

- obavljati bilo kakve radnje kojima se mijenja namjena javne površine.

Članak 35.

Na javnoj prometnoj površini zabranjeno je:

- bilo kakvo oštećenje javne prometne površine ili objekata i uređaja koji su njihov sastavni dio,

- izvođenje radova bez odobrenja nadležnog tijela,

- bilo kakvo nenamjensko korištenje i prenamjena javne prometne površine.

U slučaju izvođenja radova protivno odredbi stavka 1. ovog članka, komunalni redar izdat će rješenje za obustavu radova koji se izvode bez odobrenja uz obvezu dovođenja javne prometne površine u prvobitno stanje o trošku izvođača.

Uvjete i način prekopavanja javne prometne površine određuje Odjel.

Članak 36.

Vozači, odnosno vlasnici vozila dužni su prilikom prijevoza paziti da se ne rasipa građevinski i drugi materijal koji prevoze po javno prometnim površinama.

Pri izlasku s gradilišta na javno prometnu površinu kotači motornih vozila moraju biti očišćeni od blata.

Vozila ne smiju ispuštati ulje na javno prometnu površinu.

Vozila koja prevoze tekući ili rasuti materijal, papir, sijeno, piljevinu, lišće i slično, moraju biti osigurana da se materijal ne prosipa.

Članak 37.

Pravna osoba koja obavlja poslove odvodnje i pročišćavanja otpadnih i oborinskih voda, dužna je redovito održavati i čistiti kanalizacijsku mrežu radi osiguranja od plavljenja javno prometnih površina.

Članak 38.

Javne zelene površine moraju se redovito čistiti i održavati, pa je u tom smislu u članku 14. ove Odluke određeno na koji se način iste uređuju i održavaju, a člankom 16. ove Odluke utvrđene su aktivnosti koje su zabranjene na javnim zelenim površinama i one koje se mogu obavljati samo uz dopuštenje Odjela.

Članak 39.

Pravna i fizička osoba koja obavlja djelatnost neposredno uz javnu površinu, dužna je svakodnevno dovesti javnu površinu u čisto i uredno stanje, ako zbog njezine poslovne i druge djelatnosti dolazi do onečišćenja površine oko njezinog poslovnog objekta.

Vlasnik ili korisnik sportskog ili rekreacijskog objekta, zabavnog parka ili igrališta, organizator javnog skupa i ovlašteni korisnik javne površine dužan je osigurati stalno čišćenje korištene javne površine ili objekta, kao i prostora koji služi kao pristup tim površinama.

Članak 40.

Pri obavljanju građevinskih radova, izvođači su dužni poduzimati slijedeće mjere spriječavanja onečišćavanja javnih površina:

- čistiti javne površine oko gradilišta od svih vrsta građevinskog i drugog materijala, blata i slično, a čije je taloženje na javnim površinama posljedica izvođenja građevinskih radova,

- čistiti ulične slivnike u neposrednoj blizini gradilišta,

- deponirati građevinski materijal u okviru gradilišta, tako da ne ometa promet i slobodno otjecanje vode, te da se materijal i blato ne raznose po javnim površinama.

Ako izvođač građevinskih radova, prilikom izvođenja ošteti javnu površinu, dužan ju je dovesti u prvobitno stanje o svom trošku.

Članak 41.

Osoba koja namjerno ili iz nepažnje ošteti javnu površinu, obvezna je naknaditi pričinjenu štetu.

Otklanjanje oštećenja i ponovno uređenje javne površine, vrši se o trošku počinitelja oštećenja, a po nalogu komunalnog redara.

IV. KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Članak 42.

Predmeti iz članka 4. stavka 2. točke 1.- 8. ove Odluke, smiju biti postavljeni na javnim površinama isključivo na lokaciji određenoj Planom lokacija za postavljanje predmeta, kojeg donosi Općinsko poglavarstvo Općine Viškovo, u skladu s uvjetima i na način određen ovom Odlukom i posebnom Odlukom.

Posebnom Odlukom koju donosi Općinsko poglavarstvo Općine Viškovo, propisuje se i davanje u zakup javnih površina sa utvrđenom obvezom njihova održavanja u urednom i ispravnom stanju.

Korištenje javnih površina prilikom gradnje

Članak 43.

U cilju zaštite javnih površina prilikom obavljanja građevinskih radova, izvođač je dužan označiti gradilište natpisom koji mora sadržavati naziv i adresu investitora, izvođača, te broj rješenja, odnosno prethodnog odobrenja za radove izdanog od nadležnog organa.

Izvođač građevinskih radova može koristiti sav građevinski materijal zatečen na gradilištu po građevinskoj dozvoli, kao npr. materijal od iskopa ili od gromače, te isti može mljeti, odnosno drobiti, a odobrenje o količinama i o dozvoli mljevenja kamena izdaje Odjel.

Izvođač građevinskih radova ne smije dovoziti građevinski materijal radi mljevenja određenog u stavku 2. ovog članka.

Radi zaštite javnih površina izvođač je dužan pridržavati se mjera utvrđenih člankom 40. stavak 1. ove Odluke, kako bi spriječio onečišćenje istih.

Članak 44.

Prilikom obavljanja radova iz stavka 2. članka 43. izvođač je dužan:

- upozoriti bliže susjede o mljevenju kamena 24 sata prije izvođenja,

- obavezno vršiti polijevanje vodom kamena kod svakog ubacivanja u drobilicu,

- radove izvoditi po mogućnosti u vremenskom periodu niskog atmosferskog tlaka, odnosno kada je vlažnije vrijeme i kad nema vjetra,

- radove izvoditi u vremenu od 7,00 do 18,00 sati.

- radove ne izvoditi nedjeljom, praznikom i blagdanom,

- po završetku izvođenja izvršiti pranje objekta, prilaznih putova i slično i očistiti prostor zahvata mljevenja kamena, sve u roku ud 48 sati po završetku izvođenja radova.

Članak 45.

Za iskrcaj, smještaj i ukrcaj građevinskog materijala, podizanje skela, popravke vanjskih dijelova zgrade i slične radove koji služe građevinskoj namjeni mora se koristiti vlastito zemljište.

U opravdanim slučajevima, kada nema vlastitog zemljišta ili je njegova površina nedostatna, za potrebe iz stavka 1. ovog članka može se privremeno koristiti javna površina, a odobrenje o tome izdaje Odjel.

Privremeno zauzeti dio javne površine iz stavka 2. ovog članka, mora se ograditi urednom ogradom..

Za vrijeme obavljanja radova izvođač mora poduzeti sve propisane i uobičajene mjere sigurnosti, jer je on odgovoran za sigurnost radova.

Ako se gradnja iz bilo kojeg razloga obustavi na vrijeme duže od jednog mjeseca, komunalni redar može odrediti da se s javne površine uklone skele i drugi materijal.

Članak 46.

Nakon završetka građevinskih radova ili prestanka potrebe za korištenjem javne površine za smještaj građevinskog materijala, izvođač je dužan javnu površinu vratiti u prvobitno stanje.

Komunalni redar pregledat će korišteni prostor i ako ustanovi da postoji kakvo oštećenje naredit će izvođaču da o vlastitom trošku dovede korištenu javnu površinu u prijašnje stanje.

Korištenje javnih površina za ukrcaj i iskrcaj robe i ostalog materijala

Članak 47.

Za iskrcaj ogrijeva, te za piljenje drva prvenstveno se koristi vlastito zemljište.

U slučaju da nema vlastitog zemljišta, može se koristiti javna površina, ali tako da se ista ne oštećuje i da ne ometa promet.

Iskrcani ogrijev se mora ukloniti u roku od tri dana, a javna površina se mora očistiti od piljevine i drugih ostataka.

Odobrenje za korištenje javne površine izdaje Odjel.

Članak 48.

Za ukrcaj i iskrcaj robe i drugog materijala prvenstveno se koriste površine koje nisu javne.

U opravdanim slučajevima ukrcaj i iskrcaj se može privremeno obaviti i na javnoj prometnoj površini pod uvjetom da se ne oštećuje, u vremenu propisanom za dostavu.

U slučaju iz stavka 2. ovog članka, roba se mora složiti tako da ne ometa promet i mora se odmah ukloniti.

Korištenje javnih površina za prigodne prodaje

Članak 49.

Lokacije za prodaju na otvorenom (prigodne prodaje, sajmovi i slično), te raspored i broj štandova, kioska i drugih pokretnih i nepokretnih naprava, određuje Općinsko poglavarstvo Općine Viškovo.

Po isteku vremena određenog za prodaju ovlaštena pravna osoba sve klupe i druge pokretne naprave, osim kioska, te dovodi prostor u čisto i uredno stanje.

Prigodna prodaja se dozvoljava po odobrenju Odjela, u vremenu i na području utvrđenom odobrenjem, a sukladno odredbama posebne Odluke o prigodnoj prodaji Općine Viškovo.

V. SKUPLJANJE, ODVOZ I POSTUPANJE SA SKUPLJENIM KOMUNALNIM OTPADOM

Članak 50.

Komunalni otpad iz kućanstva, otpad iz proizvodne i/ili uslužne djelatnosti ako je po svojstvima i sastavu sličan otpadu iz kućanstva, te otpad nastao čišćenjem javnih površina.

Komunalni otpad se dijeli na standardni i krupni otpad.

Standardni otpad je otpad koji svakodnevno nastaje u kućanstvima (npr. otpad hrane i pića, te ambalažni otpad).

Krupni otpad je onaj otpad koji povremeno nastaje u kućanstvima (štednjaci, bojleri i ostala kućanska bijela tehnika, kreveti, fotelje i ostali djelovi namještaja, zatim kante, madraci, otpad od čišćenja spremišta i sl.).

Tehnološki i opasni otpad je otpad koji nastaje u proizvodnim procesima u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima, a po količinama, sastavu i svojstvima razlikuje se od komunalnog otpada.

Članak 51.

Provođenje mjera za postupanje s komunalnim otpadom osigurava Općina Viškovo.

Članak 52.

Komunalni otpad odlaže se u posude za otpad.

Broj posuda i mjesto za smještaj posuda za komunalni otpad određuje pravna osoba koja obavlja odvoz komunalnog otpada.

Posude za komunalni otpad nabavlja i održava u tehnički i sanitarnom ispravnom stanju pravna osoba koja odvozi otpad, vodeći računa o broju kućanstava, pravnih i fizičkih osoba, koje proizvode komunalni otpad.

Članak 53.

Korisnik usluge odvoza komunalnog otpada dužan je komunalni otpad odlagati u posude za otpad, tako da se otpad ne rasipa i da se posude ne oštećuju, te je dužan posudu za otpad zatvoriti.

Prilikom odlaganja komunalnog otpada, korisnik usluge je dužan ambalažni otpad (kartonske kutije) najprije usitniti.

Kad je posuda za odlaganje komunalnog otpada puna, komunalni otpad odlaže se u najbližu drugu posudu za otpad.

Korisnik usluge dužan je provoditi naputke pravne osobe koja odvozi komunalni otpad, a u svezi prikupljanja i odvoza otpadaka.

Članak 54.

U posude za komunalni otpad ne smiju se odlagati tekuće i polutekuće tvari, žar, građevinski materijal ili otpaci, leševi životinja, električne baterije, akumulatori, auto-gume, otpad iz klaonica i mesnica, granje, otpad iz vrta, opasni otpad i tehnološki otpad.

Članak 55.

Na mjesto označeno za smještaj posuda za komunalni otpad zabranjeno je parkiranje vozila.

Posude za komunalni otpad ne smiju se pomicati sa mjesta označenih za njihov smještaj.

Članak 56.

Odvoz komunalnog otpada se vrši organizirano, specijalnim vozilima u dane i vrijeme određeno programom, na način što odgovara sanitarno-tehničkim propisima.

Vozila što odvoze obvezno se po završetku radnog vremena čiste i dezinficiraju.

Djelatnik koji vozi komunalni otpad, dužan je prilikom skupljanja i odvoza komunalnog otpada posude za otpad vratiti na to određeno mjesto, zatvoriti posude i pokupiti rasuti otpad, prilikom manipulacije.

Članak 57.

Vozilo što odvozi komunalni otpad može se kretati i na prometnicama gdje je zabranjen promet takvim vozilima, ako nema druge prometnice za pristup odloženom komunalnom otpadu, ali samo u vrijeme određeno za odvoz komunalnog otpada.

Vozilo iz stavka 1. ovog članka mora biti ograničene nosivosti.

Članak 58.

Naknadu za odvoz komunalnog otpada dužni su plaćati korisnici usluga koji se nalaze na području gdje je organiziran odvoz komunalnog otpada.

Članak 59.

Korisnik usluga je dužan davatelja usluge na vrijeme obavijestiti o početku potrebe pružanja usluge odvoza komunalnog otpada, o prestanku korištenja objekta, ako se objekt neće koristiti duže od tri mjeseca, te o svim promjenama do kojih dolazi kod korisnika na površini prostora sa kojeg se odvozi komunalni otpad.

Obveza plaćanja naknade za pružanje usluga odvoza komunalnog otpada prestaje istekom mjeseca u kojem je izvršeno odjavljivanje korištenja objekta.

Članak 60.

Skupljeni komunalni otpad se odlaže na za to određena mjesta deponije.

Deponij uređuje, održava i čuva ovlaštena pravna osoba.

VI. UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA

Članak 61.

Snijeg s javne prometne površine i nogostupa treba početi uklanjati kad napada 5 cm, a ako pada neprekidno, mora se uklanjati i više puta.

Led se s javnih površina uklanja čim nastane, preventivno se vrši posipavanje protiv smrzavanja.

Snijeg i led s krova zgrada uklanja se kad postoji mogućnost da se ugrozi sigurnost prolaznika.

Vlasnici ili korisnici zgrada dužni su očistiti snijeg i led duž okućnice koja graniči sa javno prometnom površinom.

Uklanjanje snijega i leda s javne prometne površine obavlja pravna osoba u čijoj su nadležnosti poslovi održavanja te javne prometne površine.

Članak 62.

Javne prometne površine mogu se radi sprječavanja nastanka leda i sprječavanja klizanja posipati odgovarajućim materijalom.

Pravna osoba koja obavlja uklanjanje snijega i leda s javne površine dužna je osigurati da se materijal kojim je posipana javna prometna površina, ukloni po prestanku zimskih uvjeta.

Članak 63.

Potrebna sredstva za uklanjanje snijega i leda s javno prometnih površina u skladu s operativnim planovima zimske službe osigurava se programom koji utvrđuje Općinsko poglavarstvo Općine Viškovo.

VII. UKLANJANJE PROTUPRAVNO POSTAVLJENIH PREDMETA

Članak 64.

Svi protupravno postavljeni predmeti iz članka 4. ove Odluke, moraju se ukloniti.

Rješenje o uklanjanju s rokom uklanjanja donosi komunalni redar. Ako vlasnik ili korisnik protupravno postavljenog predmeta sam ne ukloni predmet, uklonit će ga Odjel

o trošku vlasnika ili korisnika, uključujući i troškove premještaja i skladištenja, odnosno čuvanja.

Uklonjene predmete vlasnici su dužni preuzeti u roku od 30 dana, uz podmirenje nastalih troškova, u protivnom se predmeti prodaju na javnom nadmetanju radi podmirenja troškova.

Ukoliko je vlasnik protupravno postavljenog predmeta nepoznat, nalog za uklanjanje oglasit će se na oglasnoj ploči u skladu s odredbama Zakona o općem upravnom postupku.

Članak 65.

Napušteno vozilo kao i vozilo bez registarskih oznaka ostavljeno na javnim površinama duže od 8 dana od dana saznanja komunalnog redara, uklonit će se o trošku vlasnika.

Vlasnik vozila dužan je odstraniti svoje vozilo u roku od 15 dana nakon što mu je komunalni redar ostavio obavijest na vozilu.

Ako vlasnik ne odstrani vozilo sukladno stavku 2. ove Odluke, s istim će se postupati sukladno odredbama Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima (NN br. 136/06).

VIII. MJERE ZA PROVOĐENJE KOMUNALNOG REDA

Članak 66.

Nadzor nad provođenjem komunalnog reda propisanog ovom Odlukom obavlja Odjel, putem komunalnog redara.

Komunalni redar mora imati posebnu iskaznicu, čiji izgled je određen Pravilnikom o obliku i sadržaju, a koji donosi Općinsko poglavarstvo.

Članak 67.

U obavljanju nadzora komunalni redar je ovlašten:

- rješenjem narediti fizičkim i pravnim osobama radnje u svrhu održavanja komunalnog reda,

- izdati usmeni nalog fizičkim i pravnim osobama kojim se nalaže radnja u svrhu održavanja komunalnog reda,

- zabraniti obavljanje radova koji se izvode bez odobrenja nadležnog tijela ili protivno odobrenju, odnosno suprotno odredbama ove Odluke,

- odrediti uklanjanje predmeta, objekata i uređaja koji su postavljeni bez odobrenja, protivno odobrenju, odnosno suprotno odredbama ove Odluke,

- predložiti podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka,

- izricati mandatnu kaznu osobi zatečenoj u prekršaju,

- naplatiti globu od počinitelja prekršaja odmah (na licu mjestu).

Komunalni redar ovlašten je donositi pismene i usmene naloge u vidu rješenja za provedbu radnji iz stavka 1. ovog članka.

Protiv rješenja komunalnog redara iz stavka 2. ovog članka može se izjaviti žalba upravnom tijelu županije nadležnom za poslove komunalnog gospodarstva,

Komunalni redar se u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti dužan pridržavati odredaba Zakona, ove Odluke i drugih propisa.

Članak 68.

Fizička i pravna osoba dužna je komunalnom redaru omogućiti nesmetano obavljanje nadzora, a osobito pristup do prostorija objekta, naprava i uređaja, dati osobne podatke, kao i pružiti druga obavještenja o predmetu uredovanja.

Ako komunalni redar u svome radu naiđe na otpor, može tražiti pomoć Policijske uprave Primorsko-goranske, nadležne policijske postaje.

IX. KAZNENE ODREDBE

Članak 69.

Globom od 2.000,00 kuna, kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. ne održava vanjske dijelove zgrade i ne brine se o izgledu vanjskih dijelova zgrade (čl. 7. st. 1. i 2.),

2. crta, šara ili oštećuje vanjske dijelove zgrade (čl. 7. st. 3.),

3. ne obilježi zgradu kućnim brojem (čl. 6. st. 5.),

4. ne pristupi sanaciji zgrade ako ista predstavlja javnu opasnost (čl. 8. st. 1.),

5. ne održava okućnicu, odnosno okoliš zgrade (čl. 9. st.1.),

6. odlaže na okućnicu građevinski i drugi materijal ili krupni otpad (čl. 9. st. 2.),

7. plakate, oglase i slične objave stiče na mjestima koja nisu za to određena ili ističe oglas, reklamu ili plakat čiji je sadržaj suprotan Zakonu (čl. 10. st. 2.),

8. ne održava izloge sukladno čl. 13. st. 2.,

9. ne koristi javnu zelenu površinu sukladno čl. 14.,

postupa suprotno odredbi čl.15.st.3.,

11. uništava ili oštećuje tijela javne rasvjete (čl. 17. st. 2.),

12. redovito ne održava objekte javne rasvjete (čl. 17. st. 3.),

13. na vrijeme ne zatraži čišćenje septičke jame (čl. 26. st. 2. i 3.),

14. ne pridržava se odredbi čl. 28. st. 1.,

15. ne pridržava se odredbi čl. 33. st. 1.,

16. na javnoj prometnoj površini izvodi radove bez odobrenja, oštećuje javnu površinu ili je nenamjenski koristi (čl. 35. st. 1.),

17. poduzima radnje iz čl. 34. st. 1.,

18. ne postupa u skladu s odredbom čl. 37.,

19. vozilom onečišćuje javnu površinu (čl. 36.),

20. uništi ili ošteti javnu površinu kod izvođenja građevinskih radova (čl. 40. st. 2.),

21. ne nadoknadi počinjenu štetu na javnim površinama (čl. 41. st. 1. i 2.),

22. izvođač građevinskih radova ne označi gradilište natpisom i inače postupi suprotno odredbama o korištenju javnih površina prilikom gradnje utvrđenim u čl. 43. 44. i 45.,

23. izvođač građevinskih radova ne poduzme sve mjere sigurnosti na gradilištu (čl. 45. st. 1.),

24. nakon završetka građevinskih radova izvođač ne vrati korištenu javnu površinu u prvobitno stanje (čl. 46. st. 1.),

25. koristi javnu površinu bez odobrenja za iskrcaj ogrijeva ili piljenje drva (čl. 47. st. 4.),

26. prilikom iskrcaja i ukrcaja robe ili drugog materijala oštećuje javnu površinu, ili ako iskrcavanjem robe ometa promet ili se ne ukloni u najkraćem mogućem roku (čl. 48. st. 2. i 3.),

27. prodaje ili izlaže proizvode izvan prostora otvorenih tržnica (čl. 49. st. 1.),

28. ne postupa sukladno odredbi čl. 52.,

29. ne ukloni snijeg i led sukladno odredbi čl. 61. i čl. 62.,

30. ne ukloni protupravno postavljene predmete (čl. 64. i čl. 65.).

Globom od 1.000,00 kuna, kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja počini prekršaje iz stavka 1. ovog članka.

Članak 70.

Globom od 1.000,00 kuna, kaznit će se se fizička osoba za prekršaj iz članka 69. ove Odluke.

X. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 71.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o komunalnom redu (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 16/96).

Članak 72.

Općinsko poglavarstvo Općine Viškovo ovlašteno je donijeti uputstva i naredbe radi provedbe pojedinih odredaba ove Odluke.

Članak 73.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-04/07-01-8

Ur. broj: 2170-09-07-01-

Viškovo, 31. svibnja 2007.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VIŠKOVO

Predsjednik
Općinskog vijeća
Radovan Brnelić, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=506&mjesto=51216&odluka=15
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr