SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 53. Subota, 23. prosinca 2006.
GRAD KASTAV
181

46.

Na temelju članka 15. Statuta Grada Kastva (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 24/01) Gradsko vijeće Grada Kastva, na svojoj 17. sjednici održanoj dana 19. prosinca 2006. godine donijelo je

ODLUKU
o osnivanju Vijeća mladih Grada Kastva

OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Odlukom uređuje se osnivanje Vijeća mladih Grada Kastva (u daljnjem tekstu: Vijeće mladih), djelokrug rada, postupak izbora članova te druga pitanja od značenja za rad Vijeća mladih.

Članak 2.

Vijeće mladih je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Kastva i osniva se s ciljem aktivnog uključivanja mladih u javni život Grada Kastva.

Članak 3.

Mladi, u smislu ove Odluke, su hrvatski državljani s prebivalištem na području Grada Kastva, u dobi od petnaest (15) do dvadeset devet (29) godina života.

Mladi koji mogu biti birani za predsjednika i zamjenika predsjednika Vijeća mladih su osobe, hrvatski državljani s prebivalištem na području Grada Kastva, u dobi od petnaest (15) do dvadeset devet (29) godina života.

OSNIVANJE VIJEĆA MLADIH

Članak 4.

Odluku o osnivanju Vijeća mladih donosi Gradsko vijeće Grada Kastva, u skladu sa Statutom Grada Kastva.

Članak 5.

Odlukom o osnivanju Vijeća mladih uređuje se:

- način rada Vijeća mladih,

- broj članova,

- način utjecaja na rad Gradskog vijeća Grada Kastva u postupku donošenja odluka i drugih akata od neposrednog interesa za mlade i u vezi s mladima,

- oblici suradnje i djelovanja s organiziranim skupinama mladih na razini škola, fakulteta i drugih ustanova koje se bave odgojem i obrazovanjem mladih i skrbe za mlade i o mladima,

- oblici suradnje s udrugama koje okupljaju mlade,

- način financiranja rada i programa Vijeća mladih te osiguravanje prostornih i drugih uvjeta za rad Vijeća mladih te

- ostala pitanja od značenja za rad vijeća mladih.

SASTAV VIJEĆA MLADIH

Članak 7.

Vijeće mladih ima devet članova uključujući predsjednika i zamjenika.

IZBOR ČLANOVA VIJEĆA MLADIH

Članak 8.

Gradsko vijeće Grada Kastva pokreće postupak izbora članova Vijeća mladih javnim pozivom.

Članove Vijeća mladih predlažu odgojno obrazovne institucije, udruge mladih i udruge koje se bave mladima, pravne osobe na području Grada Kastva te se pojedinci prijavljuju samostalno.

Na temelju pisanih prijava, životopisa i prijedloga predlagatelja iz stavka 2. ovoga članka članove Vijeća mladih bira i razrješava Gradsko vijeće Grada Kastva temeljem prijedloga stručnog povjerenstva kojeg bira Gradsko vijeće, na način i po postupku utvrđenom Statutom Grada Kastva i Poslovnikom o radu Gradskog vijeća Grada Kastva, te Odlukom o osnivanju Vijeća mladih.

Predsjednika i zamjenika predsjednika Vijeća mladih biraju članovi između sebe, na prvoj sjednici, sukladno Poslovniku o radu Vijeća mladih Grada Kastva.

MANDAT ČLANOVA VIJEĆA MLADIH GRADA KASTVA

Članak 9.

Članovi Vijeća mladih biraju se na dvije godine.

Gradsko vijeće Grada Kastva razriješit će člana Vijeća mladih i prije isteka mandata ako neopravdano ne nazoči sjednicama Vijeća mladih, ako navrši trideset godina života, na osobni zahtjev te ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci.

DJELOKRUG RADA VIJEĆA MLADIH GRADA KASTVA

Članak 10.

U okviru svoga djelokruga Vijeće mladih:

- raspravlja na sjednicama Vijeća mladih o pitanjima značajnima za rad Vijeća mladih;

- raspravlja na sjednicama Vijeća mladih o pitanjima iz djelokruga rada Gradskog vijeća Grada Kastva koji su od interesa za mlade;

- predlaže Gradskom vijeću Grada Kastva donošenje odluka, programa i drugih akata od značenja za unapređivanje položaja mladih na području Grada Kastva;

- predlaže raspravu Gradskom vijeću Grada Kastva o pojedinim pitanjima od značenja za unapređivanje položaja mladih na podrucju Grada Kastva te način rješavanja navedenih pitanja;

- daje mišljenje Gradskom vijeću Grada Kastva prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od osobitog značenja za unaprjeđivanje položaja mladih na području Grada Kastva;

- izrađuje izviješća nadležnim tijelima o problemima mladih, a po potrebi predlaže i donošenje programa za otklanjanje nastalih problema i poboljšanje položaja mladih,

- predlaže mjere za ostvarivanje i provedbu odluka i programa o skrbi za mlade i poboljšanju njihovog položaja na razini Grada Kastva,

- skrbi o informiranosti mladih o svim pitanjima značajnim za unapređivanje položaja mladih,

- potiče međusobnu suradnju vijeća mladih općina, gradova i županija u Republici Hrvatskoj, te suradnju i razmjenu iskustava s odgovarajućim tijelima drugih zemalja;

- surađuje s različitim udrugama, društvima, odgojno-obrazovnim institucijama, ustanovama, klubovima s područja Grada Kastva i šire;

- sudjeluje u aktivnostima za mlade i organizaciji aktivnosti mladih;

- predlaže Gradskom vijeću Grada Kastva financijski plan radi ostvarivanja programa rada Vijeća mladih te

- obavlja i druge poslove od interesa za mlade.

NAČIN RADA VIJEĆA MLADIH

Članak 11.

Vijeće mladih održava redovite sjednice najmanje jedanput u dva mjeseca.

Sjednice Vijeća mladih saziva i njima predsjedava predsjednik Vijeća mladih.

Predsjednik Vijeća mladih Grada Kastva može sazvati izvanrednu sjednicu Vijeća mladih na vlastitu inicijativu ili na prijedlog najmanje 1/3 članova Vijeća mladih.

Članak 12.

Vijeće mladih donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici nazočna većina članova Vijeća mladih.

Član Vijeća mladih koji je neposredno osobno zainteresiran za donošenje odluke o nekom pitanju može sudjelovati u raspravi o tom pitanju ali je izuzet od odlučivanja.

Smatra se da je član Vijeća mladih neposredno osobno zainteresiran za donošenje odluka o nekom pitanju, ako se odluka odnosi na projekt u kojemu osobno sudjeluje ili sudjeluje pravna osoba u kojoj on ima udio u vlasništvu.

Članak 13.

Vijeće mladih predstavlja i zastupa predsjednik Vijeća mladih.

Članak 14.

Vijeće mladih može osnivati svoja stalna i povremena radna tijela za uža područja djelovanja te organizirati forume, tribine i radionice za pojedine dobne skupine mladih ili srodne vrste problema mladih.

U radu Vijeća mladih Grada Kastva mogu sudjelovati i stručnjaci iz pojedinih područja vezanih za mlade i skrb o mladima.

Članak 15.

Vijeće mladih donosi poslovnik o svom radu.

Poslovnik o radu Vijeće mladih donosi većinom glasova svih članova.

Poslovnikom o radu pobliže se uređuje način rada Vijeća mladih.

Članak 16.

Vijeće mladih donosi program rada Vijeća mladih Grada Kastva za svaku kalendarsku godinu.

Program rada Vijeća mladih priprema se u suradnji s tijelima u čijem djelokrugu se obavljaju poslovi vezani uz programske aktivnosti Vijeća mladih.

Programom rada utvrduju se programske i druge aktivnosti Vijeća mladih, sadržaj rada, nositelji pojedinih aktivnosti te rokovi njihova izvršenja.

Program rada Vijeća mladih donosi se većinom glasova svih članova Vijeća mladih.

Program rada Vijeće mladih donosi najkasnije do 30. rujna tekuće godine za sljedeću kalendarsku godinu.

Članak 17.

Ukoliko se programom rada Vijeća mladih za provedbu planiranih aktivnosti predviđa osiguranje financijskih sredstava, tada program rada mora sadržavati financijski plan, koji mora biti usklađen s odobrenim financijskim sredstvima za te namjene u proračunu Grada Kastva.

Predloženi program rada Vijeća mladih Grada Kastva iz stavka 1. ovoga članka prihvaća Gradsko vijeće Grada Kastva.

Članak 18.

Vijeće mladih podnosi redovita polugodišnja izviješća o svom radu Gradskom vijeću Grada Kastva.

SURADNJA VIJEĆA MLADIH GRADA KASTVA

Članak 19.

Vijeće mladih te vijeća mladih ostalih općina, gradova i županija mogu surađivati medusobno te razvijati suradnju s organiziranim oblicima djelovanja mladih u jedinicama lokalne odnosno regionalne (područne) samouprave drugih zemalja te međunarodnim organizacijama.

SREDSTVA ZA RAD VIJEĆA MLADIH GRADA KASTVA

Članak 20.

Grad Kastav osigurava financijska sredstva za rad Vijeća mladih i prostor za rad Vijeća mladih Grada Kastva.

Financijska sredstva za rad Vijeća mladih Grada Kastva osiguravaju se u proračunu Grada Kastva na temelju odobrenog programa rada Vijeća mladih.

Članovi Vijeća mladih ne primaju naknadu za svoj rad.

Članak 21.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Vijeća mladih mogu obavljati stručne službe Jedinstvenog upravnog odjela Grada Kastva.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 22.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana donošenja, a objavit će se u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-05/06-01/10

Ur. broj: 2170-05-01-1-06-13

Kastav, 19. prosinca 2006.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KASTVA

Predsjednik

Dalibor Ćiković, dipl. ing., v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=480&mjesto=51215&odluka=46
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr